Domnul Gheorghe Gref – veteran de război, unul dintre puținii eroi ai României în viață, singurul de pe raza orașului Lipova, reprezintă dovada vie a tumultoasei istorii românești, a fost vineri invitatul special al momentului festiv organizat de Primăria și Consiliul Local al Orașului Lipova.

Prin organizarea unui astfel de eveniment, s-a dorit realizarea unui moment special prin care să fie marcată venerabila vârstă de 99 de ani împlinită recent pe data de 8 iulie a.c. și onorată întreaga viață, faptele eroice pe care domnul Gheorghe Gref le-a săvârșit de-a lungul anilor pentru poporul și urmașii săi.

Însoțit de fiul său, Gheorghe Gref a fost aplaudat de către auditoriul prezent la eveniment, i-au fost adresate cuvinte alese de profundă prețuire și recunoștință și în final, i-au fost înmânate din partea primarului Orașului Lipova – Florin Fabius Pera, o plachetă aniversară și o diplomă de excelență, pentru serviciile militare în slujba statului român, pentru respectarea valorilor și tradițiilor românești, pentru contribuția sa la luptele purtate de Armata Română în timpul celui de-al doilea Război Mondial și desigur pentru întreaga sa viață care reprezintă un reper dintr-o importantă și unică filă de istorie a României.

La evenimentul festiv organizat în onoarea domnului Gheorghe Gref a fost prezent un public destul de numeros, format din oficialități de la nivel județean și local. Au fost prezenți alături de primarul orașului Lipova – Florin Fabius Pera și viceprimarul Ioan Lăpădat, reprezentanți ai Asociației veteranilor de război a Județului Arad – Col. Alexandru Crișan, Președinte și ai Asociației „Cultul Eroilor” a Județului Arad – Col. Marcel Lucaciu, Președinte, reprezentanți ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Detașamentul Păuliș, Lipova” – Col. Ioan Nedelcea, Președinte și ai Asociației „Cultul Eroilor Regina Maria” Lipova – Col. Viorel Popina, Președinte, reprezentanți ai Consiliului Local al Orașului Lipova, reprezentanți ai bisericilor ortodoxe din Lipova – preoții Raul Moț și Alexandru Neicu și din Radna – preot Mircea Șirian, Dr. Florin Fânață – director Spitalul Orășenesc Lipova, precum și alți invitați, cu toții dorindu-și să fie alături de acest erou și de a avea ocazia să-i strângă mâna și de a-i mulțumi.

Înainte de finalul evenimentului, deși la o vârstă extrem de înaintată și cu deficiențe de auz, Gheorghe Gref a dorit să împărtășească celor prezenți o mică parte din experiențele domniei sale trăite pe frontul de luptă, reușind să creeze un moment foarte emoționant și să transpună fiecare ascultător  pentru scurt timp în vremuri de mult apuse, în cadre pe care noi, cei de azi, ni le putem doar imagina sau le putem vedea doar în filme.

„Noi, toți cei prezenți astăzi aici, am ales să organizăm acest moment festiv pentru a aduce mulțumiri speciale unui om precum dumneavoastră, un erou pentru noi ceilalți, pentru a ne exprima eterna recunoștință și pentru a ne înclina în fața curajului de care ați dat dovadă întreaga viață și actelor de eroism pe care le-ați înfăptuit de-a lungul anilor, care între timp au ajuns la frumosul număr de 99. Pentru fiecare dintre noi, povestea dumneavoastră , domnule Gref, reprezintă o înșiruire de fapte eroice, rupte din povești cu și despre eroi; cu siguranță niciunii dintre noi, pentru că un om precum dumneavoastră este o raritate, mai ales în zilele noastre. Nu ne putem declara decât norocoși că suntem contemporani cu dumneavoastră, că avem onoarea să vă avem printre noi și că sunteți un exemplu de neegalat pentru noi, generațiile de azi. Vă mulțumim domnule Gref, pentru iubirea de țară, pentru efortul nelimitat depus în timpul celui de al doilea Război Mondial și nu numai, vă mulțumim pentru că ați ales să fiți unul dintre eroii neamului nostru, să luptați fără teamă pentru libertate și drepturi egale, pentru români, pentru România, pentru ca noi, urmașii dumneavoastră, să putem avea un trai mai bun.

Pentru toate serviciile militare, dar și pentru lecțiile neprețuite de iubire și respect  față de popor, noi vă transmitem astăzi, întreaga noastră recunoștină și vă dorim ani mulți, cu multă sănătate, liniște și fericire în suflet și sperăm că anul viitor vom avea onoarea să ne vedem cu toții aici, cu dumneavoastră în mijlocul nostru, pentru a vă strânge mâna și pentru a sărbători memorabila vârstă de 100 de ani. Vă mulțumim, ne înclinăm și vă dorim un călduros și din suflet, LA  MULȚI ANI !”, a fost mesajul pe care primarul orașului Lipova – Florin Fabius Pera, l-a transmis în încheierea evenimentului.