Primăria Orașului Lipova are în derulare, în acest moment, mai multe proiecte de infrastructură, a căror valoare se ridică la zeci de milioane de lei. Majoritatea proiectelor a obținut finanțare fie din partea Guvernului, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, fie din parte Companiei Naționale de Investiții. De asemenea, Primăria Lipova a reușit să obțină și finanțare europeană, pentru reabilitarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Noul spital din Lipova se construiește cu vietnamezi

Orașul Lipova beneficiază de o finanțare în valoare de 5 milioane de euro (aproximativ 20 de milioane de lei), din fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții, pentru construirea unui nou spital. Anul trecut au început efectiv lucrările la viitorul spital, care va deservi 60.000 de cetățeni de pe Valea Mureșului, acesta urmând a fi dat în folosință peste doi ani. „Vreau să lămuresc o problem legată de acest spital, pentru că s-au lansat tot felul de zvonuri prin oraș, ba că nu mai avem finanțare, ba că nu mai vine firma care a câștigat licitația și așa mai departe. E nevoie ca lumea să știe de ce a durat atât de mult până au început lucrările. După tragedia de la Colectiv, au apărut o serie de solicitări în plus de la ISU, motiv pentru care a fost nevoie de modificări la proiect. Nu puteam da drumul la construcția noului spital, până când nu aveam toate avizele necesare. În acest moment, problema este rezolvată, iar lucrările au fost demarate. Nu există nicio problemă legată de finanțarea spitalului, avem un contract ferm cu CNI, deci nu se pune problema să nu se respecte această înțelegere“, declară primarul Mircea Jichici.

Firma care a câștigat licitația s-a confruntat în ultima perioadă cu un deficit de personal, astfel că a pornit spre țări exotice în căutare de muncitori. Și i-a găsit tocmai în … Vietnam. „După perioada de iarnă, s-au reluat lucrările la noul spital din Lipova. Deocamdată, firma care va ridica noul spital a adus doar câțiva muncitori la Lipova, având probleme cu personalul. De săptămâna viitoare, însă, reprezentanții firmei mi-au spus că vor veni mai multe echipe de muncitori din … Vietnam. N-au mai găsit forță de muncă în România și au ajuns să „importe“ muncitori, sudori, din Vietnam. Până la urmă, important e să-și facă treaba și să finalizeze noul spital în termenul prevăzut în contract. Că sunt români sau vietnamezi, contează mai puțin“, spune primarul Lipovei, Mircea Jichici.

Prin acest proiect, la Lipova se va face extinderea spitalului actual și dotarea acestuia. Practic, va fi un corp nou de clădire, în formă de L, care va fi legat de cel vechi printr-o pasarelă. Spitalul va beneficia de secții de chirurgie, obstetrică-ginecologie, dar și un compartiment de primire urgențe, ceea ce este extrem de important pentru Lipova, dar și pentru Valea Mureșului.

Strada Hașdeu intră în reabilitare

După doi ani de licitații, contestații, procese, Primăria Lipova a reușit, în sfârșit, să semneze contractul pentru reabilitarea străzii Hașdeu, una dintre puține din zona centrală rămase neasfaltate. „Am reușit după aproape doi ani să finalizăm procedurile cu licitația și să semnăm contractul pentru reabilitarea acestei străzi. Chiar în aceste zile voi avea o întâlnire cu constructorul și sper să se apuce cât mai repede de treabă. Din păcate, legislația actuală permite ca lucrurile să fie blocate ani de zile, astfel că o investiție care putea să fie realizată în 2016 a fost amânată cu doi ani, din cauza birocrației. Sper ca lucrurile să se schimbe în acest domeniu, mai ales că actualul Guvern și-a luat angajamentul să modifice legea achizițiilor publice. Am discutat în această lună cu vicepremierul Paul Stănescu, iar printre alte lucruri, legat de proiectele din Lipova, mi-a spus că în această lună Guvernul va modificat legea achizițiilor publice, să nu mai avem atâtea blocaje, care împiedică dezvoltarea localităților“, spune Mircea Jichici.

