După cum este cunoscut deja de către toată lumea, în fiecare an în zilele de 14-15 august, cu ocazia sărbătorii religioase „Adormirea Maicii Domnului” („Sfânta Maria Mare”), la Lipova are loc Târgul anual „Maria Radna”, organizat de către Primăria Oraşului Lipova, în colaborare cu toate celelalte instituţii de ordine publică, dar şi cu bisericile catolice şi ortodoxe din oraș.

Mii de vizitatori prezenţi şi în acest an la Lipova

La fel ca de fiecare dată, şi în acest an, mii de vizitatori, credincioși romano şi greco-catolici au fost prezenţi, duminică, 14 august şi luni, 15 august, la Lipova, pentru a sărbători «Adormirea Maicii Domnului» sau «Sfânta Maria Mare» la Mănăstirea Maria Radna.

În acest an, la 2 august s-a sărbătorit un an de la  inaugurarea basilicii în urma lucrărilor ample de reabilitare, desfăşurate aici şi în urma cărora imaginea basilicii şi a întregului peisaj s-a schimbat foarte mult, inaugurarea având loc anul trecut,  la începutul lunii august, la Lipova-Radna.

Astfel că, aşa cum era şi de aşteptat, grandioasa bazilică, frumuseţea locurilor şi spiritul acestei sărbători, atât de speciale, au adus în acest an şi mai mulţi credincioşi la Basilica «Maria Radna», străzile devenind  neîncăpătoare pentru toţi vizitatorii care au călcat pragul oraşului Lipova în acest an.

Pelerinii prezenţi la Lipova au participat la liturghiile oficiate cu ocazia sărbătorii «Adormirea Maicii Domnului». Programul slujbelor religioase oficiate la Basilica Maria Radna a fost unul foarte frumos, vast şi foarte bine organizat.

Astfel că, începând de duminică, 14 august, de la ora 17:00, au fost oficiate liturghii în limbile marghiară, croată şi română şi un rozariu în patru limbi.

La fel ca şi anul trecut şi în acest an a fost pregătit, în seara zilei de 13 august, un concert mai deosebit, de trompete şi instrumente, denumit «TROMPETRE»,  care a reprezentat ceva cu totul special.

În ziua de Sfânta Maria Mare, luni, 15 august, slujbele au început încă la ora 7:00 şi de la ora 13:00 a fost programată Calea Crucii, pe dealul din spatele basilicii.

Conform tradiţiei, în fiecare an,  pelerinii urmează Calea Crucii, pe dealul din spatele basilicii, culegând din pădurea de stejari muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria. Se spune că mugurii îi feresc de boli şi de necaz.

E o tradiţie de sute de ani împământenită printre credincioşii romano-catolici să vină în acest loc în căutarea mântuirii, la Basilica Maria Radna, situată  pe DN 7, în apropiere de Lipova, la circa 250 de metri de şosea.

 

Despre Basilica şi Târgul anual „Maria Radna”

Prima mănăstire a fost ridicată la Radna în 1520. A fost distrusă de mai multe ori, dar Icoana Maicii Domnului a fost salvată de fiecare dată. Biserica de astăzi a fost clădită în 1767 şi declarată Basilica Papală „Maica Harurilor”.
În cadrul Mănăstirii Franciscane „Maria Radna” din Lipova – obiectiv cu potenţial foarte mare de atractivitate religioasă şi turistică în zonă, dar şi în cadrul celorlalte biserici catolice şi ortodoxe din oraş – în fiecare an, cu ocazia Sărbătorii «Adormirea Maicii Domnului», au loc slujbe religoase, credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocși venind în pelerinaj de la mari depărtări, în grupuri organizate sau individual.

În fiecare an, în această dată de 15 august, mănăstirea este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioşii celor două confesiuni. Sute de pelerini din toată ţara, dar şi din Austria, Bulgaria, Germania şi Ungaria ajung la Mănăstirea Radna și participă la slujbele ce sunt oficiate în mai multe limbi, altele decât limba română.

Odată cu această mare sărbătoare, pe lângă slujbele religioase deosebite organizate la Mănăstirea «Maria Radna», Primăria Oraşului Lipova, organizează Târgul bianual „Maria Radna”, la care sunt invitați comercianţi ambulanţi din toată ţara, dar şi din străinătate (în special din Ungaria).

Aceştia își expun produsele alimentare şi nealimentare, artizanale ș.a. în standuri proprii, așezate pe strada Împăratul Traian – aflată în imediata apropiere a Mănăstirii „Maria Radna” – de-a lungul întregii străzi, pe o suprafaţă de sute de metri pătraţi.

Comercianţii de obiecte religioase (icoane, statuete, brăţări etc.) au permisiunea de a-şi amenaja standurile pe platoul din faţa Mănăstirii „Maria Radna”.

În toată această perioadă, în care în oraşul Lipova au păşit mii de vizitatori, de remarcat a fost mobilizarea extraordinară de forţe din partea organizatorilor – Primăria Oraşului Lipova, Poliţia Lipova, Serviciul Public Voluntar de Pompieri Lipova – în ceea ce priveşte asigurarea ordinii şi a liniştii publice în aceste zile, având în vedere numărul foarte mare de participanţi.