Ne apropiem cu pași repezi de finalul mandatului de patru ani pe care echipa condusă de primarul Mircea Jichici l-a primit din partea cetățenilor în iunie 2016. Din cauza pandemiei, a instituirii stării de urgență și a stării de alertă, după cum se știe, mandatele primarului, viceprimarului și consilierilor locali au fost prelungite, urmând ca alegerile locale să se desfășoare pe data de 27 septembrie.
Până atunci însă, ca la orice final de mandat, primarul Mircea Jichici a dorit să prezinte bilanțul celor patru ani în care a condus destinele Lipovei cu multe reușite, cu proiecte duse la bun sfârșit, altele în curs de execuție sau altele în fază de licitație, dar și cu unele nereușite, așa cum e în orice activitate. Cum spune un proverb românesc, numai cine nu muncește nu greșește.
„Una peste alta, pot să mă declar mulțumit de ceea ce am reușit să facem în perioada 2016-2020 și sper că cetățenii nu regretă că ne-au acordat încrederea acum patru ani. După cum se știe, în perioada 2012-2016, cu fonduri guvernamentale sau externe am reușit să implementăm mai multe proiecte, printre care Casa de Cultură, centrul de promovare turistică, reabilitarea a 14 străzi, proiectul pentru zona Petru Maior, iar în actualul mandat am continuat pe aceeași linie, pentru că numai cu fonduri extrabugetare putem să redăm Lipovei strălucirea de altă dată. Din bugetul local nu am fi putut niciodată să realizăm investițiile de care orașul avea nevoie, așa că am apelat și în acest mandat, ca o continuare a muncii începute în 2012-2016, la fonduri guvernamentale și europene. Mă bucur că am reușit să implementăm o serie de proiecte, să reabilităm 9 străzi cu bani de la guvernul PSD, să ridicăm noul spital cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, să modernizăm stadionul Șoimii, tot cu fonduri de la CNI, se află în plină modernizare școala din Radna, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, Biserica Ortodoxă din Lipova este reabilitată cu fonduri europene, avem în derulare reabilitarea podului și vor începe curând lucrările și la modernizarea zonei fostei piețe agroalimentare. Sunt doar câteva dintre proiectele derulate în această perioadă de patru ani, mandat în care în Lipova s-au adus zeci de milioane de lei de la guvern sau Uniunea Europeană.
Sigur că avem și nemulțumiri, printre care se numără ritmul lent în care se lucrează la stadion, blocajul apărut la reabilitarea podului, unde se lucrează la refacerea proiectului, pentru că au apărut probleme în momentul în care a început lucrarea, dar și faptul că actualul guvern nu ne-a semnat nici acum contractul de finanțare pentru cele 19 străzi, proiect aprobat de Ministerul Dezvoltării în toamna anului trecut, dar după căderea Guvernului Dăncilă totul s-a blocat. De asemenea, am o mare nemulțumire vis-a-vis de proiectul privind reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în Radna și Șoimoș, un proiect care este prins în Masterplanul Apă-Canal de la nivel județean, derulat de Consiliul Județean Arad. În ultimii patru ani, am făcut nenumărate solicitări la Compania de Apă, la Consiliul Județean Arad, la Ministerul Mediului pentru a fi implementat acest proiect, care din păcate bate pasul pe loc. Suntem legați efectiv de mâini și nu putem mișca nimic în această direcție, fiind vorba de un proiect european, iar orice modificare a lui ar însemna costuri de milioane, poate zeci de milioane de euro“, spune primarul Mircea Jichici.
În cele ce urmează vă vom prezenta principalele proiecte derulate în perioada 2016-2020 în orașul Lipova.
