Publicul iubitor de artă, în diferitele ei forme, a avut ocazia, în toamna acestui an, să se bucure de variate evenimente, organizate la Muzeul Orașului Lipova. Încă din luna septembrie, reprezentanții Muzeului Orașului Lipova, în colaborare cu artiștii locali (pictori, artiști vocali), precum și cu instituțiile locale și județene care susțin evenimentele desfășurate în cadrul Muzeului din Lipova, au pregătit evenimente dintre cele mai diverse, pentru publicul lor, public care fie că au fost copii, fie că au fost tineri, adulți sau persoane de vârsta a treia, au avut momentele lor, în care s-au regăsit,  pentru că tot ceea ce s-a organizat până în momentul de față a fost pe gustul fiecărei categorii de vârstă regăsită la publicul prezent de obicei la evenimentele muzeului.

Evenimentele tematice, toate sub sigla Centenarului Marii Uniri, fie că au fost dedicate artei în diversele ei forme sau poveștilor pentru copii, nu au lipsit nici în această toamnă de la Muzeul Orașului Lipova, unde în colaborare cu Centrul Cultural Județan Arad, Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad și alte instituții sau organizații locale sau județene, în ultima perioadă s-au organizat aproape săptâmânal activități și evenimente care au atins subiecte, domenii sau momente dintre cele mai diversificate.

Toate aceste evenimente sunt dedicate publicului lipovan, dar și tuturor celor care ajung din exterior și indiferent de vârstă aleg să cunoască orașul Lipova și vor continua să fie organizate în fiecare lună la muzeu, atât timp cât există oameni care trec pragul muzeului și se bucură din plin de aceste evenimente.

 

  1. Vernisajul Expoziției ”TIMPUL MEU”, a artistei Lenuța Stana Buha

Primul dintre evenimentele de la muzeu, care a dat startul toamnei, a fost expoziția de pictură ”TIMPUL MEU”, a pictoriței locale Lenuța Stana Buha, al cărei vernisaj a avut loc pe data de 9 septembrie a acestui an, în sala de expoziții de la Muzeul Orașului Lipova, aflată în gangul de lângă intrarea principală.

A fost un eveniment plin de culoare, cu lucrări deosebite, la care artista desăvârșită Lenuța Stana Buha a muncit cu toată pasiunea și în care și-a exprimat atât de bine stările, trăirile, printr-o combinație de stiluri și culori, care duce orice imaginație în timpuri și locuri diferite, resimțite la privirea acestor minunate tablouri.

Expoziția, pregătită cu mare atenție și determinare, special pentru a fi expusă în Muzeul Orașului Lipova, orașul natal al artistei Lenuța Stana Buha, a adus o pată de culoare și cromatică în peisajul expozițiilor vernisate la muzeu, o pată de culoare care s-a încadrat perfect în contextul toamnei, al lunii septembrie, al unui început de toamnă plin de culoare, optimism, subliniind perfect realitatea zilelor noastre, prin tot ceea ce se transmite în imaginile conturate ale picturilor expuse.

Publicul prezent a avut parte de un moment cu atât mai frumos și complex, cu cât organizatorii s-au gândit ca de fiecare dată, să îmbine diferitele forme fantastice ale artei. Astfel că și de această dată arta culorilor s-a împletit foarte frumos cu arta poeziei, a literaturii,  printr-un moment special, pregătit de Cenaclul ”MUZA” din Lipova, invitat special al vernisajului.

Gazda evnimentului, reprezentanta Muzeului Orașului Lipova – Corina Dubeștean, a fost prezentă alături de publicul său și de invitații speciali, transmițând cuvinte frumoase, care au subliniat atât de bine arta și implicarea din spatele unei astfel de expoziții și a multor altor expoziții care au mai avut loc sub semnătura artistei Lenuța Stana Buha.

„Timpul meu…“ – vernisajul expoziției personale de pictură a distinsei doamne Lenuța Stana Buha! O expoziție în care se regăsesc teme și stiluri diferite, unde forța cromatică dă libertate imaginației! Artista lipoveană, om minunat, talentat și neobosit în slujba artei !!!! Mulțumim pentru frumoasa și îndelunga colaborare! Astfel, la începutul toamnei, în Muzeul Lipovean a fost un moment de sărbătoare și reuniune, o seară unică de imagini, versuri și poezie. Vă mulțumim și vă iubim !”, a transmis Corina Dubeștean – reprezentanta Muzeului Orașului Lipova.

