În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, suntem cu toții mai îngrijorați de problemele celor de lângă noi, mai afectați de necazul celor de lângă noi, mai bucuroși de binele celor de lângă noi, pentru că, așa cum spunea şi marele scriitor rus Tolstoi: „Bunătatea înfrumusețează viața, împăcând toate neînțelegerile, ea limpezește ceea ce e încurcat, ușurează ceea ce e greu, înveselește ceea ce e trist.”

Începutul primăverii, dar mai ales Marea Sărbătoare a Învierii Domnului, nu putea să fie marcată într-un mod mai frumos, decât cu un act caritabil de amploare, care a adus o mare fericire în sufletele celor nevoiaşi, dar şi în sufletele celor care au dăruit.

Fiecare an, fiecare nou sezon, aduce noi provocări și evenimente în peisajul socio-cultural al oraşului Lipova. Cu fiecare ocazie specială, Primăria oraşului Lipova, alături de toţi partenerii şi sponsorii care se implică în viaţa culturală şi socială a oraşului, încearcă să aducă ceva nou în imaginea oraşului, dar mai ales ceva nou şi benefic în viaţa locuitorilor săi.

Şi cum unele dintre cele mai speciale ocazii sunt marile sărbători din an, atât Crăciunul, cât şi Paştele reprezintă momentul ideal pentru a se demara acţiuni noi şi frumoase, pentru cei care au nevoie de acestea.

În anul 2018, Primăria Oraşului Lipova alături de toţi colaboratorii săi,  a continuat ceea ce a început anul trecut, în ceea ce priveşte acţiunile şi evenimentele dedicate familiilor nevoiaşe din oraş, precum şi celor aflaţi în situaţii mai puţin de dorit şi pentru care încetul cu încetul se doreşte realizarea cât mai multor lucruri şi ajutorarea acestora din toate direcţiile posibile şi cu toate resursele existente.

Plecând de la toate acestea şi mai ales după succesul extraordinar şi amprenta atât de importantă pe care a lăsat-o asupra familiilor ajutate, dar şi asupra organizatorilor Campania „Iepuraşul cu suflet – Mâini care ajută!” , organizată pentru prima dată în anul 2017 şi bineînţeles din dorinţa de a ajunge acolo unde este cu adevărat nevoie,  în perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale, a luat naştere o nouă ediţie, Ediţia cu numărul 2 a aceleiaşi minunate campanii,  „Iepuraşul cu suflet – Mâini care ajută!”.

La fel ca şi în cazul primei campanii, şi această campanie, iniţiată de Primăria oraşului Lipova, în colaborare cu reprezentanţii bisericilor, ONG-urilor, Crucii Roşii Lipova, Clubului Sportiv „Şoimii” Lipova şi nu în ultimul rând cu sprijinul marilor firme din oraşul Lipova, a avut ca principal scop donarea de alimente şi ajutorarea  persoanelor vârstnice, a celor cu handicap sau probleme de sănătate şi cazurilor sociale cu situaţie desosebit de gravă.

Startul campaniei a fost dat încă de la începutul lunii aprilie, timp de aproape două săptămâni fiind strânse donaţiile de alimente, care au venit din partea tuturor sponsorilor şi partenerilor care au spus DA şi au ales să fie parte din această campanie extraordinară.

În toată perioada campaniei, reacţiile şi răspunsurile venite din partea tuturor celor la care s-a apelat pentru sprijin şi cooperare au fost unele pozitive, neaşteptat de bune şi frumoase, acest lucru vâzându-se şi prin  cantitate de alimente, produse de panificaţie şi apă, care au fost strânse până la finalul campaniei. Toate produsele alimentare donate de firmele participante au fost duse la primărie, unde o parte dintre angajaţii primăriei, implicaţi în această campanie, au pregătit plasele care urmau a fi duse la familiile nevoiaşe.

În final, au fost pregătite peste 100 de plase foarte mari şi bogate, de aproximativ 10 kg fiecare, în care au fost împărţite în mod egal toate alimentele donate, acestea curpinzând zahăr, orez, făină, diferite conserve, ulei, dulciuri, pâine şi cozonaci. Fiecare familie vizitată a primit o astfel de plasă şi un bax de apă minerală şi chiar diverse lucruri utile, jucării şi haine pentru familiile cu copii.

Pentru împărţirea tuturor donaţiilor au fost formate 5 echipe de voluntari, din care au făcut parte reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Lipova, ai Crucii Roşii Lipova, AMC Betleem Lipova, Clubului Sportiv „Şoimii” Lipova,  precum şi reprezentanţi din partea fiecărei firme participante în cadrul campaniei. Cele 5 echipe formate au fost împărţite pe diferite zone atât din Lipova, cât şi din Radna şi Şoimoş, fiecare echipă având aproximativ un număr de 20 de familii.

Acţiunea de împărţire a alimentelor a avut loc în Miercurea Mare, din săptămâna dinaintea Sărbătorii Paştelor.

