Primăria Orașului Lipova și executantul lucrării s-au ocupat de remedierea problemelor apărute pe străzile din Orașul Lipova, în urma ploilor abundente din ultimele săptămâni.

Problemele care au apărut pe unele străzi din orașul Lipova, odată cu ploile însemnate cantitativ din ultimele zile, au fost remediate între timp de executantul lucrării și reprezentanții Primăriei Orașului Lipova, în colaborare cu reprezentanți ai altor instituții abilitate.

Primarul Orașului Lipova, Iosif Mircea Jichici, a fost de asemenea prezent, alături de echipele din teren, pe toate străzile din oraș, zilnic, în ultima perioadă, pentru identificarea oricăror eventuale probleme și a soluțiilor necesare acolo unde a fost nevoie.

Cantitățile de apă căzute mai ales în ultima săptămână au fost unele foarte însemnate cantitativ, fiind semnalate coduri portocalii  cu cantități de apă pe metru pătrat peste limitele normale și această situație continuă până la sfârșitul săptămânii în curs, cel puțin, fapt care, inevitabil, creează neplăceri, disconfort și probleme diverse, indiferent de condițiile existente și asigurate în infrastructura și rețeaua de canalizare a orașului.

În urma vizitelor pe teren din ultima perioadă și a constatărilor realizate, în perioada 14.06 – 18.06.2020, a fost nevoie de intervenții pe străzile Crucii, 9 Mai, Damșescu și în Radna, pe str. Căpitan Ioan Fătu.

  1. STRADA  CRUCII – problema scurgerii apelor meteorice a fost remediată de executantul lucrării

Pentru problemele semnalate pe Str.Crucii, reprezentanții executantului, la solicitarea și în urma sesizărilor transmise de Primăria Lipova, au fost prezenți, încă de luni dimineața (15.06.2020) pe teren pentru a vedea despre ce e vorba și în urma vizitei pe teren au fost găsite soluții și s-au luat măsurile necesare, astfel încât problema scurgerii apei din acea zonă este în prezent remediată.

Remedierea problemelor existente pe această stradă a presupus realizarea unor lucrări suplimentare celor prevăzute în proiectul inițial.

Problema apelor meteorice de pe str. Crucii a apărut în urma captării apelor meteorice scurse de pe versantul dealului din această zonă, unde sunt terenuri private.

Conform proiectului existent pentru această stradă, apa de pe trotuare se descarcă în spațiile verzi, iar surplusul de apă din curțile oamenilor se va capta într-o rigolă carosabilă suplimentară proiectului inițial, suportată de Primăria Lipova, din fonduri proprii.

În proiectarea unei străzi se ține cont doar de descărcarea apelor meteorice (apa de ploaie) în rigole de pe trotuare și a celor de pe drum în rigole carosabile către evacuare.

Pentru problemele reclamate pe această stradă (str. Crucii), măsurile aplicate de constructor au constat în montarea unei rigole carosabile, cu descărcare în canalul de pe str. M. Viteazul, aflat la intersecția cu str. Crucii.

  1. STR. 9 MAI și STR. DAMȘESCU – prin intervenția Primăriei Orașului Lipova, SVSU Lipova și Compania de Apă Arad, a fost remediată problema canalului mixt înfundat

O altă problemă identificată pe Str. 9 Mai și Str. Damșescu, a fost remediată prin intervenția reprezentanților Primăriei Orașului Lipova, Companiei de Apă Arad și SVSU Lipova.

Problema a constat în obturarea descărcării unui cămin al canalul mixt existent la intersecția celor trei străzi (9 Mai, Crucii și Damșescu), scurgerea apei fiind blocată.

În urma intervenției echipei SVSU Lipova, a reprezentanților Primăriei Orașului Lipova și ai Companiei de Apă Arad, s-a acționat prin vidanjarea canalului mixt  din această intersecție și desfundarea dopului existent cu ajutorul unui utilaj de spălare sub presiune.

Astfel, problema apărută prin inundarea parțială a intersecției străzilor 9 Mai, Crucii și Damșescu, a fost rezolvată, geigerele din intersecție preluând toată cantitatea de apă din zona respectivă.

FOARTE  IMPORTANT ! Reprezentanții Primăriei Orașului Lipova și ai Companiei de Apă Arad recomandă cetățenilor, pe această cale, ca toate produsele de igienă să fie colectate ca deșeuri menajere și NU ARUNCATE ÎN CANALIZAREA ORAȘULUI  LIPOVA! După cum se poate observa și din fotografii, obturarea canalului mixt de la intersecția acestor străzi a apărut din cauza unui dop format din aceste produse/obiecte personale și de igienă și chiar de bucăți de piatră foarte mari… care singure nu aveau cum să ajungă în acel canal.

 

  1. STR.CĂPITAN IOAN  FĂTU – RADNA – problema scurgerii blocate în urma desfășurării lucrărilor la calea ferată a fost remediată

O altă problemă semnalată de cetățenii orașului Lipova a apărut în zona Radna, pe Str. Căpitan Ioan Fătu, unde scurgerile din această zonă au fost blocate în urma materialelor folosite și a lucrărilor desfășurate în cadrul proiectului pentru noua cale ferată.

În urma sesizărilor transmise în cursul serii de 14.06.2020,  Primăria Orașului Lipova a intervenit în dimineața zilei de luni, 15.06.2020, cu utilaje și mașini pentru curățarea și desfundarea canalului existent în această zonă.

Problema de pe această stradă a fost rezolvată, în urma ploilor căzute în zilele care au urmat zilei de luni 15.06.2020, canalul și scurgerea au funcționat corespunzător și nu au mai existat acumulări de apă pe proprietățile din această zonă.

 

  1. Intervenții ale Primăriei Orașului Lipova și SVSU Lipova, pentru curățarea căminelor de canalizare pluvială de pe străzile: Calea Timișorii, Aurel Vânătu și Gen. Dragalina din orașul Lipova

Ploile însemnate canitativ din ultimele săptămâni au adus rând pe rând diverse probleme, în mai multe zone din orașul Lipova. Cantitatea foarte mare de apă căzută zile la rând a adus foarte multe produse de deșeuri menajere, dar și crengi și mai ales un strat foarte gros de sedimente (mâl, pietriș, nisip), care s-a depus pe toate căminele de canalizare, creând disfuncționalități ale canalizării menajere și pluviale, pe diferite străzi din oraș.

Câteva dintre străzile unde canalizarea pluvială a avut de suferit au fost Calea Timișorii, Aurel Vânătu și Gen Dragalina (fiind vorba de străzi învecinate, aflate în aceeași zonă a orașului), unde căminele de canalizare pluvială din această zonă au ajuns să se înfunde, fapt care nu a mai permis scurgrea apei de pe aceste străzi.

Pentru rezolvarea acestei probleme, a fost nevoie de intervenția reprezentanților Primăriei Orașului Lipova, care, cu sprijinul reprezentanților Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Lipova, s-au deplasat pe teren în zonele afectate și s-au ocupat de curățarea și desfundarea căminelor de canalizare pluvială.

În ciuda tuturor problemelor apărute odată cu cantitățile foarte mari de precipitații din ultimele săptămâni, s-a încercat intervenția rapidă și concretă oriunde a fost nevoie, cetățenii orașului Lipova fiind asigurați și pe această cale, de faptul că, reprezentanții Primăriei Orașului Lipova alături de toate instituțiile abilitate vor acționa ori de câte ori este nevoie, astfel încât orice probleme pot apărea, să aibă în final o soluție fiecare, iar cetățenii să se bucure de siguranță și confort.