O nouă ediție – ediția cu numărul 11 – a evenimentului care poposește în fiecare an, în luna mai, la Lipova – „Noaptea muzeelor”, s-a desfășurat sâmbătă, 19 mai 2018 la Muzeul Orașului Lipova, fiind la fel ca de fiecare dată un eveniment complex, deosebit, cu public frumos și numeros, de toate vârstele, care a știut să se bucure de fiecare moment pregătit de organizatori, evenimentul per ansamblu având un real succes și fiind foarte apreciat.

„Noaptea muzeelor“ – evenimentul pentru care toate muzeele, din toată țara, își deschid porțile cu momente, programe și expoziții speciale, pentru a-şi celebra ziua lor, alături de alte mii de instituții similare din întreaga Europă.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, ajuns anul acesta la a XIV-a ediţie.

În mod tradiţional, Noaptea Europeană a Muzeelor este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

În Judeţul Arad, Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, a organizat şi de această dată, într-un cadru frumos şi atent ales, în ziua de sâmbătă – 19.05.2018, mult iubitul eveniment cunoscut sub denumirea de “Noaptea Muzeelor”.

La nivelul continentului european, anul 2018 este al 14-lea an, iar la nivelul orașului Lipova, este al 11-lea an,  când o zi şi noapte din an sunt dedicate în special muzeelor sau mai bine spus, este noaptea pe care muzeele din întreaga ţară și din întreaga Europă o oferă şi o pregătesc într-un mod aparte pentru publicul larg.

În ultimii 14 ani, pentru publicul românesc, iubitor de artă şi frumos, „Noaptea Muzeelor” este de fiecare dată un eveniment aparte şi mult aşteptat, de care acest public, mereu prezent, se bucură cu fiecare an ce trece, tot mai mult decât și așteaptă cu nerăbdare fiecare surpriză pregătită de către organizatori.

 

Ediția cu nr. 11 „Noaptea Muzeelor” la Muzeul Orăşenesc Lipova – programe şi momente deosebite pentru publicul vizitator

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 19.05.2018, în cadrul evenimentului, în judeţul Arad, alături de programele pregătite de Muzeul de Artă Arad, Palatul Cultural Arad şi Sala Clio a muzeului din Arad, a fost  deschis publicului şi Muzeul Oraşului Lipova, cu un program foarte variat.

Muzeul Oraşului Lipova a avut porţile dechise între orele 18,00 şi 24,00, pentru publicul care a dorit să viziteze sălile muzeului şi să participe la manifestările culturale pregătite cu ocazia acestei zile, accesul vizitatorilor fiind gratuit în incinta muzeului. 

Programul pregătit de Muzeul Orăşenesc Lipova cu ocazia evenimentului cultural naţional „Noaptea Muzeelor“ a fost şi de această dată unul foarte frumos şi diversificat, reuşind să adune la un loc artişti din diferite ramuri ale artei, de la copii talentaţi în crearea obiectelor hand-made, la fotografi iscusiţi şi chiar la actori şi artişti de diferite vârste, prin această paletă vastă de activităţi artistice reuşind să se atragă un număr mare de vizitatori, atât locuitori ai oraşului Lipova, cât şi din afara oraşului.

Startul evenimentului la muzeul din Lipova a fost dat la ora 18:00, de către invitații speciali din Arad, mai exact artiștii Școlii Populare de Artă Arad – Clasa prof. Kett GROZA, care au pregătit o Expoziție colectivă de pictură, cu lucrări deosebite și atent alese special pentru acest eveniment.

Cei mai mici dintre artiştii locali, talentați într-ale poeziei și muzicii, copiii din cadrul Clubul Copiilor Lipova, coordonaţi de prof. Codrin Drăgoi, şi-au pus în practică activităţile pe care le-au pregătit într-un mod ireproșabil pentru această ocazie specială, invitându-i pe toţi cei curioşi, pasionaţi sau interesaţi să le stea alături şi chiar să le „fure“ din meseria de mici artiști sau mai bine zis, de mari artiști în devenire.

În continuarea programului artistic pregătit de micuți, evenimentul a completat cu un spectacol artistic de muzică şi poezie, moment pregătit de Cenaclul literar „Muza“ din Lipova, care a oferit un recital de poezie, deosebit, pentru întreg publicul prezent, dar mai ales pentru iubitorii de proză şi versuri.

Finalul evenimentului a aparținut muzicii ușoare, aceasta fiind pusă în scenă, printr-o reprezentație deosebită a trupei vocal-instrumentale din orașul Lipova „COMPANY BAND”, un spectacol artistic desăvârșit, care a adus din nou în faţa publicului multe talente pe care oraşul Lipova le are.

Publicul prezent a fost unul foarte numeros şi variat, toţi cei prezenţi, indiferent de vârstă, fiind la final foarte încântaţi şi mulţumiţi de tot ceea ce au avut ocazia să vadă, să audă şi unii dintre ei, chiar să înveţe.

Sălile Muzeului Orăşenesc Lipova au rămas deschise până la ora 24 :00, iubitorii de artă, elegant şi frumos, având astfel ocazia să viziteze şi să admire în linişte frumuseţile și stările unice pe care acest muzeu le oferă tuturor celor care îi calcă pragul.

Gazda evenimentului cultural, reprezentanta Muzeului Orăşenesc Lipova – Corina Dubeştean-Ianota, a fost pe tot parcursul programului alături de vizitatori, îndrumându-i şi prezentându-le toate informaţiile necesare.

Corina Dubeştean-Ianota a fost foarte mulţumită de modul în care s-a derulat acest eveniment şi a dorit să transmită câteva cuvinte: „Doresc să transmit mulţumiri tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui frumos eveniment şi tuturor celor care ne-au trecut pragul în această zi, atât lipovani cât şi vizitatori din ale părţi. Nu putem decât să ne bucurăm când avem ocazia să fim gazdele unui public atât de vast şi de frumos, căruia îi putem prezenta frumuseţile locurilor. Lipova este un oraş care nu are doar o istorie extraordinară, ci are artişti talentaţi, în atât de multe ramuri ale artei. Acest oraş merită să fie evidenţiat de fiecare dată când există ocazia. Prezenţa unui public atât de numeros, atât din oraş, cât şi din afara oraşulului, nu poate decât să ne bucure foarte mult, acest fapt demonstrând din nou că arta şi cultura sub diversele ei forme va rămâne mereu în sufletul oamenilor, indiferent de vârstă. Atât prin prezenţa artiştilor contemporani, a copiilor talentaţi – viitori artişti, cât şi prin toate momentele artistice prezentate, nu putem decât să remarcăm din nou faptul că oraşul are cu ce să se laude, are cu ce să iasă în faţă în lumea artei şi frumosului, fapt pentru care sperăm că astfel de evenimente vor fi tot mai des organizate în micul oraş de pe malul Mureşului.

Nu în ultimul rând, pe această cale, transmit o invitaţie deschisă tuturor iubitorilor de artă, sub diversele ei forme şi le transmitem că aici, la Lipova, la Muzeul Oraşului Lipova şi nu numai, va exista mereu deschidere şi interes pentru acest gen de evenimente, pentru artă, cultură şi frumos sub diversele lor forme“, a mai spus Corina Dubeştean-Ianota – reprezentanta Muzeului Orăşenesc Lipova.