Expoziția „TIMPUL  MEU” a fost deschisă publicului până la finalul lunii septembrie.

 

  1. Festivalul Internațional de Povești ”MAGIA CUVÂNTULUI”, Ediția VII – Spectacolul ”POVEȘTI LA  PALAT”

Ediția  cu numărul șapte a Festivalului Internațional de Povești ”MAGIA  CUVÂNTULUI” s-a desfășurat în perioada 27.09.2018 – 01.10.2018, în județul Arad, timp de 5 zile, diferite localități ale județului reunindu-se sub cuvântul magic al poveștilor.

Poveștile au fost și de această dată unele internaționale, ele au fost spuse și în acest an de povestitori veniți din mai multe colțuri ale lumii, precum India, Anglia, Danemarca, Franța și, bineînțeles, România, în cadrul unor evenimente care au avut loc la Arad, Zimand, Șiria, Lipova și Vladimirescu.

Startul Festivalului a fost dat de joi, 27 septembrie, la Arad, unde au avut loc mai multe spectacole, destinate atât copiilor, cât și publicului de alte vârste.

A doua zi, festivalul s-a mutat la Zimand, la Domeniul Lupaș, unde a avut loc spectacolul „Povești la castel”, iar seara a fost dedicată storytelling-ului și poveștilor, la Cinematograful Arta din Arad, spectacole dedicate publicului de toate vârstele.

În următoarele zile, pe lângă municipiul Arad,  poveștile festivalului au mai ajuns și la Șiria, Lipova și Vladimirescu.

Orașul Lipova a fost gazda Festivalului de povești, în cea de-a treia zi, sâmbătă, 29 septembrie, locația aleasă de către povestitori fiind, bineînțeles, Muzeul Orașului Lipova.

Acest loc deosebit și foarte frumos nu a fost ales la întâmplare pentru desfășurarea festivalului, care pentru orașul Lipova a avut pregătit spectacolul ”Povești la palat”, spectacol care nu putea să se defășoare într-un loc mai potrivit decât Muzeul Orașului Lipova, locație în care, odată ce se pășește pe poarta muzeului, orice vizitator este transpus într-o altă lume, o lume fantastică, o lume a poveștilor, scrise de-a lungul timpului de istoria locurilor, între zidurile acestei clădiri.

Odată ce au pășit pe porțile muzeului din Lipova, casa celui care a fost Sever Bocu,  toți cei prezenți, atât copii, cât și părinți, bunici, profesori, muzeografi sau alți invitați speciali, au avut ocazia să se întoarcă puțin în timp și să se întâlnească cu poveștile pe care imaginația fiecăruia le făuresc.

S-a dorit organizarea acestui festival de povești, în această locație, dintr-un motiv foarte simplu și anume, faptul că aici, la muzeu, în încăperile cu o încărcătură specială, lumea poveștilor există mereu și pretutindeni, starea de poveste este indusă încă dinainte de a asculta o poveste, considerându-se astfel, că e mediul perfect pentru a desfășura un festival internațional de povești.

Principalii actori vizați ai evenimentului au fost copiii, care, în număr foarte mare, au venit la muzeu, alături de părinți, bunici, profesori și bineînțeles de gazde, muzeografi din Lipova și Arad, și pregătiți cu toate cele necesare conform tematicii evenimentului, au fost ochi și urechi la povestitorii sosiți pentru ei la Lipova din atâtea colțuri ale lumii.

Cei care au adus în fața copiilor minunata și magică lume a poveștilor, au fost invitații speciali: Jeeva Raghunath (India), Craig Jenkins (Anglia), Hans Laurens (Danemarca), Claude Delsol (Franța) și Adriana Ene (România). Aceștia au fost însoțiți și prezentați publicului de reprezentanții Bibliotecii Județene din Arad și primiți așa cum se cuvine de gazda evenimentului de la Lipova, Corina Dubeștean – muzeograf al Muzului Orașului Lipova, care, la fel ca și toți cei prezenți, a fost extrem de încântată de frumusețea și atmosfera magică care s-a creat la muzeu, în orele în care s-au spus atâtea povești frumoase. Copiii prezenți au fost mai mult decât fericiți și entuziasmați de tot cea ce li s-a prezentat, evenimentul fiind exact ceea ce și-ar putea dori un copil.

