Mii de oameni, romano şi greco-catolici, au celebrat săptămâna trecută, la Basilica „Maria Radna”, din oraşul Lipova, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, mănăstirea fiind cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioşii celor două confesiuni.

După cum este cunoscut deja de către toată lumea, în fiecare an, în zilele de 7-8 septembrie, cu ocazia sărbătorii religioase „Naşterea Maicii Domnului” are loc TÂRGUL BIANUAL „MARIA RADNA”, organizat de către Primăria Oraşului Lipova în colaborare cu toate celelalte instituţii de ordine publică din oraş, dar şi cu bisericile catolice şi ortodoxe de pe raza localităţii.

Astfel, cu această ocazie, au loc slujbe religoase în cadrul Basilicii Franciscane „Maria Radna” din Lipova – obiectiv  cu potenţial foarte mare de atractivitate religioasă şi turistică în zona noastră – dar şi în cadrul celorlalte biserici catolice şi ortodoxe din oraş, credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocși venind în pelerinaj de la mari distanţe, în grupuri organizate sau individual.

Şi în acest an, sute de pelerini din toată ţara, dar şi din Ungaria, Austria, Germania şi Bulgaria au fost prezenţi la Lipova, unde au vizitat, începând de miercuri, 6 septembrie, până vineri, 8 septembrie,  Basilica „Maria Radna” din Lipova-Arad şi au participat la slujbele care au fost oficiate în mai multe limbi (maghiară, croată, bulgară, germană şi română).

Conform tradiţiei, în ziua Naşterii Maicii Domnului, pelerinii urmează Calea Crucii, pe dealul din spatele mănăstirii. Ei culeg din pădurea de stejari muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria. Se spune că mugurii îi feresc de boli şi de necaz.

Mobilizarea extraordinară de forţe din partea organizatorilor (Primăria Oraşului Lipova, Poliţia Lipova, Serviciul Public Voluntar de Pompieri Lipova etc.) a fost una remarcabilă şi cu această ocazie, în ceea ce priveşte asigurarea ordinei şi a liniştii publice în aceste zile, având în vedere numărul foarte mare de participanţi, de ordinul miilor, veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate.

De asemenea, prezenţa reprezentanţilor Poliţiei Lipova a fost una foarte importantă, aceştia asigurând coordonarea traficului rutier – unul intens în toate cele 3 zile – fiind evitate în acest fel orice gen de incidente rutiere sau blocaje în trafic.

Pe această cale, Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Lipova doresc să transmită mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment şi care prin activitatea lor au asigurat bunul mers al lucrurilor pe parcusul întregii perioade.

Basilica „Maria Radna” şi-a încheiat şi ultimul târg al acestui an, acesta fiind unul frumos, cu foarte mulţi vizitatori de diferite naţionalităţi, care în ciuda distanţei s-au reunit pentru încă o dată la Lipova cu ocazia acestei mari sărbători religioase – „Naşterea Maicii Domnului”.