„Noaptea muzeelor“ a ajuns în acest an la ediţia cu numărul 13, fiind la fel de iubită şi cu acelaşi succes extraordinar ca şi în anii anteriori. Este al 13-lea an, când o zi şi o noapte sunt dedicate în special muzeelor sau mai bine spus, este noaptea pe care muzeele din întreaga ţară o oferă şi o pregătesc într-un mod aparte pentru publicul larg.

În ultimii 13 ani, pentru publicul românesc, iubitor de artă şi frumos, acest eveniment este unul aparte şi mult aşteptat, de care acest public, mereu prezent, se bucură de fiecare dată la fel sau chiar mai mult decât în anul anterior.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, ajuns anul acesta, după cum spuneam, la a XIII-a ediţie.

În mod tradiţional, Noaptea Europeană a Muzeelor este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

În Judeţul Arad, Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, a organizat şi de această dată, într-un cadru frumos şi atent ales, în ziua de sâmbătă – 20.05.2017, mult iubitul eveniment cunoscut sub denumirea de “Noaptea Muzeelor”.

 

Muzeul Orăşenesc Lipova – programe şi momente deosebite pentru publicul vizitator

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 20.05.2017, în cadrul evenimentului, în judeţul Arad, alături de programele pregătite de Muzeul de Artă Arad, Palatul Cultural Arad şi Sala Clio a Muzeului din Arad, a fost  deschis  publicului şi Muzeul Oraşului Lipova, cu un program foarte variat.

Evenimentul a adunat la un loc artişti din diferite ramuri ale artei, de la copii talentaţi în crearea obiectelor hand-made, la fotografi iscusiţi şi chiar la actori şi artişti de diferite vârste, prin această paletă vastă de activităţi artistice reuşind să se atragă un număr mare de vizitatori, atât locuitori ai oraşului Lipova, cât şi din afara oraşului.

Muzeul Oraşului Lipova a avut porţile dechise, între orele 18,00 şi 24,00, pentru publicul care a dorit să viziteze sălile muzeului şi să participe la manifestările culturale pregătite cu ocazia acestei zile, accesul vizitatorilor fiind gratuit în incinta muzeului. 

Startul evenimentului la muzeul din Lipova, a fost dat la ora 18 :00, de către cei mai mici dintre artiştii locali – copiii din cadrul Atelierului Fanteziei – Clubul Copiilor Lipova, coordonaţi de prof. Camelia Iordache, care şi-au pus în practică activităţile din cadrul Atelierului Creativ, pe care l-au pus la punct cu această ocazie, invitându-i pe toţi cei curioşi, pasionaţi sau interesaţi să le stea alături şi chiar să le «fure» din meseria de mici creatori de diverse obiecte handmade.

Odată cu startul Atelierului creativ, au fost deschise şi cele trei vernisaje de fotografii, atent pregătite de fotografi talentaţi şi foarte pasionaţi de meseria lor.

Cele trei vernisaje de fotografie au avut tematici diverse, total diferite şi pe gusturile cât mai multor vizitatori :

  • Vernisaj Expoziţie Fotografie « INSTANTANEE LIPOVANE »
  • Vernisaj Expoziţie Fotografie „POMPIERI CIVILI  LIPOVANI“
  • Vernisaj Expoziţie Fotografie „PRIN LUMEA  NECUVÂNTĂTOARELOR“ – fotograf, Carmen Rogoveanu

Arta fotografică şi a lucrului manual a fost continuată şi completată, cu un spectacol artistic de muzică şi poezie, pregătit de artişti locali şi din judeţ.

Dintre aceştia, îl amintim pe interpretul local de muzică folk Pavel Filipaş,  trupele vocal-instrumentale „COMPANY  BAND“ şi „TRUPA 06“ – coordonate de prof. Codrin Drăgoi, Clubul Copiilor Lipova, toţi aceştia pregătind un spectacol artistic deosebit, care a scos în faţă multe talente desăvârşite pe care oraşul Lipova le are.

Spre seară, spectacolul a fost completat de invitaţii speciali ai Centrului Cultural Judeţean Arad – „TRUPA  HAR“ – PROF. COORDONATOR Oltea Blaga, care au pregătit pentru publicul lipovan un spectacol cu monolage, prezentat sub titlul  „ACUM  SUNT…“ , iar în final a avut loc momentul pregătit de Cenaclul literar «Muza» din Lipova, care au oferit un recital de poezie, deosebit, pentru întreg publicul prezent, dar mai ales pentru iubitorii de proză şi versuri.

Sălile Muzeului Orăşenesc Lipova au rămas deschise până la ora 24:00, iubitorii de artă , eleganţă şi frumos, având astfel ocazia să viziteze şi să admire în linişte frumuseţile pe care acest muzeu le oferă.

Gazda evenimentului cultural, reprezentanta Muzeului Orăşenesc Lipova – Corina Dubeştean-Ianota, a fost pe tot parcursul programului alături de vizitatori, îndrumându-i şi prezentându-le toate informaţiile necesare.

Ea a fost foarte mulţumită de modul în care s-a derulat acest eveniment şi a dorit să transmită câteva cuvinte: „Doresc să transmit mulţumiri tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui frumos eveniment şi tuturor celor care ne-au trecut pragul în această zi, atât lipovani, cât şi vizitatori din alte părţi. Nu putem decât să ne bucurăm când avem ocazia să fim gazdele unui public atât de vast şi de frumos, căruia îi putem prezenta frumuseţile locurilor. Lipova este un oraş care nu are doar o istorie extraordinară, ci are artişti talentaţi, în atât de multe ramuri ale artei. Acest oraş merită să fie evidenţiat de fiecare dată când există ocazia. Prezenţa unui public atât de numeros, atât din oraş, cât şi din afara oraşului, nu poate decât să ne bucure foarte mult, acest fapt demonstrând din nou că arta şi cultura sub diversele ei forme vor râmane mereu în sufletul oamenilor, indiferent de vârstă. Atât prin prezenţa artiştilor contemporani, a copiilor talentaţi – viitori artişti,  cât şi prin toate momentele artistice prezentate, nu putem decât să remarcăm din nou faptul că oraşul are cu ce să se laude, are cu ce să iasă în faţă în lumea artei şi frumosului, fapt pentru care sperăm că astfel de evenimente vor fi tot mai des organizate în micul oraş de pe malul Mureşului.

Nu în ultimul rând, pe această cale, transmit o invitaţie deschisă tuturor iubitorilor de artă, sub diversele ei forme şi le transmitem, că aici, la Lipova, la Muzeul Oraşului Lipova şi nu numai, va exista mereu deschidere şi interes pentru acest gen de evenimente, pentru artă, cultură şi frumos sub diversele lor forme.» , a mai spus Corina Dubeştean-Ianota – reprezentanta Muzeului Orăşenesc Lipova.