Se lărgește lista proiectelor finanțate din fonduri europene în Regiunea Vest. Astfel, regiunea noastră va beneficia de alocări suplimentare de fonduri în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în plus față de alocarea financiară inițială a regiunii, care a fost de aproximativ 643 de milioane de euro (fonduri nerambursabile), în urma recentelor decizii ale Guvernului României de a supracontracta proiectele în rezervă și de a acoperi anumite sume asumate de beneficiari  la contractarea proiectelor.

A fost aprobată supracontractarea tuturor proiectelor aflate în rezervă în cadrul POR pe axele prioritare 3 (3.1.C) – Eficiență energetică – Iluminat public, 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reședință de județ (pentru investiții în mobilitate urbană, regenerare urbană, comunități marginalizate, regenerare urbană și educație), 10Îmbunătățirea infrastructurii educaționale (investiții privind modernizarea creșelor, a grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților) și 13 Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii (investiții în infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice).

Printre aceste proiecte, ADR Vest a aprobat și proiectul ,,Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Lipova”, în valoare de 4.538.518,54 lei, aflat pe lista de rezervă a Programului Operațional Regional (POR), proiect care prevede reabilitarea unei grădinițe și modernizarea trotuarelor de pe o porțiune a străzii Ștefan Cel Mare.

Din păcate, în legătură cu acest proiect, politicul și-a băgat din nou coada, iar cetățenii din Lipova au fost intoxicați cu tot felul de informații care nu au legătură cu realitatea. De aceea, trebuie făcute anumite precizări cu privire la proiectul respectiv.

„În 2017, noi am întocmit acest proiect și l-am depus la ADR Vest. Ca să fie eligibil pe Axa 13, trebuia să fie două componente: grădinița și o bucată de stradă, la o anumită valoare. Strada Ștefan cel Mare are trei componente: de la Biserica Catolică până la Matei Corvin, unde e grădinița pe colț, apoi de la grădiniță până la strada Mihai Viteazul, iar a treia de la Mihai Viteazul, până sus pe deal. Proiectul a fost declarat eligibil în 2019, dar nu au fost bani suficienți. Între timp, noi am depus un proiect pe PNDL și am obținut finanțare pentru reabilitarea a 8 străzi, inclusiv Ștefan cel Mare, pe care au început lucrările și a și fost asfaltată, pe tronsonul de care unii vorbesc că urmează să fie modernizat. Norocul nostru a fost că nu am făcut și trotuarele. Am avut o întâlnire cu directorul ADR Vest, Sorin Maxim, la Timișoara, și am convenit să scoatem modernizarea drumului, care s-a făcut deja, și vom introduce doar modernizarea trotuarelor. Am vorbit și la București, să scoatem trotuarele din proiectul pe PNDL și să le mutăm pe proiectul pe fonduri europene, să modificăm indicatorii tehnico-economici, scăzând valoarea acelor trotuare, fiind vorba de vreo 80 de metri pe fiecare parte din acea porțiune. Asta e realitatea privitoare la acest proiect. Restul, ce se laudă unii sau alții prin ziare, e treaba lor, dar eu vă spun că nu are legătură cu realitatea. Nu ne-a făcut nimeni vreun favor în obținerea acestor fonduri, este vorba strict de munca echipei din Primăria Lipova, a proiectanților, consultanților, care au făcut ca acest proiect să fie declarat eligibil și să primească în cele din urmă finanțarea“, spune primarul Mircea Jichici.