Anul 2018 este unul special, unul care marchează un moment foarte important în istoria Basilicii „Maria Radna”. Este anul în care Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a scăpat dintr-un mare incendiu, împlineşte 350 de ani de existență în acest loc sfânt.

Icoana are o ramă de 3,3 metri, realizată de meşterul aurar al Împărătesei şi o poveste impresionantă.

Evenimentul solemn prin care s-a marcat acest moment deosebit a avut loc luni, 16 iulie 2018, când s-au organizat pelerinaje și mii de credincioși din vestul țării și nu numai au fost prezenți, pentru a marca cei 350 de ani de prezenţă a icoanei miraculoase în cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, Basilica Papală Maria Radna, celebrantul principal al întregului eveniment solemn și al Sfintei liturghii Pontificale fiind Arhiepiscopul de Sarajevo, Eminenţa Sa Cardinalul Vinko Puljić.

 

Despre  Basilică  şi  „Icoana Maicii Domnului – Icoana Făcătoare de Minuni”

Prima mănăstire a fost ridicată la Radna în anul 1520. Biserica de astăzi a fost clădită în 1767 şi declarată Basilica Papală „Maica Harurilor ”.

Atestată documentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papală Minor, iar aici se găseşte o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, care este făcătoare de minuni, icoană care are o istorie deosebită, dar și tumultoasă, precum și o însemnătate cu totul aparte pentru acest loc binecuvântat și pentru orice credincios care îi trece pragul.

Conform celor spuse de părintele paroh al Basilicii Papale ”Maria Radna” – Andreas Reinholz, istoricul mănăstirii arată că în 1668 Capela fraţilor franciscani din Radna primeşte în dar o icoană tipărită pe hârtie într-o celebră tipografie din Provincia Vicenza, Italia.

Un bătrân bosniac, Djuro Vrichonossa, locuitor al Radnei,  cumpărase de la un negustor italian ambulant o icoană tipărită pe hârtie în tipografia Remondini din Bassano del Grappa (Provincia Vicenza, Italia). După ani de zile, bătrânul a donat icoana Capelei fraților franciscani din Radna. Aceasta este Icoana Miraculoasă cinstită până în zilele noastre.

În 1695, icoana a scăpat miraculos dintr-un mare incendiu, când soldaţii otomani au dat foc capelei franciscanilor din Radna. Când biserica de la Radna a fost arsă din temelii și totul era cenușă,  această icoană a fost recuperată la acele vremuri, fiind singura care a rezistat incendiului, intactă și doar puțin înnegrită.

Icoana Miraculosă, o reprezentare a Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, este fixată astăzi, pe o placă de lemn, cu marginile acoperite cu fâșii de brocat auriu. Din anul 1767 ea se află pe altarul principal al bisericii actuale.

Icoana, care se află într-o mare ramă de argint unicat adusă în 1771 de la Viena, realizată de meşterul aurar oficial al curţii imperiale, Joseph Moser, este expusă deasupra altarului din biserică.

În 1820, Arhiepiscopul principe-primat al Ungariei, Alexander de Rudna, consacră în mod solemn biserica, dăruind totodată icoanei miraculoase două coroane de aur. A cerut prin testament că după moarte inima sa să fie aşezată spre odihnă în preajma icoanei Sfintei Fecioare Maria din Radna.

Basilica Papală Maria Radna a fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor.

În cursul anului 2017, când s-au marcat 250 de ani de la sfinţirea actualei biserici a mănăstirii, la Basilica Papală Maria Radna au mers peste 90 mii de credincioşi.

Basilica Papală ”Maria Radna” este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.

Basilica „Maria Radna“ a fost dintotdeauna un punct foarte important pe harta întregii zone de Vest, atrăgând anual mii de credincioşi, astfel că, aşa cum era şi de aşteptat, grandioasa basilică, frumuseţea locurilor şi sentimentul unic cu care orice vizitator râmâne după ce vizitează acest loc atât de important şi special, aduc cu fiecare an ce trece tot mai mulţi credincioşi.