Primăria Orașului Lipova a lansat licitația pentru reabilitarea vechiului pod metalic de peste Mureș. Podul metalic ce face legătura între Radna și Lipova, construit acum mai bine de 120 de ani, va fi reabilitat, anunță reprezentanții Primăriei Orașului Lipova. Momentan, proiectul își caută un executant, licitația publică fiind lansată recent. Valoarea proiectului se ridică la peste două milioane de lei, fonduri accesate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Termenul de realizare a lucrării de la momentul începerii acesteia este de 12 luni, lucrarea având autorizație de construire emisă pe 12 septembrie 2018.

Doar pietoni

Podul va fi exclusiv pietonal și, pe timpul șantierului de reabilitare, acesta va fi complet închis circulației publicului. După reabilitarea podului, acesta va fi „decorat” cu bănci, jardiniere și coșuri de gunoi, împărțite în 34 de module. Totodată, se va amenaja și un spațiu destinat amplasării construcțiilor temporare (scenă) pentru desfășurarea evenimentelor culturale.

Lucrările propuse

În cadrul proiectului sunt prevăzute, printre altele, înlocuirea barelor de rezistență, desfacerea straturilor căii până la placa de beton, repararea plăcii de beton, deblocarea rosturilor de dilatare, montarea de borduri pe noua configurație a trotuarului, așternerea căii pe pod și trotuare, ambele din asfalt, recondiționarea parapetului metalic pietonal, dar și realizarea de scări și casiuri pe taluze și realizarea marcajelor și montarea indicatoarelor necesare.

Vechi de 123 de ani

Cu o lungime de 144 de metri, podul de fier de peste Mureș a fost construit în 1896, făcând legătura între Lipova și Radna. Povestea spune că locuitorii din Pecica ar fi cerut construirea unui pod de legătură între Pecica și Sânpetrul German, însă după ce piesele de fier au început să fie turnate, autoritățile de la Viena „s-au răzgândit”, mutând podul de la Pecica la…Lipova. Cu ani buni în urmă, circulația autovehiculelor a fost închisă pe pod, odată cu deschiderea noului pod.

Spații pietonale

Pe lângă proiectul podului, Primăria Lipova are de gând să transforme spațiul fostei piețe agroalimentare din oraș într-o zonă pietonală, cu spații verzi, dar și să reamenajeze strada Lt. Vasile Bugariu, cu o suprafață de peste 2.500 de metri pătrați. Proiectul va aduce bănci de lemn pe structură metalică, coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, obiecte de iluminat arhitectural și stradal, un sistem de irigat spațiul verde, tot proiectul urmând să coste aproape 2,3 milioane de lei, finanțare europeană prin Programul Operațional Regional.

Vom înfrumuseța centrul”

„Vom reface nu doar podul, ci și cele două clădiri, care erau punctele de vamă. Podul va rămâne pietonal, așa cum este de vreo 20 de ani. În ceea ce privește piața, aici avem o zonă cu betoane, care arată urât de tot. Și e în centrul orașului, așa că vom face o zonă de agrement, cu fântână arteziană, bănci, multe spații verzi, care vor înfrumuseța centrul”, spune Iosif Jichici, primarul orașului Lipova. (aradon.ro)