Proiectul care vizează introducerea gazului metan la Lipova rămâne una dintre principalele priorități ale administrației locale Lipova, care în ultimii ani a făcut nenumărate demersuri pentru a împlini acest deziderat al lipovanilor.

Reprezentanții firmei desemnată de către SC TRANSGAZ, care se ocupă de proiectare, în cazul acestei investiții, au fost prezenți la Lipova, la începutul lunii octombrie a.c.. Aceștia au fost primiți la sediul Primăriei orașului Lipova, de către primarul Iosif Mircea JICHICI, în cadrul întrunirii fiind purtate discuții diverse referitoare la primele detalii care urmeză a fi stabilite în demersurile necesare de realizat pentru demararea proiectului de introducere a rețelei de gaz metan la Lipova și pe Valea Mureșului.

Astfel, pentru început, s-a stabilit faptul că în urma colectării datelor de pe Valea Mureșului, urmează a fi stabilit numărul de consumatori casnici, instituții publice și zone industriale, stabilirea amplasamentul modulului SRMP (stație reglare măsurare și predare gaz) și a conductei de gaz pentru populația arondată Văii Mureșului. 

„Avem convingerea că până la sfarșitul anului proiectul tehnic se va afla în faza de finalizare”, a declarat Iosif Mircea Jichici – primarul Orașului Lipova.

Încă de la începutul acestui an, primarul Orașului Lipova – Iosif Mircea Jichici a avut nenumărate discuții pe tema gazului metan cu ceilalți primari de pe Valea Mureșului, cu parlamentarii arădeni, cu reprezentanți ai prefecturii și ai altor instituții abilitate, în încercarea de a găsi o soluție pentru realizarea acestei investiții, care nu poate fi pusă în practică fără sprijin guvernamental. În urma tuturor întrunirilor și a scrisorii de intenție transmisă către TRANSGAZ în primele luni ale acestui an, prin care se solicita sprijinul pentru realizarea acestei investiții pe Valea Mureșului, primarul orașului Lipova, alături de primarii comunelor Păuliș, Ghioroc, Covăsânț, Zăbrani și Ususău au reușit să demareze procedurile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, în vederea inițierii procesului de atribuire a concesiunii serviciului public de distribuție a gazelor naturale în localitățile respective.

Răspunsul conducerii societății TRANSGAZ, în urma cererii de finanțare depusă chiar la sediul lor de către Primarul orașului Lipova – Iosif Mircea Jichici, a fost unul pe măsura dorinței primarilor de pe Valea Mureșului: Transgaz va suporta investiția de extindere a rețelei de gaz pentru orașul Lipova și celelalte comune.

Conform proiectului, rețeaua se va extinde din sudul comunei Fântânele, urmând să beneficie de investiție și comuna Frumușeni, astfel încât investiția să fie rentabilă. În această variantă, va fi nevoie de o subtraversare pentru rețeaua care va deservi comunele Ghiroroc, Păuliș și Covăsânț, iar comuna Ususău va fi alimentată din Lipova, printr-o conductă de medie presiune. Pentru cele trei comune de dincolo de Mureș există și variantă racordării la rețeaua de la Vladimirescu, care însă e mai puțin rentabilă.