Așa cum se întâmplă de 16 ani încoace, luna noiembrie nu putea să treacă,  fără a marca unul dintre cele mai colorate,  importante şi de succes evenimente-concurs organizate în oraşul Lipova – Concursul Internaţional de Fantezie şi Îndemânare „Culorile Toamnei”, Ediţia XVI, cuprins în Calendarul Activităților Educative Naționale 2019, Anexa 8, Domeniul Cultural Artistic, poziția 3.

Vernisajul Expoziţiei a fost organizat, la jumătatea lunii noiembrie, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la sediul Clubului Copiilor Lipova, din incinta Centrului Recreativ Orăşenesc Lipova.

Inițiatoarea și coordonatorea acestui minunat proiect este prof. Camelia Iordache – Cercul Atelierul Fanteziei, pentru care în ultimii 16 ani, acest concurs a devenit parte principală și favorită a activității, pe care o pregăteşte mereu cu  multă răbdare şi implicare, în frunte cu acest  proiect atât de amplu, care de la un an la altul se dezvoltă tot mai mult şi aduce mereu ceva în plus, ceva inedit.

La ediţia a XVI-a a concursului au participat un număr total de 4300 de elevi, cu un număr de 6200 de lucrări, coordonaţi de 1190 cadre didactice, din țară, toate județele și cele 6 sectoare ale Bucureștiului, din 660 instituții din 402 localități. Participarea internațională a cuprins 22 de țări: Belarus, Bulgaria, Canada, China, Croația, Franța, India, Kazahstan, Letonia, Lithuania, Macedonia, Moldova, Polonia, Rusia, Serbia, Slovenia, Sri Lanka, Tailanda, Turcia, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, cu lucrări dintr-un număr total de 90 de instituții.

Astfel că, alături de copiii din România, la această a XVI – a ediție au participat copii din: India, Franța, Lituania, Ucraina, Croația, Turcia, Franța, Letonia, R. Moldova, Hong Kong – China, Slovenia, Serbia.

La cea de-a doua etapă a concursului, organizată sâmbătă la Lipova,  adică participarea directă, au fost prezenţi alături de organizatorii de la Clubul Copiilor Lipova, un total de 110 copii şi cadre didactice din țară, reprezentând: Palatul Copiilor Iași, Palatul Copiilor Alexandria, Palatul Copiilor Oradea, Palatul Copiilor Craiova, Palatul Copiilor Slatina, Palatul Copiilor Sibiu, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, Palatul Copiilor Deva, Palatul Copiilor Arad, Clubul Copiilor Filiași, Clubul Copiilor Olteniţa, Clubul Copiilor Sebiş, Clubul Copiilor Luduș, Liceul ”Mihai Viteazul” Ineu și Școala Gimnazială Mașloc, care au poposit la Lipova timp de 3 zile, de vineri până duminică.

De asemeena, ca de fiecare dată, au fost prezenți și  reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad – Inspector educativ – prof. Camelia MOLER, reprezentanţi ai Primăriei Oraş Lipova – Adela POPESCU – Consileir Cabinet Primar și Adrian ANTOCHE – Șef Birou Cultură, Sport, ai Consiliului Local al Oraşului Lipova, reprezentanți ai celor două licee din Orașul Lipova – Liceul ”Atanasie Marienescu” Lipova și Liceul ”Sever Bocu” Lipova, precum şi un număr mare de părinţi, elevi, profesori.  

Gazdele tuturor invitaților, care au realizat și o scurtă prezentare a întregului eveniment, au fost prof. Zoltan TUSA – director Clubul Copiilor Lipova și prof. Camelia IORDACHE – coordonaor Atelierul Fanteziei din cadrul Clubului Copiilor Lipova și inițiatoarea întregului eveniment.

În deschiderea vernisajului, participanţii au beneficiat de un minirecital susţinut de tânărul și talentatul artist Sebastian RANCU și de interpreta Georgiana BULZA,  de la Cercul de muzică, din cadrul Clubului Copiilor Lipova, coordonaţi de prof. Codrin DRĂGOI. Recitalul artistic a fost urmat de un program de dans, pregătit de copiii care formează Trupa de dans NOVA DANCE – instruiți tot în cadrul Clubului Copiilor Lipova.

