Mii de credincioși, romano, greco-catolici, ortodocși sau de alte confesiuni, au celebrat în 7-8 septembrie, dar și în toată săptămâna care a precedat acestor zile, la Basilica „Maria Radna”, din Radna- Lipova, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, mănăstirea de la Radna fiind, cu această ocazie, la fel ca și în 15 august,  cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioşii acestor confesiuni.

După cum este cunoscut deja de către toată lumea, în fiecare an,  în zilele de 7-8 septembrie, cu ocazia sărbătorii religioase „Naşterea Maicii Domnului”(„Sf. Maria Mică”), la fel ca şi în zilele de 14 – 15 august a fiecărui an (când este sărbătorită sărbătoarea religioasă „Adormirea Maicii Domnului”), are loc TÂRGUL BIANUAL „MARIA RADNA”, organizat de către Primăria Oraşului Lipova în colaborare cu toate celelalte instituţii de ordine publică din oraş, dar şi cu bisericile catolice şi ortodoxe de pe raza localităţii.

Astfel, cu această ocazie, au loc slujbe religoase în cadrul Basilicii Franciscane „Maria Radna” din Lipova – obiectiv  cu potenţial foarte mare de atractivitate religioasă şi turistică în zona noastră – dar şi în cadrul celorlalte biserici catolice şi ortodoxe din oraş, credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocși venind în pelerinaj de la mari distanţe, în grupuri organizate sau individual.

Şi în acest an, cu prilejul acestei  mari sărbători religioase, în zilele de 7-8 septembrie, la Lipova, a fost organizat, de către Primăria Oraşului Lipova, TÂRGUL BIANUAL „Maria Radna” .

Sute de pelerini din toată ţara au fost prezenţi la Lipova , unde au vizitat şi în acest an, începând de luni, 6 septembrie, până miercuri, 8 septembrie inclusiv,  Basilica”Maria Radna” din Lipova-Arad şi au participat la slujbele care au fost oficiate în mai multe limbi (maghiară, croată, bulgară, germană şi română).

Conform tradiţiei, în ziua Naşterii Maicii Domnului, pelerinii urmează Calea Crucii, pe dealul din spatele mănăstirii. Ei culeg din pădurea de stejari muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria. Se spune că mugurii îi feresc de boli şi de necaz.

Duminică, 8 septembrie, chiar în ziua când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului, începând cu ora 11, a avut loc Sfânta Liturghie Pontificală, susținută în limbile română, maghiară și germană, la acest moment înălțător luând parte mii de credincioși, de diferite confesiuni, basilica de la Radna dovedindu-se a fi încă o dată neîncăpătoare, în astfel de momente unice, însă cu toții respectând măsurile de siguranță impuse de situația pandemică creată.

Ziua marii sărbători a Nașterii Maicii Domnului a fost încheiată seara cu un moment special, un concert extraordinar de muzică spirituală, INTITULAT ”Mângâierea sufletului”, susținut de Gheorghe IOVU în incinta basilicii începând cu ora 17:00.

Programul Sfintelor Liturghii, desfășurate în cadrul Basilicii ”Maria Radna”, în perioada 6-8 septembrie 2021, cu ocazia acestei mari sărbători – ”Nașterea Maicii Domnului”, a fost adus la cunoștința publicului larg, încă cu 2 săptămâni înaintea marii sărbători, având în vedere faptul că la fiecare sărbătoare, de la an la an, ajung la Radna tot mai mulți vizitatori, reprezentanții bisericii dorind ca toate informațiile necesare să ajungă la timp în toate părțile, la toți cei care doresc să ajungă într-o zi cu o astfel de însemnătate, la Radna.

 

Târgul de Sfânta Maria Mică, cu vânzare de produse de pe străzile din jurul Basilicii Maria Radna, a adus sute de comercianți

Pe de altă parte, în ceea ce privește micul târg care se pregătește în zona din jurul basilicii în fiecare an cu această ocazie și de asemenea în 15 august, târg care a devenit o reală tradiţie, a fost realizat şi de această dată.

Astfel că, şi în acest an, au fost prezenţi comercianţi ambulanţi din totă ţara, dar şi din străinătate (în special din Ungaria), aceştia expunându-şi produsele alimentare şi nealimentare, artizanale dar nu numai,  în standuri amenajate de către ei înşişi întreaga zonă aflată în imediata apropiere a Basilicii„Maria Radna”.

Mobilizarea extraordinară de forţe din partea organizatorilor (Primăria Oraşului Lipova, Poliţia Lipova, Serviciul Public Voluntar de Pompieri Lipova, etc.) a fost una remarcabilă şi cu această ocazie,  în ceea ce priveşte asigurarea ordinei şi a liniştii publice în aceste zile, având în vedere numărul foarte mare de participanţi, de ordinul miilor, în fiecare an, veniţi din toată ţara dar şi din străinătate.

De asemenea, prezenţa reprezentanţilor Poliţiei Lipova a fost una foarte importantă, aceştia asigurând coordonarea traficului rutier – unul foarte intens în toate cele 3 zile – fiind evitate în acest fel orice gen de incidente rutiere sau blocaje în trafic.

Pe această cale, Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Lipova doresc să transmită mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment şi care prin activitatea lor au asigurat bunul mers al lucrurilor pe parcusul întregii perioade.

Basilica „Maria Radna” şi-a încheiat şi ultimul târg al acestui an, acesta fiind  unul frumos, cu foarte mulţi vizitatori, tot mai mulți cu fiecare an ce trece,  de diferite naţionalităţi, care în ciuda distanţei s-au reunit pentru încă o dată la Lipova cu ocazia acestei mari sărbători religioase – „Naşterea Maicii Domnului”.