Sâmbătă, 11 mai 2019, la Chişineu-Criş a avut ediția cu numărul 40 a „Cupei Crisius“,  eveniment-concurs, destinat elevilor, care a devenit deja o tradiţie, o competiție interșcolară, care a depășit demult granițele țării.

Fiind vorba și despre o ediție aniversară, organizatorii, dintre care îl amintim pe prof. Eugen Gagea, principalul organizator al concursului, care la fel ca întotdeauna s-a bucurat de sprijinul Primăriei Chișineu-Criș, au pregătit participanților o diversitate de opțiuni pentru secțiunea de înscrieri, concurenții având ocazia să aleagă dintre următoarele discipline: handbal, baschet, minifotbal, tenis de masă, navomodele, aeromodele, aerobic, karate, judo, karting, șah, informatică-grafică, jocuri logice, arte plastice și programe SCRATH și HTML, cea mai așteptată competiție fiind cea de karting, care adună an de an zeci de curioși, reprezentând de obicei proba ”vedetă” a competițiilor desfășurate.

Probele competiţiei „Cupa Crisius“ s-au desfăşurat timp de trei zile, între 10-12 mai, dar multe dintre acestea în special în ziua de sâmbătă, 11 mai, când a avut loc şi festivitatea de deschidere, de la ora 09:00, pe stadionul „Aurel Ardelean”, fost „Crişul“, unde a fost prezent şi primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan, alături de organizatori şi alţi reprezentanţi locali, precum şi de invitaţii sosiţi din diferite oraşe ale ţării şi din străinătate .

La disciplinele cuprinse în cadrul competiţiei s-au înscris şi în acest an mii de tineri din tot judeţul Arad, dar şi din Oradea, Timişoara, Reşiţa, Deva, Turnu Severin, Cluj-Napoca, Satu Mare, Zalău, Călăraşi şi Constanţa și alte județe ale țării. La fel ca şi în anii precedenţi, la concurs au fost prezenţi şi invitaţi de onoare din străinătate, din ţări precum: Republica Moldova, Sebia și Ungaria, dar au  mai fost invitate și țări precum Franța, Spania, Germania sau Norvegia.

Cercul „Atelierul  Fanteziei“ –   talentul în prim plan și locuri pe podium

Aşa cum s-a obişnuit în fiecare an, oraşul Lipova a fost reprezentat şi de această dată de grupul de copii de la Cercul „Atelierul Fanteziei“ din cadrul Clubului Copiilor Lipova, al cărui coordonator este prof. Camelia Iordache.

În cadrul Concursului Internațional Interdisciplinar „Cupa Crisius“ , C.A.E.N. 2019, organizat de Clubul Copiilor Chişineu-Criş, copiii lipovani s-au înscris la secţiunea artă plastică, expoziţia  internaţională – „Sportul în imaginaţia copiilor”, unde au participat cu mai multe lucrări. Copiii, alături de coordonatoarea lor, prof. Camelia Iordache, au fost prezenţi la Chișineu-Criș cu lucrările lor încă de vineri, 10 mai, când a avut loc vernisajul expoziţiei.

În urma competiţiei, talentul extraordinar şi orele de muncă petrecute în cadrul „Atelierului Fantezie“ au fost foarte bine evidenţiate, iar rezultatele au fost pe măsură, toată munca depusă de copii a fost răsplătită aşa cum se cuvine, cu premii și locuri pe podium.

Copiii lipovani au venit acasă şi de această dată cu numeroase reuşite, ei obţinând 4 premii pe podiumul final : Crișan Mara – premiul I, Moroșan Fabian -premiul I, Borta Natalia -premiul II, Oniga Andreea – premiul II.

Alături de elevii lipovani şi elevi din diferite oraşe ale ţării, au mai participat şi elevi din străinătate, din ţări precum Franţa, Serbia, Ungaria, Germania, în total fiind expuse peste 1000 de lucrări la expoziţia ”Sportul în imaginaţia copiilor ” .

 

Secția de JUDO, prezentă pe podiumul Cupei „Crisius”

Alături de colegii lor de la „Atelierul Fanteziei” au fost prezenți la Chișineu-Criș și judokanii lipovani, alături de profesorul lor coordonator, Iosif Papp.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, 11.05.2019, tinerii judokani din cadrul secției de JUDO de la Clubul Copiilor Lipova, au participat la  competiția interșcolară „Cupa Crisius“.

Oraşul Lipova a fost reprezentat şi de această dată de copiii cu vârste cuprinse între 7-16 ani, care alături de Prof. Papp Iosif au reprezentat încă o dată cu succes oraşul, ajungând pe podiumul final .

Câștigătorii în cadrul acestei competiţii, au fost: 

– Locul 1 – Papp Ingrid Christine

–  Locul 1 – Marc Elisa

–  Locul 1 – Vlai Natalia

–  Locul 1 – Cerce Marcus

Locul 2 – Ghilezan Emilia

– Locul 2 – Ciornei Claudiu

– Locul 2 – Micoară Andrei

– Locul 2 – Velescu Andrei

 

Concursul desfăşurat la Chișineu-Criș, dincolo de tradiția dusă de atât de mulți ani, are ca principal scop oferirea posibilităţii de verificare şi răsplătire a copiilor bine pregătiţi în acest domeniu atât din judeţul Arad, cât şi din alte judeţe și chiar din străinătate. 

Pentru micii sportivi ai oraşului Lipova, dincolo de rezultate, competiţia a reprezentat o altă experienţă extraordinară pe care pot să o adauge cu mândrie pe lista competiţiilor care alcătuiesc întreaga lor activitate sportivă.

„Mulţumim pentru susţinere tuturor celor care sunt mereu alături de acești copii şi îi susţin în practicarea acestui sport, iar copiilor le transmitem multe felicitări pentru rezultatele obţinute. Nu în ultimul rând, tuturor copiilor le doresc multă putere de muncă pe viitor şi mult succes în  competiţiile care vor urma!”, a spus Prof. Papp Iosif.