Tradiţia începută acum 27 de ani, între oraşele Lipova şi Salindres(Franţa), de prietenie, înfrăţire, colaborare şi vizite anuale, continuă şi se dezvoltă tot mai mult cu fiecare an ce trece, în acest an fiind rândul reprezentanţilor francezi să ne viziteze ţara.

La începutul acestei luni, oraşul Lipova a fost vizitat de prietenii francezi din Salindres, care fac parte din Asociaţia „Le Pont de l’amitie Salindres – Lipova”, în acest an fiind din nou rândul lipovanilor să-şi primească şi să-şi găzduiască vechii prieteni şi corespondenţi francezi.

Pentru a marca cum se cuvine un nou an împlinit al acestei vechi legături şi pentru a-l sărbători împreună, cu prietenii români din oraşul Lipova, în cel de-al 27-lea an de prietenie şi înfrăţire franco-română, o delegaţie franceză, formată din peste 40 de persoane a ajuns la Lipova, la începutul lunii aprilie.

Delegaţia din Franţa a poposit timp de patru zile la Lipova, fiecare membru al delegaţiei fiind găzduit de către o familie de români, o mare parte dintre ei având o prietenie şi o legătură începută acum mulţi ani.

Delegaţia franceză a sosit la Lipova chiar înainte de weekend-ul sărbătorii de Florii, în cursul zilei de joi, 6 aprilie, sejurul lor fiind programat pentru 5 zile, până în data de 11 aprilie, un sejur nu atât de lung precum cele din anii anteriori.

De această dată, bucuria revederii a fost cu atât mai mare, cu cât vizita francezilor a fost una aniversară, fiind vorba chiar de o dublă aniversare, în acest an împlinindu-se 27 de ani de prietenie franco-română, dar şi 20 de ani de la semnarea actului oficial de înfrăţire, între oraşele Salindres şi Lipova.

La sosirea în ţară, delegaţia a fost întâmpinată de corespondenţii şi prietenii români care i-au găzduit pe francezi pe timpul şederii lor la Lipova.

Programul vizitei francezilor la Lipova a fost unul foarte încărcat, în fiecare dintre zilele petrecute la Lipova, oaspeţii francezi au avut pregătite vizite și diverse activităţi.

Prima vizită a fost stabilită pentru ziua de vineri – 7 aprilie 2017, încă de dimineaţă, la Liceul „Atanasie Marienescu”, unde oaspeţii şi-au început ziua şi micul sejur la Lipova, printr-o primire foarte călduroasă şi plină de energie, pregătită de elevii şi profesorii liceului, urmând ca această atmosferă să fie continuată la Primăria Oraşului Lipova, unde, începând cu orele 12:00, a fost organizată primirea oficială a delegaţiei franceze.

Grupul francez a fost întâmpinat de către Primarul oraşului Lipova – Mircea Jichici şi Viceprimarul – Vasile Dodon, alături de aceştia fiind prezentă şi Prof. Lungu Doina, precum şi o parte dintre reprezentanţii Consiliului Local Lipova.

De asemenea, la primirea oficială au participat şi reprezentanţi ai Liceului Atanasie Marienescu Lipova, printre care, Prof. Lucian Donţu – director, Ioan Herrling – director adjunct, precum şi o parte dintre profesorii din cadrul liceului.

Din partea delegaţiei franceze au fost prezenţi toţi cei aproape 50 de membri ai grupului prezent la Lipova, aceştia fiind reprezentaţi în mod oficial de Lionel Veyrier – Preşedinte al Asociaţiei „Podul prieteniei Salindres-Lipova”.

Delegaţia franceză a fost invitată în Sala de Şedinţe din cadrul Primăriei Oraşului Lipova, unde s-au ţinut discursuri, atât din partea reprezentanţilor Primăriei oraşului Lipova, cât şi din partea reprezentanţilor „Asociaţiei Podul prieteniei Salindres – Lipova”.

Primul cuvânt a fost luat de Primarul oraşului Lipova – Mircea Jichici, care le-a urat bun venit prietenilor francezi şi le-a mulţumit pentru tot ceea ce au reuşit să realizeze în toţi aceşti 27 de ani de prietenie neîntreruptă şi 20 de ani de înfrăţire oficială.

Aşa cum a obişnuit în ultimii ani, primarul Oraşului Lipova a dorit ca discursul său să fie transmis în întregime în limba franceză, ceea ce a reprezentat şi de această dată, pentru noii oaspeţi, o reală şi frumoasă surpriză mulţi dintre cei prezenţi în sală aflându-se pentru prima dată în România.

La rândul ei, delegaţia franceză, reprezentantă la pupitrul discursurilor, de către Lionel Veyrier, a transmis cele mai bune gânduri prietenilor din Lipova şi mulţumiri pentru tot ceea ce au pregătit pentru ei, precum şi pentru tot ceea ce au realizat de-a lungul anilor. De asemenea, discursul ţinut de Preşedintele Asociaţiei „Podul prieteniei Salindres-Lipova” – Lionel Veyrier a fost transmis în limba română, fiind apreciar cu multe aplauze şi zâmbete.

Întâlnirea de la primărie a fost încheiată cu înmânarea diplomelor onorifice, pregătite de reprezentanţii Primăriei din Lipova, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la semnarea actului oficial de înfrăţire româno-franceză, moment urmat de oferirea cadourilor oficiale.

În celelalte zile petrecute în România, delegaţia franceză a avut stabilite diverse alte activităţi şi vizite, atât în oraşul Lipova, cât şi în afara oraşului. Aceştia au vizitat diverse obiective turistice locale, dar şi oraşele Timişoara şi Arad.

De asemenea, oaspeţii francezi au vizitat sediul Clubului Copiilor Lipova – unde au putut să admire cele mai noi creaţii ale talentaţilor copii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Atelierului Fanteziei, coordonat de prof. Camelia Iordache, Muzeul Oraşului Lipova, Basilica „Maria Radna”

Întreaga delegaţie franceză a fost foarte încântată de tot ceea ce au avut ocazia să vadă la Lipova, dar mai ales de primirea extraordinară de care au avut parte. Aceştia au transmis tuturor celor care i-au întâmpinat aici, că pentru ei este o mare onoare să viziteze oraşul Lipova de fiecare dată, acesta reprezentând o a doua casă pentru ei, şi au asigurat că această prietenie atât de valoroasă, devenită deja o tradiţie, va dăinui în timp şi va mai aniversa multe astfel de cifre rotunde, ca şi cei 20 de ani împliniţi în acest an,  mult timp de acum încolo.

Foto 1: Delegaţie franceză a fost foarte încântată de tot ceea ce au avut ocazia să vadă la Lipova

Foto2: Primarul Jichici a dorit ca discursul său să fie transmis în întregime în limba franceză

Foto3: Se împlinesc 20 de ani de la semnarea actului oficial de înfrăţire, între oraşele Salindres şi Lipova