Noul spital din orașul Lipova
Sursa de finanțare: Fonduri guvernamentale, suma – 25.499.093 RON
Noul spital din Lipova este cea mai mare investiție a administrației locale derulată după Revoluție. Este vorba de un proiect finanțat din fondurile Companiei Naționale de Investiții, care se află în stadiu final. „În această săptămână, așteptăm vizita celor de la CNI. Clădirea a fost finalizată, urmează să se facă recepția, iar clădirea să fie preluată de CNI de la constructor. Urmează al doilea pas, realizarea de către Primăria Lipova a amenajărilor exterioare, curte, garduri, dar și legătura cu vechea clădire. Acum cinci-șase ani când am demarat acest proiect, mulți m-au întrebat dacă sunt sănătos la cap, spuneau că niciodată nu vom avea un nou spital. Iată că am reușit după câțiva ani de muncă, de lupte, de drumuri la București, multe nopți nedormite, să finalizăm această clădire, unicat în județul Arad, fiind cu siguranță cel mai modern spital la ora actuală. Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui spital, colegilor din primărie, consilierilor locali, parlamentarilor PSD, celor de la CNI, cu care am colaborat foarte bine în ultimii ani“, spune primarul Mircea Jichici.
Noul spital din Lipova va deservi 60.000 de cetățeni de pe Valea Mureșului și va permite înființarea unor noi servicii de chirurgie, matern, reanimare, respectiv relocarea secțiilor de pediatrie și medicină internă, din clădirea maternului, pentru a nu se mai plăti chirie. Spitalul va avea o bază de tratament ultramodernă pentru pacienții cu patologie locomotorie și cardiovasculară. Se va crea un centru de primiri urgențe, extrem de important pentru Lipova și întreaga Valea Mureșului.
Vor fi 25 de paturi pe secția interne, 20 la pediatrie, 6 paturi pentru chirurgie, 5 pentru obstetrică-ginecologie, 2 neonatologie și 2 de anestezie–terapie intensivă.
De altfel, sănătatea este una dintre priorităţile administraţiei din Lipova, motiv pentru care primăria a investit destul de mult în acest domeniu. Iar rezultatele se văd și la vechiul spitalul din oraş, unde primăria a investit nu mai puţin de 1,4 milioane de lei, de la bugetul local. Dintr-o clădire în paragină, astăzi avem de-a face cu un spital modern: s-au pus geamuri şi uşi termopan, interiorul a fost complet renovat, pe jos s-a montat un covor antiseptic, saloanele au fost dotate cu băi proprii, cu paturi moderne. În cadrul lucrărilor s-au amenajat saloane noi, săli de tratament, cabinete, o bucătărie şi sală de mese, grupuri sanitare, totul nou-nouţ.
De asemenea, tot cu fonduri de la buget a fost reabilitată și clădirea Spitalului TBC.
Opt străzi au fost asfaltate cu bani de la guvern
Sursa de finanțare: Fonduri guvernamentale, suma – 5.502.355 RON
Un alt proiect important al acestui mandat este reabilitarea infrastructurii rutiere pe străzile 9 Mai, Crucii, Cloșca, Horia, Miron Costin, Mărășești, Oituz și Ștefan cel Mare.
Primarul Mircea Jichici a semnat contractul de finanțare, în data de 13 februarie 2019, la Ministerul Dezvoltării, iar într-un an s-au asfaltat deja cele opt străzi, în acest moment fiind realizate ultimele retușuri, dar important e că oameni nu mai circulă prin noroaie, cum se întâmpla până în acest an.
Acesta este cel de-al doilea mare proiect care se realizează în ultimii ani la Lipova, după ce în perioada 2012-2016 au fost reabilitate alte 14 străzi, cu fonduri europene, tot prin Ministerul Dezvoltării. Tot la acest capitol, trebuie să amintim că în ultimii patru ani s-au reabilitat mai multe străzi cu fonduri de la bugetul local, printre care Detașamentul Păuliș, Emanoil Gojdu, General Dragalina, Gheorghe Doja, Mețianu, Hașdeu.
