Luna septembrie a marcat, la fel ca în fiecare an, un eveniment important pentru reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene : comemorarea eroilor de la Detaşamentul Păuliş. În acest an, manifestările comemorative au avut loc sâmbătă, 17 septembrie.

Manifestările comemorative din acest an au marcat împlinirea a 72 de ani de la luptele eroice din septembrie 1944, care s-au purtat împotriva trupelor inamice invadatoare pe teritoriul judeţului Arad, pentru apărarea Defileului Mureşului, dar şi a suveranităţii şi integrităţii patriei.

Şi de această dată, manifestările au fost concretizate în diverse ceremonii, organizate în mai multe locaţii, din oraşul Lipova şi bineînţeles din Păuliş.

Toate acestea au fost organizate de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Secţiunea « Detaşamentului Păuliş », în sprijinul căreia au venit, ca de fiecare dată, următoarele instituţii locale şi judeţene : Instituţia Prefectului Județului Arad, Consiliul Judeţean Arad, Primăria oraşului Lipova, Primăria comunei Păuliş, Arhiepiscopia Aradului, Unităţile militare 01249, 01221 şi 02526, precum şi Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Arad.

Programul manifestărilor comemorative a început cu un ceremonial militar şi religios la  Cimitirul Eroilor din Radna, unde  s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor, precum şi o acţiune de depunere de coroane din partea instituţiilor locale prezente la această desfăşurare.

În continuarea acestor acţiuni desfăşurate în oraşul Lipova, manifestările s-au mutat în localitatea Păuliş, unde a avut loc o liturghie arhierească cu parastas pentru eroi la Biserica Ortodoxă din localitatea Păuliş, precum şi un ceremonial religios şi militar cu depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş.

La această amplă acţiune, au participat şi s-au implicat reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene, reprezentanţii partidelor politice, dar şi reprezentanţi ai altor organizaţii din oraşul Lipova şi localitatea Păuliş. Alături de toţi aceştia au fost prezenţi şi câţiva veterani de război, militari care au luptat în anul 1944 în aceste lupte de la Păuliş şi care azi, în vârstă de peste 90 de ani, au dorit să ia parte la aceste manifestări.

Dintre reprezantanţii locali şi judeţeni care au participat la aceste acţiuni de comemorare, amintim pe: Mircea Jichici – Primarul Oraşului Lipova, Vasile Dodon – Viceprimarul oraşului Lipova, consilieri locali, precum şi alţi reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Lipova şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului a Municipiului Arad.

Alături de aceştia, la eveniment au luat parte reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Lipova, Radna şi Şoimoş, cadre militare de la Poliţia Lipova şi Unitatea  Militară din Lipova, reprezentanţi din cadrul ACMRR Lipova (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere), reprezentanţi ai Ocoalelor Silvice din Lipova şi Radna,   precum şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii din oraşul Lipova.

La Păuliş, evenimentul a debutat cu un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi condus de ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, urmat de cuvântările prezentate de o parte dintre oficialităţile prezente la acest eveniment. Au luat cuvântul şi au vorbit despre însemnătatea deosebită a acestei zile: prefectul Cosmin Pribac, preşedintele CJ Arad – Iustin Cionca, generalul de brigadă în retragere – Constantin Mărăcine, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Timiş, în numele generalului în retragere Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, comandantul Diviziei 4 de Infanterie Cluj – general maior dr. Ioan Manci, și primarul comunei Păuliş – Ioan Turcin.

Evenimentul din aceast an a cuprins şi un moment special, pregătit de organizatori, acesta constând în acordarea titlului de cetăţean de onoare al comunei Păuliş, pentru şase veterani de război, supravieţuitori ai bătăliei din septembrie 1944, aceştia fiind: mr. (rtr.) Mihai Popescu, plt. (rtr.) Victor Oltei, lt. (rtr.)Bebe Osman, lt. (rtr.) Cicerone Trîncu, cpt. (rtr.) Dumitru Farcaş și cpt. (rtr.) Ioan Tobescu. Primarul comunei Păuliş a înmânat titlurile veteranilor prezenţi la eveniment.