Acum 100 de ani au plecat, de la Radna și Lipova, 14 delegați la Marea Adunare de la Alba Iulia. În 14 noiembrie 2018, comunitatea locală a cinstit memoria acestor înaintași care au reprezentat cu demnitate, la Alba Iulia, dorința comunității de a se uni cu România.

La Centrul Recreativ al orașului nostru au participat oficialități, cadre didactice, elevi și părinți, la o manifestare solemnă, dar și artistică, emoționantă, care atestă preocuparea noastră pentru cunoașterea istoriei locale, dar și respectul nostru privind eforturile înaintașilor pentru realizarea Marii Uniri din 1918.

Delegații de la Alba Iulia au avut asupra lor niște documente numite credenționale, care demonstrau că ei sunt reprezentanții comunității Lipovei și Radnei. La 100 de ani distanță, Biblioteca Județeană ,,A. D. Xenopol” și Consiliul Județean Arad au avut inițiativa de a înmâna oficial copii ale acestor credenționale reprezentantului Primăriei Lipova, domnul Petru Cociș.

Au participat numeroase personalități, care au împărtășit publicului rolul pe care l-au avut delegații Lipovei și Radnei la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918. Menționăm numele prof. dr. Stelian Boia, prof. dr. Sebastian Bunghez, prof. dr. Gheorghe Păcurar (urmaș al unuia dintre delegați), domnul Petru Cociș.

Conducătorii celor două licee din Lipova, doamna prof. Oviduța Berindei și domnul prof. Lucian Donțu, au vorbit participanților despre preocupările școlii de a face cunoscute elevilor evenimentele de acum 100 de ani, despre personalitatea unor făuritori ai Marii Uniri, precum Sever Bocu sau Vasile Goldiș.

Elevii celor două licee lipovane, „Atanasie Marienescu” și „Sever Bocu”, au pregătit un frumos program artistic patriotic și au purtat cu mândrie pe scenă costumele populare tradiționale din zona Lipovei.

Corul ,,Vilanella”, condus de doamna profesoară Matei Cornelia, a cuprins elevi de la ambele licee din Lipova, care au interpretat „Pe-al nostru steag e scris Unire” – muzica Ciprian Porumbescu, „Imnul eroilor” – muzica Brătianu Constantin,  „Frați români”, „Se-aude glas peste Carpați”, „Vin români la Alba”.

Între cântecele patriotice, elevii au recitat poeme mai vechi sau mai noi dedicate Marii Uniri:

  • ,,Noi vrem pământ” de George Coșbuc, au recitat elevii: Asiminicesei Iasmina, Cozma Raluca, Stoiu Daiana, Iacobescu Denis din clasa a IX-a B, profesor coordonator Flueraș Lavinia, de la Liceul „Atanasie Marienescu”.
  • Poezie dedicată Centenarului, creație proprie a elevului Alin Păcurar din clasa a XII-a A, de la Liceul „Sever Bocu”, profesori coordonatori Roba Simona și Onete Liliana.
  • Elevele Pătru Daniela și Bontea Anca au recitat poezia „Nu plânge, Maică Românie”, iar Jicărean Elisa a declamat poezia „România mea” de George Lesnea. Elevele din clasa a X-a B au fost îndrumate de prof. Truț Daniela.
  • Eleva Chesințan Teodora din clasa a V-a, de la Liceul „Sever Bocu”, a recitat poezia „Eroii”, de Petre Ghelmez, prof. coordonator Miu Ofelia.
  • Dăscălescu Lidia, din clasa a XII-a B, de la Liceul „Sever Bocu”, a interpretat poezia „Alba Iulia”, de George Țărnea, prof. coordonator Miu Ofelia.

Elevii de la Liceul „Atanasie Marienescu” și-au dovedit talentul de actori interpretând o scenetă emoționantă numită „S-a întâmplat în Ardeal”, despre drama unei familii de țărani din Ardeal din timpul Marii Uniri. Au jucat pe scenă elevii: Crăciunescu Damaris, Țîrlui Alin, Veleșcu Andrei, Manghera Mihai, din clasa a IX-a D, Rus Paul din clasa a X-a D și Grida Laurențiu, Ivanovici Radu, din clasa a XI-a B. Elevii au fost coordonați și regizați de prof. Opriș Ancuța.

Momentul artistic a fost încheiat de „Hora din Moldova”, dans interpretat de elevele din clasa a XII-a, de la Liceul „Sever Bocu”: Alexe Diana, Schmidt Karina, Urban Anita, Jurj Georgiana, Man Andreea, Banu Ștefania, Pustianu Izabela, Rîșteiu Valentina, Ghițu Gabriela, Pop Florentina, Torac Patricia, Costache Maria, profesori coordonatori Roba Simona și Onete Liliana.

A fost un efort patriotic comun reușit de elevii și cadrele didactice de la cele două licee lipovene, care au demonstrat că mențin aprinsă flacăra tradițiilor și a istoriei locale, dovedind că tinerii cei mai buni își cinstesc și își respectă înaintașii.

 

Prof. Ususan Cristina, Liceul ,,Atanasie Marienescu”