Obiecte personale ale omului politic Sever Bocu, o colecţie de artă plastică şi decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie), piese de patrimoniu din vechiul muzeu etnografic susținut de soția sa Marilina, reconstituie atmosfera interbelică a Casei Bocu. 

Toate acestea pot fi admirate în însăși cea care a fost locuința familiei Bocu – Muzeul Orașului Lipova, în cadrul expoziției ”Familia Bocu, obiecte personale”, organizată de reprezentanții Muzeului Orașului Lipova în colaborare cu Complexul Muzeal Arad. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 25 februarie și aceasta va rămâne deschisă publicului până la data de 31 martie a.c. .

 

Despre cel care a fost SEVER  BOCU

(Șiștarovăț, 19 noiembrie 1874 –  Închisoarea din Sighet, 21 ianuarie 1951)

Sever Bocu, membru marcat al Partidului Național Român și ulterior al Partidului Național Țărănesc, promotor al Marii Uniri, parlamentar și ministru al României Mari, ”Ministrul Banatului” a sfârșit în detenție la Sighet, în timpul regimului comunist al lui Dr. Petru Groza. 

Educat în spiritul sacrificiului, Sever Bocu s-a implicat în opera de făurire a statului unitar român, susținând recunoaștrea internațională a Marii Uniri. Prin scrisul său a fundamentat un curent de opinie bănățenistă care încuraja afirmarea democrației , motiv pentru care a fost arestat de către autoritățile comuniste.

Viața și toată activitatea lui Sever Bocu a fost o flacără nestinsă, care s-a mistuit pentru idealurile poporului român și a provinciei sale de suflet: Banatul.

În timpul vieții s-a angajat în acţiuni pentru ridicarea nivelului de civilizaţie al Banatului: întemeierea Universităţii de Vest și a Teatrului din Timișoara, construirea de şcoli, repararea de biserici, împroprietărirea voluntarilor, ridicarea de monumente în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi a marilor personalităţi bănăţene. Totodată, lui Sever Bocu i-a aparţinut iniţiativa de a ridica actualul sediu al primăriei din Lipova, de a transforma Lipova în oraş, pavarea străzilor şi extinderea reţelei electrice, modernizarea şoselei Lipova – Timişoara şi reconstrucţia cartierului de locuinţe distruse de inundaţiile din 1932.

Odată cu instalarea regimului comunist în România, în anul 1945, Sever Bocu a fost constant discreditat și marginalizat de propaganda comunistă, însă fără rezultatele scontate: la alegerile din 1946, falsificate de comuniști, a fost ales deputat țărănist în Parlament, din partea județului Timiș-Torontal. Dezamăgit, s-a retras din politică și s-a instalat în casa sa din Lipova, dedicându-se memorialisticii. Arestat de agenții Securității în noaptea de 5/6 mai 1950, ”Noaptea demnitarilor”, Sever Bocu era ridicat din casa din Lipova și încarcerat la închisoarea de la Sighet. 

Sighetul a fost sfârșitul elitelor Marii Uniri – politicieni, intelectuali, militari și preoți. Sever Bocu a murit în închisoare, fiind probabil aruncat într-o groapă în Cimitirul Săracilor din Sighet.