La ceas aniversar, într-un moment memorabil și singular în istoria României, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, Orașul Lipova a dat startul evenimentelor de celebrare a acestei zile unice prin manifestări culturale și religioase deosebite.

Evenimentele au debutat Sâmbătă, 1 Decembrie cu manifestări religioase și culturale și au fost continuate Duminică, 2 Decembrie a.c., printr-un spectacol artistic deosebit.

Manifestările organizate sâmbătă s-au desfășurat prin oficierea unor slujbe religioase și depuneri de coroane, conform următorului program:

      – ora 10:00 – Slujbă religioasă și depuneri de coroane la Monumentul Eroilor în Parcul Libertății din centrul orașului Lipova

– ora 10:30 – Dezvelierea Bustului Regelui FERDINAND I al României – pe Aleea Principală din Parcul Central al orașului Lipova, monument singular în jud. Arad și în Zona de Vest; 

–  Slujbă religioasă de sfințire a monumentului lui FERDINAND I 

– Discurs istoric prezentat de prof. dr. Stelian Boia

– Depuneri de coroane la monumentul nou inaugurat

– ora 11:00 – Depuneri de coroane la Monumentul „Bustul lui SEVER  BOCU” din centrul orașului Lipova

În cadrul evenimentelor organizate Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, începând cu ora 10:00, a fost cuprins un moment de o importanță majoră pentru orașul Lipova  – Dezvelirea  Bustului Regelui FERDINAND I al României, pe Aleea Principală din Parcul Central al orașului.

Acest monument este singular în județul Arad și în zona de Vest, alegerea așezării acestuia la loc de cinste în inima orașului Lipova fiind o inițiativă prin care, acum, la 100 de ani de la Marea Unire, se dorește a se marca rolul deosebit pe care Regele FERDINAND I al României l-a îndeplinit în ceea ce înseamnă România de astăzi.

Festivităţile organizate cu prilejul sărbătoririi evenimentelor CENTENARUL MARII UNIRI și ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI au fost unele foarte frumoase, un număr mare de oficialități locale și județene fiind prezente la Lipova în această zi specială și unică.

Dintre oficialitățile prezente la manifestările organizate în Orașul Lipova îi amintim pe: Iosif Mircea JICHICI – Primarul Orașului Lipova, Petru COCIȘ – Administrator Public al Orașului Lipova, Marius SULINCEAN – Consilier județean, Adrian ANTOCHE – reprezentant Casa de Cultură a Orașului Lipova, Adela POPESCU- Consilier Cabinet Primar, reprezentanții ANCMRR (Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere), reprezentanții Ocoalelor Silvice Lipova și Radna, reprezentanții Poliției și Jandarmeriei Orașului Lipova, reprezentanți ai Consiliului Local Lipova, reprezentanții partidelor politice, reprezentanți ai liceelor din orașul Lipova și din partea altor instituții locale.

Slujbele religioase de pomenire și sfințire, de o mare încărcătură emoțională, au fost oficiate de preoții din cadrul Bisericii Ortodoxe Lipova: Raul MOȚ, Alexandru NEICU și Mircea ȘIRIAN. 

În cea de-a doua zi, Duminică, orașul Lipova a continuat sărbătoarea dedicată Zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României și Centenarului Marii Uniri, în cel mai frumos mod, cu un eveniment artistic deosebit, cu invitați care mai de care mai frumoși și talentați, care au adus în Piața Libertății din orașul Lipova, un public frumos și numeros, în ciuda frigului cu care luna Decembrie ne-a întâmpinat! 

Primăria orașului Lipova transmite cele mai calde mulțumiri tuturor invitaților care au acceptat să fie alături de orașul Lipova, celor care au fost parte din evenimentul Centenarului la Lipova și au făcut ca toate aceste momente unice să fie posibile! 

„Primăria și Consiliul Local Lipova adresează cele mai speciale mulțumimiri tuturor colaboratorilor și sponsorilor, publicului frumos, tuturor celor care au fost prezenți și au îndurat frigul, pentru a participa la evenimentul organizat, atât în ziua de Sâmbătă, 1 Decembrie, cât și Duminică, 2 Decembrie, acum în al 100 – lea an de la Marea Unire, la această sărbătoare unică, care va rămâne în istoria orașului Lipova și – sperăm noi – va fi amintită și sărbătorită peste alți 100 de ani”, au transmis reprezentanții Primăriei Orașului Lipova.