„Fie ca această cruce, care ne va reaminti pentru totdeauna generația eroică a Memorandumului să devină un nou punct de plecare, pentru aceste ținuturi devenite grănicerești, de unde să pornească cu un ceas mai înainte și Renașterea românească întârziată în mijlocul unei noi Europe și în mijlocul unei noi renașteri naționale” – SEVER BOCU –

 

….Acestea au fost cuvintele pe care Sever BOCU le-a rostit în anul 1933, cu ocazia sfințirii Crucii la acel moment, cuvinte care se regăsesc și azi pe placa comemorativă aflată la baza monumentului. 

Acțiunile inițiate de Primăria Orașului Lipova, prin Biroul Cultură și Sport din cadrul instituției privind reabilitarea întregii zone din jurul monumentului-emblemă „Crucea lui Bocu“ și valorificarea acestuia au ajuns la final și odată cu acestea, a fost organizat și evenimentul de sfințire și inaugurare oficială a acestuia.

Ridicat în anul 1933 pe Dealurile  Orașului Lipova, în partea de răsărit, de către Sever BOCU, monumentul reprezintă un omagiu adus memorandiștilor care în 1894 au fost judecați și condamnați de autoritățile maghiare pe motivul că cereau drepturi pentru populația română din întreg Ardealul.

Toate acțiunile întreprinse au avut ca scop transformarea acestui loc special în unul din principalele puncte turistice de atracție din zonă și o locație perfectă pentru a petrece timp prețios în natură, deasupra Lipovei, cu un peisaj magnific de jur împrejur. 

Prin acțiunile inițiate au fost realizat până în prezent următoarele detalii:

– curățarea spațiului din întreaga zonă de vegetație și nivelarea terenului acolo unde a fost cazul

– iluminatul arhitectural al monumentului              

– iluminatul ambiental al întregii zonei înconjurătoare

– montarea de bănci, mese, coșuri de gunoi

– reabilitarea plăcii comemorative de la baza crucii

În toată această perioadă, zona Crucea lui Bocu a fost transformată radical, fiind în prezent un loc perfect pentru orice persoană din Orașul Lipova sau din afară, care dorește să petreacă momente frumoase înconjurată de natură și având în fața ochilor o panoramă spectaculoasă asupra Orașului Lipova. Este un loc ideal, care va oferi cetățenilor un nou spațiu perfect pentru recreere și relaxare în aer liber, având toate condițiile create în acest sens.

Florin Fabius PERA – Primarul Orașului Lipova: 

„Prin toate acțiunile întreprinse de noi, pentru punerea în valoare a acestui loc și prin tot ceea ce avem de gând să realizăm de aici înainte  atât pentru acest loc, dar și pentru Orașul Lipova în general noi nu ne dorim decât să continuăm   lupta pe care au început-o predecesorii și strămoșii noștri,   pentru a realize o „RIDICARE CULTURALĂ A LIPOVEI” – așa cum spunea Sever BOCU în unul din discursurile sale din anul 1929.

…Și în toate demersurile noastre din ziua de azi ne amintim tot de cuvintele lui Sever BOCU, ca susținător al drepturilor ce trebuia să le aibă națiunea română, care spunea că: „Temelia unei națiuni este sensul continuității sale cu trecutul. O civilizație nu este altceva decât produsul sforțărilor și al muncii acumulate a generațiilor. Noi existăm, fiindcă înaintea noastră au existat strămoșii noștri“.