Luna septembrie a marcat, la fel ca în fiecare an, şi de această dată, un eveniment important pentru reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene : comemorarea eroilor de la Detaşamentul Păuliş.

Sâmbătă, 18 septembrie a.c., la 77 DE ANI, de la luptele duse la PĂULIȘ oficialitățile de la nivelul Jud. Arad și de la nivel local – Lipova și Păuliș, au adus ca în fiecare an la această dată un omagiu eroilor din Detașamentul Păuliș pentru luptele eroice din septembrie 1944 pe care le-au purtat împotriva trupelor inamice invadatoare pe teritoriul judeţului Arad, pentru apărarea Defileului Mureşului, dar şi a suveranităţii şi integrităţii patriei.

Ceremoniile au fost organizate de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Secţiunea «Detaşamentului Păuliş», în sprijinul căreia au venit, ca de fiecare dată, următoarele instituţii locale şi judeţene: Instituţia Prefectului Arad, Primăria și Consiliul Local al Oraşului Lipova, Primăria Comunei Păuliş, Consiliul Judeţean Arad, Arhiepiscopia Aradului, cadre militare de la nivelul Județului Arad, precum şi Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Arad.

La Cimitirul Eroilor de la Radna, acolo unde s-a dat startul ceremoniilor dedicate acestui eveniment, s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor, precum şi o acţiune de depunere de coroane din partea instituţiilor locale și județene prezente la această manifestare. Slujba religioasă a fost oficiată de mai mulţi preoţi, avându-l în frunte pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei SEVICIU – Arhiepiscopul Aradului.

Ceremoniile de comemorare au avut loc la Monumentul cpt. Ioan Fătu, în Cimitirul Eroilor din Radna, Biserica Ortodoxă din Păuliș și la Monumentul Eroilor de la Păuliș.

Printre oaspeții de seamă care au participat la ceremonialele solemne de la Radna, alături de reprezentanții administrației publice locale – Florin Fabius PERA- primarul Orașului Lipova, viceprimarul – Ioan LĂPĂDAT, Iosif Mircea JICHICI – administrator public și reprezentanți ai Consiliului Local Lipova, au fost subprefectul Județului Arad – Doru SINACI, deputații Mihai FIFOR și Adrian ALDA și cadre militare de la nivel județean și local.

Împlinirea a 77 de ani de la luptele din 1944 a adus, din nou, momente emoționante și speciale, în timpul ceremoniilor militare și religioase organizate cu această ocazie, acestea fiind unele foarte frumoase şi impresionante, toți cei care au avut ocazia să poată fi prezenţi în cadrul acestor manifestări,  exprimându-şi onoarea şi bucuria de a fi parte şi astăzi, după aproape 80 de ani la toate aceste acţiuni deosebite și sperând că această zi va dăinui mereu în viitor și tradiția comemorării eroilor neamului care au luptat pe aceste meleaguri în anul 1944, va fi dusă mai departe generații la rând de aici înainte.

Deviza „Pe aici nu se trece!” sub care au luptat tinerii elevi ai Şcolii de subofiţeri în rezervă nr. 5 din Radna, la graniţa de vest a României, a reprezentat un imbold de suflet şi de sacrificiu… și aceasta va aduce în fiecare an la această dată, un omagiu, din partea generațiilor de azi și a celor viitoare în memoria înaintașilor- eroi ai neamului românesc.