În urmă cu 170 de ani, GLOTAȘII  din Dealurile Lipovei, începând de la Făget, înarmați cu unelte agricole, au pornit spre Lipova, pentru drepturile lor și ale neamului românesc, pentru a înlocui administrația străină cu una românească. Armata maghiară instalată în Lipova a fost învinsă de infanteria țărănească, în ziua de 14.11.1848, dar cu multe sacrificii. În memoria glotașilor căzuți pe câmpul de luptă, pe groapa comună situată în Dealul Viilor, a fost ridicată o cruce de piatră, de către intelectualitatea lipovană, avându-l ca protagonist pe învățătorul Ioan Hațeg. Intemperiile vremii au erodat această cruce și la inițiativa unui grup de intelectuali, din Corul bisericesc „Doina” al Bisericii Ortodoxe Române Lipova și cu sprijinul Primăriei Orașului Lipova, a fost ridicată o nouă cruce, lângă cea veche, care să aducă aminte de jertfele românilor glotași, pentru libertate și pentru totalitatea năzuințelor poporului român, din vremurile anului revoluționar 1848.

Evenimentul de inaugurare și sfințire a noului monument  de la Lipova, a avut loc în ziua de 10 noiembrie 2018 și a debutat cu o ședință festivă a Consiliului Local Lipova, prezidată de consilierii locali Bogoș Ioan și Cristian Sălășan, preoții Raul Moț și Alexandru Neicu, eleva Maria Dariciuc din clasa a XI a B de la Liceul Atanasie Marienescu Lipova și profesorii Stelian Boia și Gheorghe Vasiescu. În cadrul simpozionului organizat în Sala Festivă a Primăriei Lipova, au vorbit profesorii Stelian Boia și Gheorghe Vasiescu, implicând-o pe eleva Maria Dariciuc, care a recitat „Doina Românilor”, de Mihai Eminescu, și Corul bisericesc „Doina”, care a cântat POLIELEUL de la Alba Iulia. În final a fost citită și poezia „România milenară în sărbătoare centenară”, de prof. Gheorghe Vasiescu.

De aici, cu două microbuze, cu mașini personale și chiar pe jos, invitații prezenți și alți locuitori ai Lipovei, au urcat în Dealul Viilor, la Crucea Glotașilor, unde a urmat sfințirea monumentului, de către cei doi preoți nou instalați la Biserica Ortodoxă Română din Lipova. Aici au depus coroane de flori și flori: Corul bisericesc „Doina”, Primăria Orașului Lipova, Organizația PNL Lipova, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Lipova, dar și elevii Liceului „Sever Bocu” Lipova, însoțiți de prof. Oviduța Berindei – director și prof. Eugen Dincă și Nicolae Petracovschi. Apoi a vorbit mulțimii preotul Raul Moț și au cântat cântece patriotice adecvate, preotul Alexandru Neicu și Corul bisericesc „Doina”, în fața drapelului TRICOLOR al veteranilor, purtat cu cinste de Vasile Hotărâș, în vârstă de 85 de ani.

La orele 12, participanții s-au întors în Biserica Ortodoxă Română din Lipova, unde s-a oficiat PARASTASUL GLOTAȘILOR căzuți pe câmpul de luptă din Dealul Viilor, în perioada 11.11-14.11.1848.

Prin implicarea unor credincioși, care au ținut să-și păstreze anonimatul, s-au împărțit celor prezenți în Biserică, circa 100 pachete specifice parastasului.

 

Prof. Ghiță Ioan

(cel care a ținut în mod special, ca monumentul istoric să fie străjuit de 4 copii, purtători de ripide, la ceremonialul de sfințire)