Două proiecte sunt finanțate prin PNDL

Primăria Lipova beneficiază de finanțări prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru două proiecte. Este vorba despre „Reabilitarea și dotarea Liceului Atanasie Marienescu, respectiv a Școlii generale Radna cu clasele I-VIII“, un proiect în valoare de 5.412.769 lei, și de reabilitarea Podului metalic peste râul Mureș, un proiect în valoare de 2.596.508 lei. „Pentru cele două proiecte avem semnate contractele de finanțare, am depus toate documentele la minister și așteptăm PT-urile, urmând ca în cel mai scurt timp să scoatem cele două obiective la licitație“, spune primarul Jichici.

Noul stadion prinde contur

Orașul Lipova va beneficia de una dintre cele mai moderne baze sportive din județul Arad. Proiectul, în valoare de 2.948.283 de lei fără TVA (3.655.870 de lei cu TVA), prevede construcţia unei tribune noi, de 1200 de locuri, acoperită, nocturnă de 1200 de lucşi, vestiare pentru echipe, dar şi pentru arbitri, grupuri sanitare, sală de prim ajutor şi un teren sintetic de antrenament. Toate acestea vor transforma stadionul „Șoimii“ din Lipova într-unul modern, care poate fi omologat pentru Liga a II-a.

„Partea de tribună este aproape finalizată, s-au turnat scările, urmează să se monteze scaunele, în timp ce la interior, la vestiare este finalizată lucrarea în proporție de 80 la sută. Zilele trecute au fost ridicați și stâlpii pentru nocturnă și urmează ca în perioada următoare, Compania Națională de Investiții să liciteze și partea de gazon, cu irigații, drenaj, care va fi suportată tot de CNI, din economia realizată la licitarea stadionului“, spune primarul Mircea Jichici.

Licitație pentru reabilitarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

Primăria Orașului Lipova, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Lipova, a demarat proiectul „Consolidare, restaurare, conservare biserică, amenajare incintă, restaurare și consolidare împrejmuire, realizare corp Anexa C2 și lumânărar C3, iluminat arhitectural ansamblu la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

Valoarea totală a proiectului este de 21.230.170,40 lei, din care asistența financiară nerambursabilă de 98 % din valoarea totală eligibilă, în sumă de 19.018.478,35 lei, este asigurată prin Programul Operațional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

„Pentru Biserica Adormirea Maicii Domnului, am reușit să obținem toate avizele, am transmis documentația la Timișoara, am semnat și autorizația de construire, iar în scurt timp vom scoate această lucrare la licitație”, a declarat primarul orașului Lipova, Mircea Iosif Jichici.

Se caută soluții pentru gazul metan

Introducerea gazului metan la Lipova este una dintre dorințele mai vechi ale cetățenilor. Administrația condusă de Mircea Jichici face eforturi pentru a găsi cea mai bună soluție, pentru ca Lipova să beneficieze de gaz metan. Marți, la Primăria Lipova are loc o întâlnire cu primarii din zonă, dar și cu prefectul Florentina Horgea, pe problema gazului. „Ne preocupă această problemă, fiindcă rețeaua de gaz ar aduce Lipovei, pe lângă confortul creat cetățenilor, și investiții private, noi locuri de muncă. Există varianta constituirii unei asociații de dezvoltare, dar trebuie să vedem câte primării de pe Valea Mureșului sunt de acord să participe la acest proiect, în primul rând financiar, fiindcă aici e marea problemă. Avem și varianta de a merge pe cont propriu, să prelungim magistrala de la Frumușeni, dar asta ar presupune costuri mai mari. Sper ca și alți primari din zonă să pună umărul la acest proiect și astfel să împărțim costurile“, spune primarul Jichici.