Duminică, 15 septembrie a.c., la 75 de ani de la luptele duse la Păuliș, oficialitățile de la nivelul județul Arad și de la nivel local – Lipova, Păuliș și Ghioroc – au adus ca în fiecare an un omagiu eroilor din Detașamentul Păuliș. 

Programul evenimentelor a cuprins ceremonii omagiale cu depuneri de coroane şi jerbe de florie, desfăşurate în mai multe locuri simbol ale confruntării din septembrie 1944: la bustul căpitanului erou Ioan Fătu, dispus în parcul cu acelaşi nume din localitatea Păuliş, în cimitirul eroilor din Radna, oraşul Lipova, unde s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor, precum şi o acţiune de depunere de coroane din partea instituţiilor locale și județene prezente la această manifestare. Slujba religioasă a fost oficiată de mai mulţi preoţi, prezenţi la Lipova cu ocazia desfăşurării acestor manifestări.  În continuarea acestor acţiuni desfăşurate în oraşul Lipova, manifestările s-au mutat în biserica ortodoxă din Păuliş şi în final, la Monumentul Eroilor amplasat pe marginea Drumului Naţional 7 ce străjuiteşte intrarea în Valea Mureşului asemeni bravilor soldaţi care au apărat trecătoarea acum 75 de ani în faţa armatelor inamice.

Asistenţa s-a bucurat de prezenţa la evenimente a veteranului luptei de la Păuliş, profesor Nicolae Streian, precum şi a colonelului în retragere Artemiu Şimonca, veteran de război, care în septembrie 1944 a desfăşurat acţiuni de cercetare a operaţiunilor armatelor germane dislocate pe aerodromul Arad. A impresionat şi violonistul Ştefan Şimonca-Opriţa, nepot al veteranului Artemiu Şimonca, cel care a susţinut un emonţionant recital de vioară în cadrul ceremoniei desfăşurate la Monumentul Eroilor de la Păuliş. La momentul artistic au mai contribuit membrii Corului Veteranilor „Mihai Viteazu” din Piteşti şi elevi ai Şcolii Gimnaziale din Păuliş. De asemenea a fost prezentă la evenimente şi Adriana Chiriţă, strănepoată a eroinei Bătăliei de la Păuliş Elena Chiriţă.

De asemenea au participat, reprezentanți ai Asociației Urmașilor Veteranilor și Eroilor Detașamentului Păuliș,  oficialități de la nivelul județului Arad – reprezentanții Instituției Prefectului Județului Arad – doamna Florentina HORGEA- Prefect și domnul Vasilică DAMIAN – Subprefect, deputații de Arad Florin Tripa și Dorel Căprar, reprezentanți ai Consiliului Județean Arad, reprezentanți ai Administrațiilor Locale Lipova – Primar Iosif Mircea JICHICI și Păuliș – Primar Ioan TURCIN,  reprezentanți ai Asociațiilor Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – Filialele Lipova și Lugoj, precum și reprezentanți ai Ocoalelor Silvice Lipova și Radna, ai unor partide politice de la nivel local și județean, reprezentanți și elevi din cadrul liceelor și școlilor generale din Lipova și Păuliș.

Au participat de asemenea la ceremoniale reprezentanți din Structurile M.A.I. și M.A.P.N.

Finalul manifestărilor a fost unul fastuos, fiind marcat prin depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor de la Păuliș şi defilarea detaşamentului de onoare compus din militarii prezenţi la manifestările organizate.

Ceremoniile au fost organizate de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Secţiunea „Detaşamentului Păuliș“, în sprijinul căreia au venit, ca de fiecare dată, următoarele instituţii locale şi judeţene: Instituţia Prefectului Arad, Primăria Oraşului Lipova, Primăria Comunei Păuliş, Consiliul Judeţean Arad, Arhiepiscopia Aradului, Unităţile militare 01249, 01221 şi 02526, precum şi  Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Arad.

Împlinirea a 75 de ani de la luptele din 1944 a adus din nou momente emoționante și speciale, în timpul ceremoniilor militare și religioase organizate cu această ocazie, acestea fiind unele foarte frumoase şi impresionante, veteranii de război prezenţi în cadrul acestor manifestări exprimându-şi cu această ocazie onoarea şi bucuria de a putea fi prezenţi şi astăzi, după 75 de ani, la toate aceste aţiuni de comemorare, sperând că la următorul eveniment care marchează această zi importantă vor fi din nou la Radna și Păuliş pentru a marca 76 de ani de la luptele prin care au trecut în anul 1944 pe aceste meleaguri.

Deviza „Pe aici nu se trece!“ sub care au luptat tinerii elevi ai Şcolii de subofiţeri în rezervă nr. 5 din Radna, la graniţa de vest a României, a reprezentat un imbold de suflet şi de sacrificiu….