Așa cum anunțam în urmă cu aproape două luni, firma care construiește noul spital din Lipova a fost nevoită să apeleze la muncitori din Vietnam, din cauza crizei de forță de muncă din România. Până la această oră, la Lipova au sosit 30 de muncitori din Vietnam, urmând ca în perioada următoare să mai vină 20 de persoane. „Avem deja 30 de muncitori din Vietnam care lucrează la ridicarea noului spital din oraș. Sunt cazați la internatul liceului, mănâncă la cantină, însă mâncarea este preparată pe gustul lor, pentru că au venit și doi bucătari din Vietnam. Vreau să vă spun că suntem mulțumiți de felul în care se mișcă lucrurile la spital, se vede că sunt muncitori harnici și au experiență, această echipă venind la Lipova după ce au executat o lucrare în Dubai. În perioada următoare, după cum am aflat de la constructor, vor veni încă 20 de muncitori din Vietnam. În acest moment, la primul corp de clădire s-a realizat subsolul, unde vor fi găzduite baza de recuperare, morga și buncărul atomic, s-a turnat placa și acum se lucrează la partea superioară. De asemenea, la cel de-al doilea corp, care va lega noua clădire de cea veche, au demarat lucrările la fundație. Sper ca lucrurile să meargă bine și proiectul să fie gata la timp“, spune primarul orașului Lipova, Mircea Jichici.

Din păcate, din cauza unor clauze existente în contractul firmei care construiește spitalul din Lipova, nu am putut sta de vorbă cu muncitorii, fiind interzis, de asemenea, să fie fotografiați în incinta spitalului.

Orașul Lipova beneficiază de o finanțare în valoare de 5 milioane de euro, din fonduri guvernamentale, pentru construirea unui nou spital. Anul trecut au început efectiv lucrările la viitorul spital, care va deservi 60.000 de cetățeni de pe Valea Mureșului, acesta urmând a fi dat în folosință peste doi ani.

Prin acest proiect, la Lipova se va face extinderea spitalului actual și dotarea acestuia. Practic, va fi un corp nou de clădire, în formă de L, care va fi legat de cel vechi printr-o pasarelă. Spitalul va beneficia de secții de chirurgie, obstetrică-ginecologie, dar și un compartiment de primire urgențe, ceea ce este extrem de important pentru Lipova, dar și pentru Valea Mureșului.

Alte lucrări în derulare

În această perioadă, continuă lucrările pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, unde s-au realizat trotuarele, s-au montat rigolele, iar în acest moment se lucrează la montarea pietrei pe carosabil, sperându-se ca până la finalul lunii septembrie să se finalizeze proiectul.

La stadion se lucrează la introducerea rețelelor de apă și canalizare, iar în paralel, Compania Națională de Investiții a aprobat finanțarea pentru gazon și a realizat procedura de achiziție, ultimul hop pentru ca Lipova să beneficieze, din returul sezonului 2018-2019, de un stadion modern.

O altă veste bună vine dinspre Agenția de Dezvoltare Regională Vest, unde luni primarul Mircea Jichici a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea fostei piețe agroalimentare, care va fi transformată în parc, cu alei, fântână arteziană, băncuțe etc.