„Este o mare realizare pentru Lipova faptul că în ultimii ani, cu bani de la guvern sau din fonduri europene, am reușit să asfaltăm nu mai puțin de 23 de străzi, cărora li se adaugă cele realizate din bugetul local. Din păcate, de la Ministerul Dezvoltării am putut accesa fonduri doar pentru aceste străzi care au apă și canalizare, deși noi am fi dorit să asfaltăm și în Șoimoș sau Radna. Din păcate, proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare, gestionat de Consiliul județean și Compania de Apă e blocat, astfel încât guvernul refuză finanțarea pentru acele străzi“, spune primarul Mircea Jichici.
Proiect pentru reabilitarea a 19 străzi din orașul Lipova
Conform adresei MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) nr. 98286/22.07.2019, înregistrată la Primăria Orașului Lipova, se aduce la cunoștință, aprobarea finanțării pentru obiectivul de investiții: „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe străzile General Petrescu, Cuza Vodă, V. Alecsandri, 1 Decembrie, Mețianu, M. Viteazul, Viilor, Mureș, M. Eminescu, Sarmisegetuza, I. Tuducescu, Calea Timișorii, A. Vânătu, E. Chiriță, Zorilor, Clujului, Piața Decebal, Lugojului și E. Murgu“, obiectiv care beneficiază de finanțare în cadrul PNDL 2017-2020 (Programul Național pentru Dezvoltare Locală), acesta fiind ultimul pachet de străzi din Lipova, care necesită o reabilitare a infrastructurii.
Proiectul are o valoare totală de 7.057.936,00 lei – bani guvernamentali, proveniți de la bugetul de stat.
„Din păcate, acest proiect este în așteptare, deși astăzi puteam să începem investiția dacă lucrurile s-ar fi desfășurat normal. Anul trecut noi am realizat toată documentația necesară și ne așteptam să semnăm contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Din păcate, s-a schimbat guvernul, iar noul ministru nu a mai semnat niciun contract pe PNDL. Nu e numai Lipova în această situație, e o problemă la nivel național“, spune primarul Mircea Jichici.
Reabilitarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“
Al doilea mare proiect, ca valoare, după spitalul din Lipova este reabilitarea „Bisericii Adromirea Maicii Domnului“ din Lipova, finanțat din fonduri europene, unde lucrările au demarat în iunie 2019.
„În acest moment, avem lucrări atât în interior, cât și în exterior. Se lucrează la nou pictură a bisericii în interior, s-a renovat mobilierul, care arată foarte frumos, iar la exterior s-au pus schelele, se reface fațada și urmează să refacem și gardul. Lucrările merg într-un ritm bun și sunt convins că ne vom încadra în termenele din contract, iar în viitorul apropiat vom avea una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din județul Arad“, spune Mircea Jichici.
Proiectul de reabilitare a Bisericii Ortodoxe din orașul Lipova, este unul foarte amplu, având o valoare totală de 21.230.170,40 lei, din care asistența financiară nerambursabilă de 98 % din valoarea totală eligibilă, în sumă de 19.018.478,35 lei, este asigurată prin Programul Operațional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Reabilitarea și dotarea Școlii Generale Radna
Sursa de finanțare: Fonduri guvernamentale – 5.686.261 lei
Un alt proiect mult așteptat și foarte important pentru orașul Lipova prevede reabilitarea Școlii Generale cu clasele I-VIII din Radna-Lipova, contractul de execuție a lucrărilor fiind semnat la sediul Primăriei Orașului Lipova, în 2019.
Lucrările sunt în plină desfășurare, iar dacă e să ne luăm după promisiunile constructorului, sunt toate șansele ca în toamna acestui an proiectul să fie finalizat.
Conform proiectului, se vor realiza lucrări de reabilitare a construcției, de renovare, de reparare și întreținere a acoperișului, lucrări de instalații electrice, sanitare, instalații de încălzire, precum și de instalații de apă și canalizare.