„Într-o frumoasă după-amiază de sâmbătă, lumea „poveștilor la palat“ a adus culoare, mișcare, bucurie și multe povești spuse cu drag de minunații oaspeți! Copii și adulți am retrăit vremurile copilăriei, am intrat în pielea fiecărui personaj, înțelegând mesajul transmis: iubire, dăruire, curaj și speranță … Mii de mulțumiri publicului și minunaților povestitori!”, a transmis în final Corina Dubeștean – reprezentanta Muzeului Orașului Lipova.

 

  1. ”SUFLET ȘI CULOARE” – Expoziție de pictură DELIA MARIANA  MARC

Seria expozițiilor de pictură a fost continuată și în luna octombrie la Muzeul Orașului Lipova, cu o nouă expoziție de picturi, pline de ”suflet și culoare”, exact așa cum a fost și denumită expoziția Deliei Mariana Marc.

Vernisajul Expoziției de pictură ”SUFLET ȘI CULOARE”, a talentatei artiste în arta picturii Delia Mariana Marc, artistă lipovană, a avut loc sâmbătă, 6 octombrie, începând cu ora 17:00, în sala de expoziții aflată în gangul de lângă intrarea principală a Muzeului Orașului Lipova.

Fiecare dintre picturile prezentate publicului a fost pregătită cu mult suflet, pasiune, imaginație și creativitate deosebite, speciale, toate acestea fiind îmbrăcate în cele mai potrivite culori, pentru a fi unice și pentru a transmite, fiecare, originalitate, sensibilitate și multă frumusețe.

Vernisajul expoziției ”SUFLET ȘI CULOARE” s-a bucurat de un public numeros, un public iubitor al artei plastice și al jocurilor de culori, cromatică și povești spuse dincolo de contur, imagine și de ceea ce prin tehnica pensulei și culorilor se realizează cu atât de mult talent și iscusință.

Iubitorii artei și frumosului au fost prezenți într-un număr mare la Muzeul Orașului Lipova, pentru a vedea lucrările expuse și pentru a o felicita personal pe artista care a făcut posibilă existența acestor opere de artă: Delia Mariana Marc.

Odată transmise cuvintele de bun venit și de prezentare generală a expoziției, gazdele evenimentului au oferit cuvântul invitaților speciali, artiștii locali, elevii Ionela Cioanca și Sebastian Rancu, alături de profesorul lor coordonator – Codrin Drăgoi, de la Clubul Copiilor Lipova, pentru a pune în scenă momentul muzical pregătit special pentru această ocazie. Astfel, toți cei prezenți au fost transpuși  pentru câteva momente din lumea picturii în lumea muzicii,  bucurându-se de un program vocal-instrumental deosebit, o surpriză foarte frumoasă, apreciată și binevenită pentru întreg publicul prezent.

„Muzica… cel mai frumos sunet prezent în viața noastră, care ne ajută să ne relaxăm și să ne regăsim în melodii, făcându-ne viața mai frumoasă! În viață ai nevoie de trei lucruri ca să fii fericit: să faci ceea ce-ți place, să ai alături pe cei pe care îi iubești și să ai ceva în care speri! Mulțumim și vă felicităm din suflet pentru tot Codrin Drăgoi, Sebastian Rancu și Ionela Cioanca!”, au fost cuvintele transmise de către organizatori – reprezentanta Muzeului Orașului Lipova, Corina Dubeștean, artiștilor care au pregătit momentul muzical deosebit.

Artista lipovană Delia Marc a revenit în atenția publicului cu o inedită și interesantă expoziție personală, tablouri realizate în ultimii ani. Delia Marc este artista care pictează cu sufletul, folosind că sursă de inspirație cel mai complex tablou: viața! Idei și imagini, pe care le încarcă în culoare și le exprimă, apoi, pe pânză. Lucrările sale reprezintă o succesiune de teme adunate într-o expoziție eterogenă ! Felicitări Delia și îți mulțumim!”, a transmis Corina Dubeștean – muzeograf la Muzeul Orașului Lipova, în prezentarea sa. Expoziția ”SUFLET ȘI CULOARE” este deschisă publicului până la data de 4 noiembrie.