Masă caldă asigurată pentru toate persoanele ajutate în cadrul campaniei „Iepuraşul cu Suflet – Mâini care ajută” – Ediţia II, 2018

Tradiţia începută anul trecut, a fost continuată şi în acest an în acelaşi mod, odată cu alimentele primite, familiile la care s-a ajuns primind şi o invitaţie scrisă, prin care au fost invitaţi, în cea de-a treia zi de Paşte, marţi – 10 aprilie, la o masă caldă, organizată  pentru ei, cei care au fost ajutaţi şi pentru care s-a gândit toată această campanie atât de amplă şi în final atât de frumoasă. 

Ca urmare a dăruirii și bunătății de care au dat dovadă toţi cei care au participat la campania „Iepuraşul cu Suflet – Mâini care ajută”, mai multe persoane vârstnice, cu probleme de sănătate şi persoane aflate în situaţii deosebit de grave sau cu situație materială dificilă, în total fiind peste 100 de persoane,   au beneficiat de alimente, dulciuri, apă, pâine şi cozonaci, iar în data de 10.04.2018, de o masă caldă, pregătită şi servită de către reprezentanţii AMC Betleem Lipova, în incinta Bisericii Evangheliei Depline a  AMC Betleem Lipova, masă la care au luat parte alături de persoanele nevoiaşe şi toţi organizatorii acestei campanii.

Anul 2018 a adus în prim plan o nouă acţiune deosebit de frumoasă, continuându-se astfel, de fapt, ceea ce a fost iniţiat în anul 2017 şi a adus atât de multă bucurie şi o nouă rază de speranţă în sufletele tutror celor ajutaţi – cea de-a doua ediţie a acestui minunat proiect, „Iepuraşul cu Suflet – Mâini care ajută”,  iar faptul că acest proiect merită să fie derulat și în continuare a fost dovedit pe deplin, şi de această dată, dovezi foarte clare fiind sentimentele de bucurie din ochii copiilor, din ochii fiecărei persoane care a primit darurile oferite şi care a servit acea masă caldă, toate oferite de oamenii cu suflet din oraşul Lipova.

„De-a lungul timpului şi cu această ocazie, am avut mereu bucuria colaborării cu foarte multe persoane inimoase, cu dragoste față de cei nevoiași și cu dorința de a promova și de a susține nevoile și interesele oamenilor din orașul Lipova. În acest sens dorim să transmitem mulţumiri speciale tuturor celor implicaţi, fără de care această campanie nu ar fi fost posibilă:

  1. Reprezenanţilor Primăriei şi Consiliului Local Lipova –MIRCEA JICHICI – Primarul Oraşului Lipova, VASILE DODON – Viceprimar, COCIŞ  PETRU – Administrator Public, ADELA  POPESCU – Consilier Cabinet Primar, RANCU EMANUEL, SPĂTAR  ALEXANDRA, ANCA  STEI,  PERA  DANIELA, RAŞCĂ  ALINA,  RAŞCĂ  CRISTIAN,  RADU  STEPAN, ARDELEAN  ALIN,  RADU  POP,  POPA  MIRELA- Consilier local.
  2. Reprezentanţilor firmelor, bisericilor, Clubului Sportiv „Şoimii” Lipova –secţia fotbal şi asociaţiilor de tip ONG care au susţinut această campanie: SC  OECHSLER ROMÂNIA SRL, SC EVEREL ROMÂNIA SRL, SC  ROBAC  INDUSTRIES SRL, SC  STACO  SRL,  SC  LIPOMIN SA, SC  CIUTAR  MARKET SRL – PRĂVĂLIA  NOUĂ , ROTARACT – ROTARY CLUB ARAD, RESTAURANT „ALEX-DORIS”, ASOCIAŢIA  CARITAS BSG LIPOVA – Dlui. Lorand Wonerth, AMC  BETLEEM  LIPOVA şi CENTRUL  DE  VOLUNTARIAT  LIPOVA  – coordonator – Monica Urs, CRUCEA  ROŞIE  LIPOVA – preşedinte, Adrian Antoche, D-lui EDWIN  ZABAN, RADU POP – preşedinte şi echipei de fotbal din cadrul CS „Şoimii” Lipova şi nu în ultimul rând tuturor oamenilor minunaţi care ne-au deschis uşa casei lor şi ne-au primit pentru a le face o mică bucurie în prag de sărbătoare, bucurie care a fost la fel de mare şi pentru noi cei care am dăruit, pe cât a fost pentru ei, cei care au primit.

În numele Primăriei şi Consiliului Local al Oraşului Lipova, precum şi al tuturor partenerilor şi sponsorilor implicaţi, nu putem decât să transmitem cele mai sincere şi din suflet mulţumiri tuturor celor care au făcut din nou posibil acest proiect atât de măreţ, special şi important pentru toţi cei cărora le-a fost dedicat şi să sperăm la un viitor frumos, un viitor al actelor de binefacere, un viitor care să fie o continuare cât mai frumoasă şi fructuoasă a evenimentelor şi acţiunilor caritabile de acest gen, a tuturor faptelor şi iniţiativelor realizate din suflet pentru suflet”, a fost mesajul transmis de reprezentanţii Primăriei Oraşului Lipova.