Toate cele peste 6000 de lucrări au fost studiate de un juriu, care, în urma deliberării, a stabilit un clasament, cu premii, pe baza căruia, în cadrul evenimentului de sâmbătă, 16.11.2019, a avut loc și o festivitate de premiere, cei mai buni copii dintre cei buni fiind recompensaţi cu diplome şi premii, însă, nu doar copiii de pe podium au primit diplome, toţi participanţii la acest concurs fiind recompensați ulterior cu câte o diplomă de participare.

Componența juriului, care a stabilit clasamentul pentru cea de-a XVI-a ediție a concursului ”Culorile Toamnei”, a fost următoarea: Prof. dr. Anda TĂMAȘ – Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad – Președinte,  membrii: Prof. Zoltan TUSA – Director Clubul Copiilor Lipova,  Prof. Marius IERCOȘAN – Lic. „Atanasie Marienescu” Lipova, prof. Camelia IORDACHE – Clubul Copiilor Lipova, Adela POPESCU – Consilier Cabinet Primar Oraș Lipova, Adrian ANTOCHE –  Șef Birou Cultură, Sport Oraș Lipova, Alexandra BURSUC – Studentă Facultatea de Design, Universitatea „A. Vlaicu” Arad și  Corina BACOȘ – Reprezentant Comitet Părinți.

Organizatorii au pregătit de asemenea pentru participanţi câte un catalog tipărit, în care au fost cuprinse toate lucrările expuse la această a 16-a ediţie a concursului, pentru tipărirea acestor cataloage apelându-se la Tipografia ”L.V. Spectrum” din Arad.

Copiii şi profesorii coordonatori din ţară, prezenți la Lipova pentru a participa în mod direct la vernisaj, au beneficiat de un bogat program, timp de 3 zile, în weekend-ul 15-17.11.2019, care a constat în vizitarea principalelor obiective turistice şi culturale din zonă.

”Am avut cazați pentru 3 zile 40 elevi și profesori din: Alexandria,Iași, Slatina, Oradea, Sibiu, Luduș, Râmnicu Vâlcea, Olenița, Craiova și Filiași. Sâmbătă, 16.11, am făcut o mică excursie la Bazilica Maria Radna și Mănăstirea Feredeu, iar duminică, 17.11, în prima parte a zilei am vizitat expozițiile de Ștințele naturii și Istorie din cadrul Complexului Muzeal Arad, unde am avut diferite activități, iar în a doua parte a zilei am vizitat orașul Arad”, a spus prof. Camelia IORDACHE, cea care a fost gazda tuturor acestor oaspeți sosiți la Lipova.

Pentru organizarea acestui vernisaj, reprezentanţii Clubului Copiilor Lipova au fost susţinuţi și au avut ca principali parteneri: Primăria Oraşului Lipova,  SC Coket Trading Lipova, AS Caritas BSG Lipova și Complexul Muzeal Arad.

De asemenea organizarea vernisajului a fost posibilă şi datorită sponosorilor şi colaboratorilor, care au ajutat la realizarea întregului eveniment: S.C. Robac Industries, S.C. Pety Brick&Stone, Mesko Pinsel, S.C. Olimpia Farm, S.C. Wegland Alpin, S.C. Pletl, S.C. Alex&Rodi, S.C. Popină Prodimpex, Prăvălia Nouă, S.C. PL Vega Construct, S.C. Andi&Dea, I.F. Jicăreanu Laurențiu, OK Frații, I.I. Lupu Flavius, Happy Good Fruit, I.I. Iacobescu, Zaban Edwin, Dan Negru.

„Un aport deosebit în realizarea proiectului l-a avut şi Comitetul de părinţi al Cercului Atelierul Fanteziei, reprezentat de Corina Bacoş, Marius Bacoş, Daniela Bar, Simona Grindan, Aurora Szigeti și Păcurariu Anca, cărora le mulţumesc și pe această cale, pentru implicare, precum şi tuturor celorlalţi părinţi care s-au implicat şi m-au ajutat în organizarea concursului.

De asemenea, mulțumiri speciale merg și către Romeo Iordache pentru tot sprijinul acordat în realizarea documentelor concursului. Nu în ultimul rând, mulţumirile noastre ca şi organizatori merg către toţi cei care au acceptat bucuroşi să participe cu lucrările lor minunate, fără de care expoziţia nu ar fi fost atât de frumoasă şi bogată şi bineînţeles publicului nostru frumos, care a fost prezent într-un număr atât de mare şi în acest an alături de noi”  – a mai spus Camelia Iordache, coordonatoarea acestui eveniment.