Primăria orașului Lipova are în derulare, în acest moment, proiecte în valoare de aproape 100 de milioane de lei, mai mult decât oricare alt oraș din județul Arad. Unele dintre aceste lucrări sunt în execuție, altele sunt la stadiu de licitaie, la altele se lucrează la partea de proiectare.

Singura îngrijorare a administrației locale este legată de asigurarea finanțării proiectelor guvernamentale, din cauza noului guvern, care a dat mai multe semnale că ar dori blocarea unor investiții locale. „De două săptămâni auzim numai de tăieri de pensii, salarii, de concedieri masive din sectorul public, de desființarea Programului Național de Dezvoltare Locală, de desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții. Noi am reușit să aducem, cu sprijinul guvernelor PSD, zeci de milioane de euro în Lipova, bani care sunt investiți în spital, reabilitarea de străzi, stadion, o nouă sală de sport, un bazin de înot și așa mai departe. Avem multe proiecte finalizate, altele sunt în curs de execuție, pentru altele sunt lansate licitațiile. Sper ca actualul guvern să nu blocheze investițiile administrațiilor locale, deși viitorul se anunță sumbru, pentru că vedem ce idei are acest guvern, care vine cu un program de austeritate, ce afectează și cetățenii, în mod direct, dar și investițiile administrațiilor locale. Sper, de asemenea, ca cel mai important proiect al Lipovei, introducerea rețelei de gaz, să nu fie blocat din cauza măsurilor de austeritate, pentru că lipovanii au așteptat zeci de ani să primim finanțarea pentru acest obiectiv“, spune primarul Mircea Jichici.

Dar haideți să vedem ce anume dorește administrația locală să realizeze în următorii ani, ce proiecte sunt în curs de finalizare și ce investiții vor fi începute, în perioada următoare.

Reabilitarea a opt străzi din Lipova

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe străzile 9 Mai, Crucii, Cloșca, Horia, Miron Costin, Mărășești, Oituz și Ștefan cel Mare“ este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 6 milioane de lei.

Pentru început, s-au dat startul lucrărilor pe Străzile Ștefan cel Mare și 9 Mai, unde au fost montate rigole, borduri, iar dacă timpul permite, până la sfârșitul acestei luni ar putea fi pus și asfaltul, după cum a promis directorul PORR, firmă care execută lucrarea. Primarul Mircea Jichici susține că se dorește ca în acest an să mai fie reabilitate și alte două străzi din acest proiect, este vorba despre Mărășești și Oituz, restul urmând să fie realizate anul viitor.

Reabilitarea Bisericii Ortodoxe din Lipova

Proiectul pentru reabilitarea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Lipova, demarat în luna iunie a acestui an, este finanțat din fonduri europene și ajunge la o valoare de aproximativ 25 de milioane de lei.

„Pentru administrația locală, proiectul de reabilitare a Bisericii Ortodoxe din Lipova este unul foarte important, alături de celelalte proiecte deja demarate în oraș, finalizarea acestuia, la fel ca și în cazul celoralte proiecte, fiind prioritară. În acest moment, se lucrează atât la exterior, cât și la pictura din interior. A fost realizată centrala, pentru a se putea lucra la interior și pe timp de iarnă“, a declarat primarul orașului Lipova.

Noul Spital din Lipova

Poate cea mai importantă investiție de după Revoluție este ridicarea noii clădiri a spitalului orășenesc, o clădire modernă, care va oferi servicii de calitate nu doar lipovanilor, ci zecilor de mii de cetățeni de pe valea Mureșului.

Investiția se ridică la 5,6 milioane de euro (valoarea licitată), fiind finanțată din fonduri guvernamentale, de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.

„Noul spital al Lipovei este finalizat în proporție de 80 la sută. S-a ridicat clădirea, acum se montează geamurile, se lucrează și la izolația exterioară și vom trece la finisajele interioare. Au fost realizate stația de oxigen și centrala termică. Se lucrează într-un ritm alert și pot să mă declar muțumit de felul în care firma își face treaba. Este vorba de o investiție de aproximativ 5 milioane de euro, derulată de Primăria Lipova, cu finanțare guvernamentală, obținută prin Compania Națională de Investiții”, a declarat primarul Mircea Jichici.

Școala Radna a intrat în reabilitare

Un nou proiect mult așteptat și foarte important pentru orașul Lipova prevede reabilitarea Școlii Generale cu clasele I-VIII din Radna-Lipova. În urma licitației, a fost desemnată firma câștigătoare – S.C. NEDAV CONSTAR 2012 S.R.L.- care a și demarat reabilitarea școlii.
Proiectul „REABILITAREA ȘI DOTAREA LICEULUI ATANASIE MARIENESCU, RESPECTIV A ȘCOLII GENERALE CU CLASELE I-VIII DIN ORAȘUL LIPOVA” are o valoare totală de peste 5,5 milioane de lei, fiind finanțat de Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Conform proiectului, se vor realiza lucrări de reabilitare a construcției, de renovare, de reparare și întreținere a acoperișului, lucrări de instalații electrice, sanitare, instalații de încălzire, precum și de instalații de apă și canalizare.