„În urma proiectului de reabilitare, realizat cu bani guvernamentali, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, școala din Radna va primi o imagine cu totul nouă și vor fi asigurate cele mai bune condiții de învățământ pentru elevii claselor I-VIII, care își desfășoară cursurile aici“, a declarat primarul orașului Lipova, Mircea Jichici.
Modernizare și extindere complex sportiv Lipova
În Lipova se află în plină construcție una dintre cele mai moderne baze sportive din județul Arad. După ce în septembrie 2015, la sediul Companiei Naţionale de Investiţii, a fost semnat contractul pentru proiectare, modernizare şi extindere Complex Sportiv – Oraşul Lipova, a urmat o perioadă în care s-a realizat partea de proiectare, care o dată finalizată, s-a putut trece la începerea efectivă a lucrărilor. Din păcate, lucrările s-au desfășurat într-un ritm extrem de scăzut, așa cum spunea și primarul Mircea Jichici, dar totuși sperăm ca în această toamnă constructorul să dea dovadă de profesionalism, iar Șoimii să poată reveni acasă. A fost însămânțat și gazonul, e montată instalația de nocturnă, urmează montarea scaunelor, așa că finalizarea stadionului e pe ultima sută de metri.
Proiectul, în valoare de 2.948.283 de lei fără TVA (3.655.870 de lei cu TVA), prevede construcţia unei tribune noi, de 1200 de locuri, acoperită, nocturnă de 1200 de lucşi, vestiare pentru echipe, dar şi pentru arbitri, grupuri sanitare, sală de prim ajutor şi un teren sintetic de antrenament. Toate acestea au transformat stadionul „Șoimii“ din Lipova într-unul modern, care poate fi omologat pentru Liga a II-a.
Reabilitarea zonei unde a funcționat fosta piață agroalimentară
În decembrie 2019 s-a semnat la Primăria Lipova contractul de proiectare și executie pentru o nouă investiție, finanțată din fonduri europene. Este vorba despre „Reutilizarea spațiului fostei piețe agroalimentare prin amenajarea de spații verzi publice “. Valorea proiectului este de 2.250.000 lei fără TVA.
Conform reprezentanților Primăriei Lipova, a fost realizată partea de proiectare, iar după primirea tuturor avizelor va începe lucrarea efectivă. Primăria Lipova are de gând să transforme spațiul fostei piețe agroalimentare din oraș într-o zonă pietonală, cu spații verzi, dar și să reamenajeze strada Lt. Vasile Bugariu, cu o suprafață de peste 2.500 de metri pătrați. Proiectul va aduce bănci de lemn pe structură metalică, coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, obiecte de iluminat arhitectural și stradal, un sistem de irigat spațiul verde.
Reabilitarea podului vechi de peste Mureș
Sursa de finanțare: Fonduri guvernamentale – 2.936.512 lei
Podul Vechi de peste râul Mureș, unul din cele mai vechi și importante construcții ale orașului Lipova, va fi reabilitat și modernizat, contractul de execuție a lucrărilor pentru realizarea acestui proiect a fost semnat în 2019, la Lipova, în prezența premierului de atunci, Viorica Dăncilă. Valoarea proiectului se ridică la peste două milioane de lei, fonduri accesate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Ulterior, au fost demarate lucrările, dar în urma primelor intervenții la pod, s-a constatat că sunt mari probleme ce vizează structura de rezistență, motiv pentru care a fost nevoie de refacerea proiectului. „Am fost nevoiți să sistăm lucrările, pentru că au fost descoperite vicii ascunse, despre care nu aveam cum să știm când a fost întocmit proiectul, le-am descoperit abia când au început lucrările. Acum se reproiectează, iar lucrările vor fi reluate. Avem finanțarea asigurată, nu e nicio problemă legată de acest subiect și sper să finalizăm cât mai repede și acest obiectiv“, declară primarul Mircea Jichici.