Proiectul pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului“ din orașul Lipova, demarat în luna iunie a anului 2019, aduce la suprafață și pune în valoare imaginea unui real obiectiv turistic, cultural și religios, o clădire de o frumusețe deosebită, cu o istorie în spate, cum puține locuri dețin, o adevărată bijuterie religioasă, culturală, istorică a orașului Lipova și nu numai.

Biserica ortodoxă din Lipova datează din anul 1338, fiind monument istoric de clasa A. Se remarcă prin mai multe aspecte specifice, cum ar fi lumina care răzbate pe sub arcadele din interior oferind un impresionant joc între lumină și intuneric, dar și prin cupola pictată.

Proiectul de reabilitare a Bisericii Ortodoxe din orașul Lipova este unul foarte amplu, având o valoare totală de 21.230.170,40 lei, din care asistența financiară nerambursabilă de 98 % din valoarea totală eligibilă, în sumă de 19.018.478,35 lei, este asigurată prin Programul Operațional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Pentru realizarea proiectului „Consolidare, restaurare, conservare biserică, amenajare incintă, restaurare și consolidare împrejmuire, realizare corp Anexa C2 și lumânărar C3, iluminat arhitectural ansamblu la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, firma constructoare a adus echipe specializate de muncitori, aceștia desfășurându-și activitatea pe șantier într-un mod profesionist, foarte bine organizat, evoluția lucrărilor fiind una vizibilă, atât în interiorul clădirii cât și la exterior, inclusiv împrejurimile.

„Pentru administrația locală, proiectul de reabilitare a Bisericii Ortodoxe din Lipova, este unul foarte important, alături de celelalte proiecte deja demarate în oraș, finalizarea acestuia fiind prioritară. Ne bucurăm să vedem, după fiecare vizită pe șantier, cât de frumos evoluează lucrările și mai ales că avem parte de un constructor atât de serios, care în acest ritm ne va aduce tot mai aproape de imaginea noii Biserici Ortodoxe a orașului nostru, un loc deosebit, în primul rând din punct de vedere spiritual, dar în același timp o construcție aparte, cu o istorie extraordinară, un real obiectiv turistic.

Acest proiect reprezintă o importantă realizare, un vis împlinit pentru noi toți cei din administrația orașului, cei care am dorit și am luptat pentru ca acest proiect atât de amplu și complex să fie posibil. Doamne ajută!“, a declarat primarul orașului Lipova, Iosif Mircea  JICHICI.