 

  1. Spectacolul pentru  copii ”CUFĂRUL  MAGIC”

Copiii au fost și vor fi mereu una dintre categoriile de public favorite și special ”răsfățate”, în toate domeniile vieții. Muzeul Orașului Lipova nu face excepție de la această regulă și dintotdeauna a creat evenimente special pentru copiii care îi calcă deseori pragul, cu toată fericirea și entuziasmul, bucurându-se din toată inima de fiecare eveniment la care participă.

Dacă Festivalul Internațioal de Povești Magia Cuvântului a dat startul evenimentelor de toamnă pentru copii, nu se putea ca luna octombrie să nu aducă încă de la început ceva special pentru cei mai mici dintre vizitatorii săi. Astfel că, în colaborare cu Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, reprezentanții muzeului au  adus magia și lumea copilăriei pentru câteva ore și în orașul Lipova, prin spectacolul de teatru pentru copii ”CUFĂRUL  MAGIC”, spectacol realizat și interpretat de actorii Sorin și Nuți Dorobanțu.

Spectacolul pentru copii ”Cufărul Magic” face parte dintr-un mini turneu, organziat la nivelul Județului Arad, în perioada 08.10.2018 – 19.11.2018. ajungând în mai multe orașe și comune ale județului, precum: Lipova, Sebiș, Petriș și Olari.

Prima oprire a acestui spectacol a fost la Lipova, luni, 8 Octombrie, la Muzeul Orașului Lipova, unde copiii au fost așteptați să descopere minunata lume a poveștilor și magia ascunsă în așa numitul ”cufăr magic”, adus de Sorin și Nuți Dorobanțu la Lipova.

Sălile muzeului au fost umplute repede de toți copiii care au venit la spectacolul dedicat lor, dar spațiul, deși părea prea mic pentru mulțimea de copii entuziasmați, a fost suficient și s-a împărțit în așa fel încât fiecare copil și-a găsit un loc al său din care să urmărească povestea Cufărului Magic.

Spectacolul a fost un adevărat deliciu pentru copii, fiind unul foarte diversificat, interactiv, plin de umor, distracție, povești și jocuri, care mai de care mai antrenante și originale. Copiii au savurat din plin fiecare minut petrecut la spectacol, au vorbit cu actorii, au jucat roluri, fiind numai ochi și urechi până la final.

Alături de copii au fost părinții și bineînțeles gazda Muzeului Orașului Lipova – Corina Dubeștean, care s-a bucurat la fel de mult ca și copiii, vâzând câtă viață și frumos încape în muzeu, când copiii sunt prezenți și atât de fericiți, fapt pentru care, ca și organizator și gazdă, nu poate decât să-și dorească cât mai multe astfel de momente, porțile Muzeului din Lipova fiind mereu deschise pentru acest gen de evenimente.

”Sorin și Nuți Dorobanțu au susținut azi spectacolul „Cufărul magic” la Muzeul Orășenesc din Lipova, un spectacol care a dat viață acestui loc, care este prin definiție unul magic și a adus atâta fericire în sufletul copiilor, prezenți într-un număr atât de mare la muzeu. Acest proiect este unul foarte frumos și mă bucur de astfel de initiative deosebite, susținute și finanțate de Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad, cărora le mulțumim că au făcut posibil acest eveniment.

Doamne, ce zi frumoasă ! De  câtă bucurie, râs și voie bună am avut parte astăzi. Mulțumim pentru toate momentele perfecte, celor care au inițiat acest proiect și bineînțeles, mulțumirile noastre speciale merg către invitații noștri speciali, actorii Sorin și Nuți Dorobanțu, pentru momentele magice pe care le-au scos din cufărul lor și cu care ne-au făcut ziua atât de frumoasă, nouă tuturor celor prezenți și mai ales copiilor!”, a spus Corina Dubeștean – muzeograf la Muzeul Orașului Lipova.