Colaborarea şi relaţia de prietenie dezvoltate de peste 25 de ani între oraşul Lipova şi Landul Saar (Saarland) din Germania au fost mereu şi continuă să fie foarte importante pentru reprezentanţii ambelor părţi.

De-a lungul anilor, în urma acestei colaborări şi prietenii, au rezultat acţiuni foarte frumoase, dar mai ales acţiuni care au adus foarte multe beneficii şi lucruri extrem de utile în mai multe domenii importante din viaţa comunităţii oraşului Lipova.

Unul dintre domeniile cele mai vizate şi considerat mereu prioritar a fost dintotdeauna cel al sănătăţii, astfel că în acest sens, oraşul Lipova şi implicit unităţile medico-sanitare din oraş, dar mai ales cetăţenii care ajung acolo au beneficiat de-a lungul anilor de un ajutor foarte mare din partea landului Saar, a prietenilor germani care, coordonaţi de domnul Willi Gehring, au venit necontenit în ajutorul oraşului Lipova, cu tot ce s-a putut şi a fost nevoie.

În ultimii ani, donaţiile pentru domeniul medico-sanitar din oraşul Lipova au fost multe, de fiecare dată fiind dotate diferite secţii  ale Spitalului Orăşenesc Lipova. Donaţiile de acest gen au fost asigurate de minim două ori pe an, astfel că, în ultimii 3-4 ani au ajuns să fie dotate cu mobilier, aparatură medicală în stare foarte bună, precum şi cu alte materiale utilizate în domeniul sanitar, secţiile de Pediatrie, Interne, TBC ale Spitalului din Lipova, bolnavii care ajung aici, de pe toată Valea Mureşului, beneficiind astfel de servicii şi condiţii de o foarte bună calitate.

Anul 2018 a adus încă de la început o nouă donaţie pentru Spitalul Orăşenesc Lipova, asigurată ca de fiecare dată de Cercul de prietenie Germano-Român din Landul Saar, coordonat de Willi Gehring, care aşa cum a obişnuit de fiecare dată, a asigurat tot ce a fost necesar pentru ca transportul cu umanitar, cu donaţia de materiale sanitare să ajungă la Lipova în siguranţă.  

Transportul umanitar, organizat de Cercul de Prietenie Germano-Român din Landul Saar (Saarland) a constat în 20 tone materiale sanitare, mobilier şi aparatură medicală (2 aparate ecograf, 8 paturi de spital şi diverse materiale sanitare utilizate în acest domeniu).

Această acţiune iniţiată atât de repede, la începutul acestui an, a venit ca răspuns la promisiunea făcută în luna decembrie 2017, când odată cu vizita tradiţională a grupului de prieteni din Saarland şi a domnului Willi Gehring, care în fiecare an ajung la Lipova şi pe toată Valea Mureşului înainte de Crăciun, cu pachete pentru copiii de aici.  «Moş Crăciun din Saarland» a promis că va ajuta oraşul Lipova şi în anul ce va urma. Nu a trecut mult timp şi promisiunea a fost dusă la îndeplinire, primul pas din noul an fiind făcut prin acest transport umanitar, cu materiale medico-sanitare, atât de necesare şi utile pentru buna funcţionare a secţiilor din cadrul Spitalului Orăşenesc Lipova şi mai ales pentru  beneficiarii serviciilor medicale oferite de acest spital, beneficiari care, aşa cum am mai spus, sunt nu doar din Lipova, ci de pe toată Valea Mureşului.

Noul mobilier pentru spital a fost asigurat şi cu ajutorul  Primăriei Oraşului Lipova, prin Cercul de prietenie germano-român, la iniţiativa celor doi reprezentanţi – Willi Gehring şi Mircea Iosif Jichici – Primarul Oraşului Lipova, care a fost prezent la spital, la sosirea transportului, pentru a se asigura că mobilierul a ajuns în condiţii bune şi va fi repartizat la secţiile unde este nevoie de aceste dotări.

Aceastei acţiuni iniţiată prin Primăria Oraşului Lipova şi Cercul de prietenie româno-german îi vor urma cu siguranţă şi altele de acest gen, scopul  final rămânând mereu acela de a fi în acest mod alături de cadrele medicale din oraşul Lipova, dar mai ales de bolnavii care ajung să fie trataţi în secţiile din cadrul Spitalului Orăşenesc Lipova, încercându-se astfel să se asigure cele mai bune, complete şi sigure condiţii.

Pe această cale, Primăria Oraşului Lipova – primar, Mircea Jichici,  Consiliul Local Lipova, directorul Spitalului Orăşenesc Lipova – dr. Florin Fânaţă şi întreg colectivul Spitalului Orăşenesc Lipova, transmit încă odată mulţumiri speciale domnului Willi Gehring – Cercul de Prietenie Germano-Român Saarland, lui Markus Walter – membru al asociaţiei din Germania, care s-a ocupat în mod deosebit de această acţiune,  Lucian Feneşan (CNIPT Lipova) – care s-a ocupat de partea de logistică, din partea oraşului Lipova, şi tuturor celor care au făcut posibilă această donaţie atât de importantă pentru bunul mers al secţiilor care funcţionează în cadrul Spitalului Orăşenesc Lipova, pentru sprijinul acordat şi de această dată şi pentru toate colaborările frumoase la care au răspuns pozitiv de fiecare dată când a fost cazul şi în urma cărora au existat rezultate atât de frumoase, importante şi utile comunităţii oraşului Lipova.