Numerosul public iubitor de folclor, de cântec popular, prezent în zilele de 3-4 septembrie în Staţiunea Băile Lipova, a acordat organizatorilor Festivalului interjudeţean de folclor „La izvor de cânt şi dor”, aflat la cea de-a 35-a ediţie, Consiliului Local al Oraşului Lipova, Primăriei Oraşului Lipova şi Societăţii Culturale „Izvorul” Lipova, diploma de excelenţă.
Am început cu aprecierea publicului, pentru că el, publicul, este beneficiarul acestui frumos festival, festival care în acest an a fost onorat cu prezenţa a 14 concurenţi, solişti de muzică populară din cinci judeţe (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Ialomiţa şi Timiş), tineri interpeţi de muzică populară care bat la poarta afirmării, iar festivalul de la Lipova este o rampă de lansare. În acest an juriul festivalului, format din specialişti cu nume în folclorul românesc (prof. Daniela Băcilă, prof. Ioan Oltean, prof. Elisabeta Rudei, prof. Mircea Cârtisorean şi prof. Gelu Stan – redactor muzical la Radio Timişoara şi preşedintele juriului), a fost nevoit să acorde două locuri întâi (Pop Alexandru – Sebiş, Arad şi Ionuţ Cocoş – Vlădeni, Ialomiţa), două locuri trei ( Amalia Otea – Bosorod, Hunedoara şi Roxana Rozvlean – Sânandrei, Timiş) şi trei menţiuni (Elisabeta Bosic – Luncaviţa, Caraş-Severin, Dănuţ Gavriluţ – Glodna Română, Timiş şi Vlad Şerban – Frumuşeni, Arad).
Preşedintele juriului, prof. Gelu Stan, a ţinut să aprecieze calitatea acestui festival care deşi are 35 de ani nu vrea să îmbătrânească, ci din contră, întinereşte în fiecare an.
Anul acesta, Festivalul „La izvor de cânt şi dor” de la Lipova, s-a întregit cu încă o manifestare culturală, Tabăra de folclor „IZVOR”, tabără la care au fost invitaţi şi au participat tinerii interpreţi de muzică populară prezenţi la festival, tinerii care pe parcursul a două zile au avut ce învăţa de la etnologi, de la etnomuzicologi, de la specialişti în folclor, profesorii Gelu Stan (Timişoara), Daniela Băcilă (Timişoara), Mărioara Micle (Arad), Ioan Oltean (Făget), Petru Gherman (Lipova), Deminescu-Jurcă Mirela (Călan), Mircea Cârtisorean (Făget).
În afara cântecului popular, tinerii solişti au adus cu ei şi costumele populare din zonele etnofolclorice pe care le-au reprezentat făcând o adevărata expoziţie. Fiecare costum a fost analizat în parte de către specialiştii care au apreciat autenticitatea lor, îndemnând tinerii să se ferească de kitch-uri.
După cum era de aşteptat, festivalul-concurs „La izvor de cânt şi dor” de la Lipova, s-a încheiat cu un concert de muzică populară susţinut de îndrăgiţii solişti Margareta Drăgan, Ionică Ivan, Maria Popovici, Miruna Ionescu, Teodor Coroş, Felicia Costa, Gigi Izdrea, Ghiocel Marius, Maria Rad şi Ansamblul folcloric Aldeşteana din Aldeşti – instructor Ion Manea, conducerea muzicală fiind asigurată de Gheorghe Brâncovean.
Petru Gherman