După cum este cunoscut deja de către toată lumea, în fiecare an, în zilele de 14-15 august, cu ocazia sărbătorii religioase „Adormirea Maicii Domnului”(„Sfânta Maria Mare”) la Lipova are loc Târgul bianual „Maria Radna”, organizat de către Primăria Oraşului Lipova, în colaborare cu toate celelalte instituţii de ordine public, dar şi cu bisericile catolice şi ortodoxe din oraș.

Anul 2020 a fost anul când tradiția de la Radna, pe fondul pandemiei COVID-19, a fost întreruptă, slujba religioasă și târgul prilejuit de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, nefiind organizate pentru cei peste 10 000 de pelerini care ajungeau an de an la Radna.

Din fericire, anul 2021 a adus posibilitatea cotinuării acestei tradiții unice și bucuria participării la Sfânta Liturghie de la Basilica „Maria Radna”, pentru pelerinii obișnuiți să fie prezenți la Radna cu ocazia acestei mari sărbători religioase.

Mii de vizitatori prezenţi şi în acest an la Lipova

La fel ca de fiecare dată, şi în acest an, cele câteva mii de vizitatori, credincioși romano şi greco-catolici, au fost prezenţi în zilele de 14 și 15 august, la Lipova, pentru a sărbători Sfânta sărbătoare a „Adormirii Maicii Domnului“ sau „Sfânta Maria Mare“ la Basilica Maria Radna.

Dintotdeauna Basilica „Maria Radna“ a fost un punct foarte important pe harta întregii zone de Vest, atrăgând anual mii de credincioşi. Astfel că aşa cum era şi de aşteptat, grandioasa basilică, frumuseţea locurilor şi spiritul acestei sărbători atât de importantă şi specială, aduc în continuare în ciuda situației creată odată cu pandemia COVID-19, cu fiecare an ce trece tot mai mulţi credincioşi, care aleg să poposească la Basilica Maria Radna, străzile din jurul basilicii devenind neîncăpătoare pentru locuitori şi pentru toţi vizitatorii care au călcat pragul oraşului Lipova şi în acest an.

Pelerinii prezenţi la Lipova, au participat la liturghiile oficiate cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

La fel ca în fiecare an, programul slujbelor religioase oficiate la Basilica Maria Radna a fost unul foarte frumos, vast şi foarte bine organizat.

Astfel că, începând de sâmbătă, 14 august, de la ora 17:00, au fost oficiate liturghii în limbile marghiară, croată şi română şi un rozariu în patru limbi.

În ziua marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, duminică – 15 august, slujbele au început încă de la ora 7:00 şi a fost programată, de asemenea, la fel ca în fiecare an, Calea Crucii, pe dealul din spatele basilicii.

Conform tradiţiei, în fiecare an, pelerinii urmează Calea Crucii, pe dealul din spatele basilicii, culegând din pădurea de stejari muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria. Se spune că mugurii îi feresc de boli şi de necaz.

E o tradiţie de sute de ani împământenită printre credincioşii romano-catolici să vină în acest loc în căutarea mântuirii, la Basilica Maria Radna situată pe DN 7, în apropiere de Lipova, la circa 250 de metri de şosea.

Mai mult, pentru ca ziua unei sărbători atât de speciale să fie marcată într-un mod la fel de special, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, şi în acest an, în ajunul sărbătorii, în seara zilei de 13 august, a fost organizat un deosebit concert de operă – „Ave Maria”, Ediția a IV-a.

Concertul susținut de îndrăgiți interpreți ai Operei Române din Timișoara și interpreți locali a fost un spectacol extraordinar de muzică sacră și religioasă, un spectacol feeric susţinut într-un cadru la fel de feeric, întreg evenimentul fiind foarte bine primit și de această dată, de numerosul public prezent. Concertul s-a desfăşurat în incinta basilicii, în seara de 13 august, începând cu ora 20:00, aducând pentru cele câteva sute de persoane prezente la Basilica Maria Radna o oră de linişte sufletească,  pace, meditaţie şi relaxare, toate acestea într-un spaţiu divin, de o frumuseţe şi o spiritualitate rară: Basilica Maria Radna.

Despre Basilica şi Târgul anual „Maria Radna” – scurt istoric

Prima mănăstire a fost ridicată la Radna în 1520. A fost distrusă de mai multe ori, dar Icoana Maicii Domnului a fost salvată de fiecare dată. Biserica de astăzi a fost clădită în 1767 şi declarată Basilica Papală „Maica Harurilor”.
În cadrul Basilicii Franciscane „Maria Radna” din Lipova – obiectiv cu potenţial foarte mare de atractivitate religioasă şi turistică în zonă, dar şi în cadrul celorlalte biserici catolice şi ortodoxe din oraş – în fiecare an, cu ocazia Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, au loc slujbe religoase, credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocși venind în pelerinaj de la mari depărtări, în grupuri organizate sau individual.

În fiecare an, în această dată de 15 august, mănăstirea este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioşii celor două confesiuni. Sute de pelerini din toată ţara, dar şi din Austria, Bulgaria, Germania şi Ungaria ajung la Basilica Maria Radna și participă la slujbele ce sunt oficiate în mai multe limbi, altele decât limba română.

Odată cu această mare sărbătoare, pe lângă slujbele religioase deosebite organizate la Basilica Maria Radna, Primăria Oraşului Lipova, organizează Târgul bianual „Maria Radna”, la care sunt invitați comercianţi ambulanţi din toată ţara, dar şi din străinătate (în special din Ungaria).

Aceştia își expun produsele alimentare şi nealimentare, artizanale ș.a. în standuri proprii, așezate pe strada Împăratul Traian – aflată în imediata apropiere a Basilicii „Maria Radna” – de-a lungul întregii străzi, pe o suprafaţă de sute de metri pătraţi.

Comercianţii de obiecte religioase (icoane, statuete, brăţări etc.) au permisiunea de a-şi amenaja standurile pe platoul din faţa Basilicii „Maria Radna”.

În toată această perioadă, în care în oraşul Lipova au păşit mii de vizitatori, de remarcat a fost mobilizarea extraordinară de forţe din partea organizatorilor – Primăria Oraşului Lipova, Poliţia Lipova, Serviciul Public Voluntar de Pompieri Lipova – în ceea ce priveşte asigurarea ordinii şi a liniştii publice în aceste zile, având în vedere numărul foarte mare de participanţi.