Proiect de reabilitare a 19 străzi din Lipova

Pe lângă cele opt străzi pentru care au început lucrările, Primăria Lipova dorește reabilitarea altor 19 străzi, printr-un proiect cu finanțarea guvernamentală, care a fost deja aprobat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Conform adresei MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) nr. 98286/22.07.2019, înregistrată la Primăria Orașului Lipova, se aduce la cunoștință, aprobarea finanțării pentru obiectivul de investiții: „REABILITAREA INFRASTRUCTURII RUTIERE PE STR. GENERAL PETRESCU, STR.CUZA VODĂ, STR.V.ALECSANDRI, STR.1 DECEMBRIE, STR.MEȚIANU, STR. M.VITEAZU, STR.VIILOR, STR.MUREȘ, STR. M.EMINESCU, STR. SARMISEGETUZA, STR. I.TUDUCESCU, STR. CALEA TIMIȘORII, STR. A.VÂNĂTU, STR. E.CHIRIȚĂ, STR.ZORILOR, STR.CLUJULUI, STR.PIAȚA DECEBAL, STR.LUGOJULUI și STR. E.MURGU”. Proiectul are o valoare de 9 milioane de lei, cu TVA. Noi așteptăm zilele acestea să primim proiectul ethnic și să semnăm contractul de finanțare. Sperăm să nu avem parte de surprize, pentru că vedem tot felul de declarații referitoare la PNDL, care ne îngrijorează, nu doar pe noi, ci pe toți primarii din țară“, spune Jichici.

Reabilitarea podului vechi

Tot prin Programul Național de Dezvoltare Locală, Lipova a primit 3 milioane de lei pentru reabilitarea podului vechi de peste Mureș. Așa cum aminteam și în numărul trecut, lucrările de reabilitare a Podului Vechi din orașul Lipova vor continua, nu există probleme de finanțare pentru acest proiect.

Deocamdată, aceste lucrări au fost sistate, acest lucru fiind absolut necesar, în urma problemelor care vizează structura de rezistență a podului, identificate pe parcurs, odată cu evoluția lucrărilor.

Lucrările de reabilitare a Podului Vechi din orașul Lipova vor continua, odată ce experții în domeniu vor finaliza modificările de proiect, fără de care această investiție nu poate ajunge la final, în condiții de maximă siguranță !

Blocuri ANL pentru specialiștii din Sănătate

Un prim pas pentru construirea unui număr de 16 locuințe de tip ANL pentru specialiștii din Sănătate a fost făcut prin implicarea Administrației Publice Locale a orașului Lipova.

Primăria Orașului Lipova și Agenția Națională pentru Locuințe au semnat, în 13 noiembrie, Contractul pentru predarea amplasamentului în vederea construirii unor noi locuințe de tip ANL, destinate specialiștilor în sănătate.

„Administrația Publică Locală a orașului Lipova se implică în continuare în susținerea și dezvoltarea domeniului sănătății din orașul Lipova, complementar construirii noului spital în orașul Lipova, realizând un prim pas și pentru construirea unui nou bloc cu locuințe de tip ANL, destinate medicilor specialiști, încercându-se astfel atragerea acestora, dată fiind necesitatea, în viitorul apropiat, a personalului medical specializat pentru viitoarele secții ale noului Spital Orășenesc Lipova. Odată cu demararea lucrărilor de construire a noului Spital Orășenesc Lipova, Primăria Orașului Lipova a făcut apel la Agenția Națională pentru Locuințe, pentru sprijin în realizarea unor noi locuințe de tip ANL, pentru închiriere și destinate specialiștilor (cadre medicale) în sănătate, de care va fi nevoie și care vor ajunge să profeseze în cadrul secțiilor medicale din noul spital al orașului Lipova.

În urma discuțiilor purtate între reprezentanții celor două instituții și a prezentării detaliate a situației existente la Lipova, unde este în plină desfășurare construirea noului Spital Orășenesc Lipova, care va deservi atât orașul Lipova, cât și întreaga zonă a Văii Mureșului, construcție care se va finaliza în cursul anului 2020 și va reprezenta una dintre cele mai complexe și moderne unități spitalicești din zona de vest și nu numai și care va cuprinde noi secții medicale, în cadrul cărora va fi nevoie de un număr destul de mare de specialiști, s-a ajuns la concluzia că este imperativ necesară construirea unor noi locuințe de tip ANL“, spune primarul Mircea Jichici.

Prin contractul încheiat cu Agenția Națională pentru Locuințe, Orașul Lipova asigură punerea la dispoziție a terenului și a utilităților necesare acestui obiectiv de investiții, astfel încât acest proiect să fie dus la îndeplinire, iar noile locuințe să fie date în folosință în condiții optime.

Sală de sport și bazin de înot

Două investiții importante vor fi realizate pe strada Iancu Jianu, lângă imobilul care găzduiește școala cu clasele I-IV. Este vorba despre o sală de sport modernă, cu 180 de locuri, a cărei valoare se va ridica la aproximativ 9 milioane de lei. De asemenea, în aceeași locație, va fi ridicat un bazin de înot, dedicat elevilor, proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de lei. Ambele investiții sunt finanțate de către Compania Națională de Investiții, licitațiile fiind în curs de derulare.

În 2020 se va juca pe noul stadion

În aceste zile au loc ultimele lucrări la stadionul din Lipova. A fost ridicată instalația de nocturnă, au fost făcute și probele, iar în momentul de față se lucrează la gazon. Mai sunt de montat scaunele, care au ajuns deja la Lipova, o operațiune care se va realiza până la sfârșitul anului. Primarul Mircea Jichici speră ca vremea să țină cu administrația locală, iar firma care se ocupă de gazon să finalizeze la timp lucrarea, astfel încât în primăvară Șoimii să revină acasă, pe cel mai cochet stadion din județ.

Reabilitarea fostei piețe

Un alt proiect finanțat din fonduri europene este reutilizarea spațiului fostei piețe agroalimentare, prin amenajarea de spații verzi și reabilitarea străzii Miron Costin. Acest proiect, care beneficiază de o finanțare de peste un milion de euro (aproximativ 5 milioane de lei) a fost scos la licitație.