Introducerea gazului metan la Lipova rămâne una dintre principalele priorități ale administrației locale, care în ultimii ani a făcut nenumărate demersuri pentru a împlini acest deziderat al lipovanilor. Primarul Mircea Jichici a avut în ultimele luni nenumărate discuții pe tema gazului metan cu ceilalți primari de pe Valea Mureșului, cu parlamentarii arădeni, cu reprezentanți ai prefecturii și ai altor instituții abilitate, în încercarea de a găsi o soluție pentru realizarea acestei investiții, care nu poate fi pusă în practică fără sprijin guvernamental.

În urma întâlnirii care a avut loc acum o lună la Lipova, primarul orașului, Mircea Jichici, alături de primarii comunelor Păuliș, Ghioroc, Covăsânț, Zăbrani și Ususău au decis să demareze procedurile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, în vederea inițierii procesului de atribuire a concesiunii serviciului public de distribuție a gazelor naturale în localitățile respective.

Reprezentanții orașului Lipova și ai celor cinci comune au întocmit o scrisoare de intenție pe care au transmis-o celor de la Transgaz, cărora le solicită sprijinul pentru realizarea investiției de extindere a rețelei de gaz pe Valea Mureșului. Primarul Mircea Jichici a fost cel care s-a deplasat personal la sediul Transgaz, pentru a depune cererea de finanțare, iar răspunsul conducerii societății este unul pe măsură: Transgaz va suporta investiția de extindere a rețelei de gaz pentru orașul Lipova și celelalte comune, în perioada următoare fiind programată lansarea licitației pentru proiectare și execuție.

„Facem în continuare demersuri pentru introducerea gazului metan la Lipova! În această săptămână am avut o întâlnire la București cu directorul general al Transgaz, Ioan Sterian, iar la întoarcere am oprit la Mediaș, unde am discutat cu șeful departamentului Dezvoltare, Ioan Tătaru, și cu șeful departamentului proiectare, Mihai Leahu. În urma discuțiilor, am depus cererea de extindere a rețelei de gaz la Lipova și în alte cinci comune de pe Valea Mureșului, iar răspunsul celor de la Transgaz este favorabil, urmând să se scoată la licitație partea de proiectare și cea de execuție a extinderii conductei principale de transport care aduce gazul la Lipova. Această investiție va fi suportată din fondurile Transgaz, iar partea de rețea din oraș va fi suportată de Primăria Lipova și firma care va concesiona serviciul public de distribuție a gazelor naturale“, spune primarul Mircea Jichici.

Conform proiectului, rețeaua se va extinde din sudul comunei Fântânele, urmând să beneficie de investiție și comuna Frumușeni, astfel încât investiția să fie rentabilă. În această variantă, va fi nevoie de o subtraversare pentru rețeaua care va deservi comunele Ghiroroc, Păuliș și Covăsânț, iar comuna Ususău va fi alimentată din Lipova, printr-o conductă de medie presiune. Pentru cele trei comune de dincolo de Mureș există și variantă racordării la rețeaua de la Vladimirescu, care însă e mai puțin rentabilă.