O nouă acțiune de ecologizare și colectare a gunoaielor aruncate pe domeniul public din diverse zone ale orașului a fost desfășurată de Primăria Lipova. Această acțiune de ecologizare nu este nici prima desfășurată în acest sens și nici singura. 

La inițiativa reprezentanților din conducerea Primăriei Lipova, Florin Fabius PERA – primar, Ioan LĂPĂDAT – viceprimar și Iosif Mircea JICHICI -administrator public, încă de la începutul acestui an au fost desfășurate mai multe acțiuni de ecologizare, periodic, chiar săptămânal. Echipele formate din angajați ai Direcției Infrastructură și Zone Verzi, sub coordonarea viceprimarului Ioan LĂPADAT, au fost prezente pe teren, în diferite zone ale orașului pentru a le curăța de gunoaiele aruncate pe spațiul public, oriunde altundeva, dar nu la rampele de gunoi, special amenajate în acest sens, situație care din cele constatate în ultima perioadă pare că se repetă și oricâte acțiuni de ecologizare ar fi organizate se pare că o mare parte dintre cetățenii orașului Lipova nu-și doresc un oraș curat și continuă săptămânal să arunce gunoiul pe lângă coșurile, tomberoabele sau rampele de gunoi existente.

Cele mai afectate zone unde gunoaiele apar de la o săptămână la alta sunt malul Muresului, Băile Lipova, parcurile din oraș, dar și zona centrală a orașului. 

Mai mult, în locurile din zonele malulului Mureșului, Băile Lipova și alte zone de la ieșirile din oraș, deșeurile sunt aruncate în cantități foarte mari, acumulându-se într-un timp foarte scurt mormane de gunoi.

Deși  toate aceste acțiuni nu au fost promovate în mod public, acestea chiar au avut loc săptămânal, considerându-se că a păstra curățenia și a respecta mediul înconjurător și spațiul în care trăim sunt lucruri elementare, care vor fi conștientizate în cele din urmă de cetățenii acestui oraș, fapt care din păcate nu este nici pe departe așa.

Dat fiind tot acest context și problema tot mai stringentă a gunoaielor aruncate la întâmplarea pe domeniul public al orașului, Primăria Orașului Lipova a aprobat prin Hotărâre de Consiliu un Regulament de Gospodărire Urbană, conform căruia, vor fi efectuate verificări zilnice în teren, în toate zonele orașului și se vor aplica amenzi între 500 – 3000 lei oricărui cetățean care este identificat că ar desfășura orice acțiuni prin care să afecteze calitate mediului înconjurător sau ar dăuna într-un fel sau altul domeniul public al orașului Lipova. 

Sancțiunile vor fi aplicate de către Poliția Locală Lipova și alte persoane împuternicite prin dispoziție de primar, special pentru a pune în aplicare prevederile legislației și ale Regulamentului de Gospodărire Urbană aprobat prin HCL Nr.16/28.01.2021 și completată prin HCL Nr.27/25.02.2021, care pot fi studiate în detaliu pe pagina web a Primăriei Lipova, accesându-se următorul link: https://www.primarialipova.ro/monitorul-oficial/hcl/