Concursul Naţional de Ecologie, Ecoturism şi Protecţia Mediului «Floare de lotus», Oradea
Cercul Atelierul Fanteziei din cadrul Clubului Copiilor Lipova a început vara în forţă, cu un nou concurs care le-a adus echipelor participante, pe lângă experienţele şi activităţile frumoase la care au luat parte, cel mai important, premii şi rezultate foarte bune, pe măsura talentului şi implicării de care au dat dovadă.
Experienţa unui nou concurs este mereu binevenită şi mult aşteptată de copii, pentru că fiecare astfel de ocazie le aduce copiilor de la Cercul Atelierul Fanteziei câte un nou loc, noi cunoştinţe, noi zone de vizitat în ţară, cu diverse tematici, unde ei au ocazia la fiecare participare, să-şi dovedească abilităţile extraordinare şi imaginaţia fără limite.
Unul dintre primele concursuri ale verii, la care copiii din cadrul Atelierului Fanteziei sunt nelipsiţi, a fost Concursul Naţional de Ecologie, Ecoturism şi Protecţia Mediului «Floare de lotus», organizat la Oradea, în perioada 21.06 – 24.06.2018, în acest an ajungând la ediţia cu numărul XVIII.
Acest concurs este cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, fiind organizat de Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, în parteneriat cu Agenția de Management al Destinației Bihor și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, precum și Agenția de Protecția Mediului Bihor.
La ediția de anul acesta a concursului au participat 85 de elevi și profesori veniți din 16 județe ale țării, printre care: Arad, Alba, Botoșani, Brăila, Bihor, Bistrița-Năsăud, Covasna, Constanța, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui, municipiul București.
Concursul național de ecologie, ecoturism și protecția mediului „Floare de lotus” a constituit a III-a etapă din cadrul Concursului național interdisciplinar „De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre… Soare răsare!”, proiect organizat de Palatul Național al Copiilor București, Palatul Copiilor Brăila, Palatul Copiilor Sf. Gheorghe/Clubul Copiilor Intorsura Buzăului, Clubul Copiilor Aiud și Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea.
Activitățile din cadrul evenimentului s-au desfășurat la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” din Oradea.
Concursul a cuprins mai multe probe de concurs:
– ateliere de lucru cu materiale reciclabile
– probe sportive
– probe teoretice cu subiecte referitoare la mediul înconjurător
La ediția de anul acesta a concursului, oraşul Lipova a participat cu mai mulți elevi și diverse lucrări, Drăgoi Alisia, obținând în final locul 1.
Pe timpul şederii la Oradea, toate echipajele participante au avut asigurate cazarea şi masa de către organizatori. De asemenea, organizatorii au mai pregătit, în afara concursului, şi un program surpriză foarte diversificat de vizite şi activităţi, în timpul cărora a fost îmbinat utilul cu plăcutul, toate activităţile organizate fiind şi distractive, relaxante, dar şi educative.
În zilele de 21 și 22 iulie, copiii lipovani, alături de profesoara coordonatoare Camelia Iordache, au fost primiți de gazdele orădene și au participat la deschiderea oficială a evenimentului, respectiv, la probele pregătite de organizatori.
După festivitatea de deschidere, unde s-a urat cuvântul de ”bun-venit” și au fost prezentate în detaliu toate probele și programul pentru fiecare zi, a urmat prima probă pregătită, denumită „Atelierul fanteziei: natură și artă“.
În cadrul acestei probe, elevii coordonați de profesorii însoțitori au creat adevărate opere de artă, metamorfozând deșeuri (hârtie, PET-uri, carton, rumeguș, diverse materiale din poliamidă etc.) sau utilizând diverse elemente din mediul înconjurător (scoarță de copac, flori uscate).
Scopul acestui atelier a constat în stimularea creativității copiilor, încurajarea originalității, dezvoltarea unor abilități practice și, nu în cele din urmă, conștientizarea importanței protejării şi conservării mediului înconjurător.
Lucrările realizate de elevi au fost premiate, urmând ca acestea să fie expuse, timp de o lună, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor.
După finalizarea acestor probe de concurs, în cea de-a doua parte a zilei participanţii au vizitat Cetatea Oradea și au fost organizate probe teoretice și practice având ca temă protecția mediului înconjurător.
Toate activitățile au fost coordonate de Eleonora Mircescu și de voluntarii de la Ecotop Oradea, precum și de prof. Filip Carmen de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.
Următoarea zi, în urma probelor din primele zile, a fost dedicată plimbării în aer liber și cunoașterii împrejurimilor. Astfel, sâmbătă, 23 iunie, a fost organizată o excursie în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.
Scopul principal al acestei excursii a fost cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural.
De asemenea, s-a dorit dezvoltarea curiozității elevilor de a cunoaște și de a cerceta tainele naturii.
Principalele obiective turistice vizitate au fost: Peștera Meziad, poteca tematică: Descoperă Pădurea Craiului și expoziția de ouă încondeiate de la Drăgoteni.
Organizarea excursiei a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor. De asemenea, un sprijin deosebit a fost acordat de Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, prin prof. Nicoleta Lung, precum și de Asociația ,,Orizont Verde”, prin doamna Szabo Angela, care au delectat oaspeții cu produse culinare tradiționale (plăcintă pe lespede, pancove, tocăniță de cartofi cu carne). Meșterul popular Dorina Hanza a prezentat colecția de ouă încondeiate, explicând vizitatorilor motivele decorative specifice locului, tehnica și instrumentele folosite la încondeierea ouălor. Ghidajul în timpul excursiei a fost asigurat de Mihaela Ungureanu, analist în turism, AMD Bihor.
