După cum este cunoscut deja de către toată lumea, în fiecare an în zilele de 14-15 august, cu ocazia sărbătorii religioase „Adormirea Maicii Domnului”(„Sfânta Maria Mare”) la Lipova are loc Târgul anual „Maria Radna”, organizat de către Primăria Oraşului Lipova, în colaborare cu toate celelalte instituţii de ordine publică, dar şi cu bisericile catolice şi ortodoxe din oraș.

Mii de vizitatori prezenţi şi în acest an la Lipova

La fel ca de fiecare dată, şi în acest an, mii de vizitatori, credincioși romano şi greco-catolici au fost prezenţi, marți, 14 august şi miercuri, 15 august, la Lipova, pentru a sărbători «Adormirea Maicii Domnului» sau «Sfânta Maria Mare» la Basilica Maria Radna.

Dintotdeauna Basilica «Maria Radna» a fost un punct foarte important pe harta întregii zone de Vest, atrăgând anual mii de credincioşi. Astfel că, aşa cum era şi de aşteptat, grandioasa basilică, frumuseţea locurilor şi spiritul acestei sărbători atât de importantă şi specială, aduc cu fiecare an ce trece tot mai mulţi credincioşi, care aleg să poposească la Basilica «Maria Radna», străzile devenind  neîncăpătoare pentru locuitori şi pentru toţi vizitatorii care au călcat pragul oraşului Lipova şi în acest an.

Pelerinii prezenţi la Lipova au participat la liturghiile oficiate cu ocazia sărbătorii «Adormirea Maicii Domnului».

La fel ca în fiecare an, programul slujbelor religioase oficiate la Basilica Maria Radna a fost unul foarte frumos, vast şi foarte bine organizat.

Astfel că, începând de marți, 14 august, de la ora 17:00, au fost oficiate liturghii în limbile marghiară, croată şi română şi un rozariu în patru limbi.

În ziua de Sfânta Maria Mare, miercuri, 15 august, slujbele au început încă la ora 7:00 şi a fost programată, de asemenea, la fel ca în fiecare an, Calea Crucii, pe dealul din spatele basilicii.

Conform tradiţiei, în fiecare an, pelerinii urmează Calea Crucii, pe dealul din spatele basilicii, culegând din pădurea de stejari muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria. Se spune că mugurii îi feresc de boli şi de necaz.

E o tradiţie de sute de ani împământenită printre credincioşii romano-catolici să vină în acest loc în căutarea mântuirii, la Basilica Maria Radna situată  pe DN 7, în apropiere de Lipova, la circa 250 de metri de şosea.

Mai mult, pentru ca ziua unei sărbători atât de speciale să fie încheiată într-un mod la fel de special,  aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, şi în acest an, în seara zilei de 15 august, a fost organizat un concert mai deosebit, un concert aparte. Concertul, organizat sub titlul de ”Mângâierea sufletului”, a fost un spectacol extraordinar de muzică spirituală, un spectacol feeric susţinut de invitatul speical, Gheorghe Iovu, prezenţa acestuia la Lipova, fiind foarte bine primită de public. Concertul s-a desfăşurat în incinta basilicii, seara de 15 august aducând pentru cele câteva sute de persoane prezente la Basilica «Maria Radna» o oră de linişte sufletească, pace, meditaţie şi relaxare, toate acestea într-un spaţiu divin, de o frumuseţe şi o spiritualitate rară.

Despre  Basilica  şi  Târgul  anual „Maria Radna”

Prima mănăstire a fost ridicată la Radna în 1520. A fost distrusă de mai multe ori, dar Icoana Maicii Domnului a fost salvată de fiecare dată. Biserica de astăzi a fost clădită în 1767 şi declarată Basilica Papală „Maica Harurilor”.
În cadrul Mănăstirii Franciscane „Maria Radna” din Lipova – obiectiv cu potenţial foarte mare de atractivitate religioasă şi turistică în zonă, dar şi în cadrul celorlalte biserici catolice şi ortodoxe din oraş – în fiecare an, cu ocazia Sărbătorii «Adormirea Maicii Domnului» au loc slujbe religoase, credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocși venind în pelerinaj de la mari depărtări, în grupuri organizate sau individual.

În fiecare an, în această dată de 15 august, mănăstirea este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioşii celor două confesiuni. Mii de pelerini din toată ţara, dar şi din Austria, Bulgaria, Germania şi Ungaria ajung la Mănăstirea Radna și participă la slujbele ce sunt oficiate în mai multe limbi, altele decât limba română.

Odată cu această mare sărbătoare, pe lângă slujbele religioase deosebite organizate la Mănăstirea «Maria Radna», Primăria Oraşului Lipova, organizează Târgul bianual „Maria Radna”, la care sunt invitați comercianţi ambulanţi din toată ţara dar şi din străinătate (în special din Ungaria).

Aceştia își expun produsele alimentare şi nealimentare, artizanale ș.a. în standuri proprii, așezate pe strada Împăratul Traian – aflată în imediata apropiere a Mănăstirii „Maria Radna” – de-a lungul întregii străzi, pe o suprafaţă de sute de metri pătraţi.

Comercianţii de obiecte religioase (icoane, statuete, brăţări etc.) au permisiunea de a-şi amenaja standurile pe platoul din faţa Mănăstirii „Maria Radna”.

În toată această perioadă, în care în oraşul Lipova au păşit mii de vizitatori, de remarcat a fost mobilizarea extraordinară de forţe din partea organizatorilor – Primăria Oraşului Lipova, Poliţia Lipova, Serviciul Public Voluntar de Pompieri Lipova – în ceea ce priveşte asigurarea ordinii şi a liniştii publice în aceste zile, având în vedere numărul foarte mare de participanţi.