Data de 04.06.2020 a marcat celebrarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon (1920 – 2020), această zi fiind una de o  însemnătate imensă și desăvârșită pentru poporul român. 

Pentru marcarea celor 100 de ani – Centenarul – de la semnarea Tratatului de Trianon, în Orașul Lipova, Primăria și Consiliul Local al Orașului Lipova au organizat, prin implicarea Primarului Orașului Lipova – Iosif Mircea JICHICI, a Viceprimarului Orașului Lipova – Vasile DODON, precum și a Consilului Local Lipova, reprezentat cu această ocazie, de  Dna Mirela POPA – Consilier local, un scurt moment omagial, desfășurat la Bustul Regelui Ferdinand I, de pe aleea principală din Parcul Mare al Orașului Lipova.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. 

Prin semnarea acestui Tratat s-a dorit stabilirea frontierelor noului stat Ungaria cu vecinii săi – România, Cehoslovacia, Austria, Regatul Sârbilor, Slovenilor (stat care ulterior a devenit Iugoslavia) și Croaților.

Locul unde s-a semnat Tratatul a fost Palatul Marele Trianon de la Versailles, unde la 04.06.1920 au fost prezente la semnarea Tratatului, pe de o parte 16 state aliate (inclusiv România) și pe de  altă parte, Ungaria.

Respect și onoare victoriei diplomației românești, care astăzi marchează Centenarul!