„Prin participarea la acest atelier, elevii sunt stimulați să fie creativi, originali, îndemânatici. De asemenea, se urmărește conştientizarea în rândul elevilor a importanţei protejării şi conservării mediului înconjurător, dezvoltarea curiozității de a cerceta tainele naturii, cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural”, a transmis unul din organizatori, Bántó Norbert, directorul AMD Bihor.
Atât copiii lipovani cât și ceilalți copii participanți, au avut parte de zile foarte pline și frumoase, fiind foarte încântați de tot ceea ce au avut ocazia să vadă, să învețe, să descopere.
Tabăra de Creație ”Culorile Câmpiei”, Zimnicea
Vara activităților frumoase și cunoașterii de noi locuri a continuat pentru copiii Clubului Copiilor Lipova, cu o nouă invitație, o nouă destinație și noi activități pregătite special pentru ei și pentru alți copii din întreaga țară.
De data aceasta, luna iulie le-a adus acestora o invitație sosită dintr-o altă parte a țării, mai îndepărtată, mai exct de la Zimnicea, invitație la care au răspuns afirmativ cu mare bucurie și nerăbdare de a cunoaște această parte a țării.
În perioada 12.07 – 18.07.2018, 10 dintre copiii care formează ”Atelierul Fanteziei” din cadrul Clubului Copiilor Lipova au participat alături de profesoara lor Camelia Iordache, la Zimnicea, la cea de-a IX-a ediție a Taberei de Creație ”Culorile Câmpiei”.
Tabăra de Creație ”Culorile Câmpiei” de la Zimnicea a avut în acest an foarte mulți invitați, din întreaga țară. În total, la ediția din acest an, au fost prezente 15 echipaje, cu un număr total de 100 de elevi și cadre didactice.
Activitățile gândite de organizatori au fost foarte diversificate și foarte bine organizate pentru toate zilele pe care copiii le-au petrecut în cadrul taberei.
Toate activitățile pregătite s-au desfășurat în cadrul Centrului de agrement Dunărica – Zimnicea, tabăra fiind organizată de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Teleorman, împreună cu Palatul Copiilor Alexandria.
Scopul acestei tabere a fost acela de a organiza activități cât mai diversificate și atractive pentru copiii participanți, activități care să fie atât distractive, cultural artistice și sportive, cât și educative; activități interactive, care să ofere copiilor posibilitatea de a se exprima, de a socializa, de se cunoaște cât mai bine și bineînțeles activități prin care aceștia să aibă ocazia să-și etaleze talentele deosebite. De asemenea, în cadrul evenimentelor comune organizate, copiii participanți au avut prilejul să cunoască importantele obiective turistice din zonă, precum și alte activități cu caracter educativ.
Au fost organizate activități artistice, folosirea diferitelor tehnici de lucru: quilling, pictură, tehnică mixtă. La ateliere, au participat toți copiii prezenți, la finalul activităţilor, toate lucrările realizate pe perioada taberei fiind premiate cu diplome, medalii și rucsacuri. În urma acestor probe diverse, copiii lipovani au obținut la toate categoriile locul 1, fiind cei mai buni dintre toate cele 15 echipaje prezente.
Elevii participanți din partea Clubului Copiilor Lipova la toate activitățile din cadrul taberei, au fost: Crișan Mara, Hallai Beatrix, Hallai Ilona, Gheorghieș Maricica, Gruescu Larisa, Vesa Raluca, Vicliuc Mădălina, Tarcan Dumitrița, Bacoș Alexandru și Szigeti Andrei.
Tabăra de la Zimnicea a pregătit și o mică surpriză oaspeților, organizând chiar și un concurs de miss și mister tabără, copiii lipovani fiind învingători și aici, prin Larisa Gruescu, care a câștigat titlul de ”Miss Tabără Dunărica 2018”, și Szigeti Andrei, care a obținut locul 2, la categoria Mister.
Înainte de a pleca spre casă, în ultima zi din tabără, copiilor le-a fost pregătită o excursie în Bulgaria, în localitatea Svistov, unde au avut ocazia să viziteze cele mai frumoase locuri din acea zonă și să treacă Dunărea cu bacul.
Cazarea și masa pe toată perioada taberei, precum și materialele pentru atelierele de lucru la care au participat copiii, au fost suportate integral de către organizatori.
Pentru ca deplasarea copiilor din cadrul Clubului Copiilor Lipova, la aceste concurs să fie posibilă, alături de aceşti copii extraordinari au fost pentru încă o dată părinţii, care i-au sprijinit cu tot ce a fost nevoie, reprezentanţii Clubului Copiilor Lipova, Prof. Coordonator Camelia Iordache, Prof. Tusa Zoltan – Director Clubul Copiilor Lipova transmițând mulţumiri pentru asigurarea transportului şi toată susţinerea de care beneficiază la fiecare deplasare.
Zilele petrecute la Zimnicea s-au dovedit în final a fi unele foarte frumoase, de bun augur pentru toată lumea prezentă, toţi cei care au participat în cadrul acestei tabere fiind foarte mulţumiţi şi plecând la Lipova cu amintiri frumoase şi cu dorinţa de a reveni, de a repeta experienţele trăite aici, alături de prietenii pe care și-i i-au făcut, din întreaga țară.