Luna septembrie a marcat, la fel ca în fiecare an, şi de această dată, un eveniment important pentru reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene: comemorarea eroilor de la Detaşamentul Păuliş.

Manifestările comemorative organizate pe raza judeţului Arad, dedicate luptelor eroilor de la Păuliş din septembrie 1944, au avut loc în acest an, în ziua de sâmbătă, 16 septembrie.

Prin toate acţiunile de comemorare organizate de instituţiile judeţului Arad, anul 2017 a marcat împlinirea a 73 de ani de la luptele eroice din septembrie 1944, care s-au purtat împotriva trupelor inamice invadatoare pe teritoriul judeţului Arad, pentru apărarea Defileului Mureşului, dar şi a suveranităţii şi integrităţii patriei.

Şi de această dată, manifestările au fost concretizate în diverse ceremonii, organizate în mai multe locaţii, din oraşul Lipova şi bineînţeles din Păuliş.

Toate acestea au fost organizate de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Secţiunea «Detaşamentului Păuliş», în sprijinul căreia au venit, ca de fiecare dată, următoarele instituţii locale şi judeţene: Instituţia Prefectului Arad, Consiliul Judeţean Arad, Primăria oraşului Lipova, Primăria comunei Păuliş, Arhiepiscopia Aradului, Unităţile militare 01249, 01221 şi 02526, precum şi  Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Arad.

Programul manifestărilor comemorative a început cu un ceremonial militar şi religios la  Cimitirul Eroilor din Radna, unde  în cadrul unui ceremonial militar şi religios, s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor, precum şi o acţiune de depunere de coroane din partea instituţiilor locale prezente la această desfăşurare. Slujbele religioase au fost oficiate de mai mulţi preoţi, prezenţi la Lipova cu ocazia desfăşurării acestor manifestări.

În continuarea acestor acţiuni desfăşurate în oraşul Lipova, manifestările s-au mutat în localitatea Păuliş, unde a avut loc o liturghie arhierească cu parastas pentru eroi la Biserica Ortodoxă din localitatea Păuliş, precum şi un ceremonial religios şi militar cu depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş.

La această amplă acţiune, au participat şi s-au implicat reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene, reprezentanţii partidelor politice, dar şi reprezentanţi ai altor organizaţii din oraşul Lipova şi localitatea Păuliş. Alături de toţi aceştia au fost prezenţi şi câţiva veterani de război, militari care au luptat în anul 1944 în aceste lupte de la Păuliş şi care azi, în vârstă de peste 90 de ani, au dorit să ia parte la aceste manifestări.

Dintre reprezentanţii locali şi judeţeni care au participat la aceste acţiuni de comemorare, amintim pe: Petru Cociş – Administrator public al Oraşului Lipova, consilieri locali din cadrul Consiliului Local al Oraşului Lipova, precum şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice a oraşului Lipova şi bineînţeles reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Municipiului Arad.

Alături de aceştia, la eveniment au luat parte reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Lipova, Radna şi Şoimoş, cadre militare de la Poliţia Lipova şi Unitatea  Militară din Lipova, reprezentanţi din cadrul ACMRR Lipova (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere), reprezentanţi ai Ocoalelor Silvice din Lipova şi Radna, precum şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii din oraşul Lipova.

Finalul manifestărilor a fost unul fastuos, fiind marcat prin depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor şi defilarea detaşamentului de onoare compus din militarii prezenţi la manifestările organizate.

Ceremoniile desfăşurate în această zi de 16 septembrie 2017, au fost, ca de fiecare dată, foarte frumoase şi impresionante, veteranii de război prezenţi în cadrul acestor manifestări, în vârstă de peste 90 de ani,  exprimându-şi cu această ocazie onoarea şi bucuria de a putea fi prezenţi şi astăzi,  după 73 de ani,  la toate aceste acţiuni de comemorare, sperând că la următorul eveniment care marchează această zi importantă, vor fi din nou la Păuliş pentru a marca 74 de ani de la luptele prin care au trecut în anul 1944 la Păuliş.