Elena Chiriță (n. 30 noiembrie 1917, Suseni, Bogați, Dâmbovița – d. 8 martie 1945, Arad, România) a fost o infirmieră română, care s-a înrolat ca voluntar militar și a fost ucisă în luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Placa comemorativă a eroinei se regăsește în Cimitirul Eroilor de la Radna, alături de ceilalți eroi ai Detașamentului Păuliș. 

Data de 8 martie marchează 75 de ani de la moartea celei care a fost eroina-sergent Elena Chirița.

Cu două zile înainte de împlinirea celor 75 de ani, în 6 martie,   la inițiativa „Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, în Cimitirul Eroilor de la Radna, unde se află și placa comemorativă a Elenei Chiriță, a avut loc un eveniment comemorativ. 

Ceremonialele solemne, slujba religioasă și depunerile de coroane, au avut loc la Cimitirul Eroilor de la Radna, în prezența unor reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, reprezentanții Instituției Prefectului Județului Arad și ai Consiliului Județean Arad, reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local al Orașului Lipova, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Lipova, reprezentanți ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – Filiala Lipova, reprezentanți din Structurile Ministerului Afecerilor Interne.

La eveniment au participat cu mare interes și entuziasm peste 50 de elevi, aceștia reprezentând câteva clase primare și de gimnaziu, din cadrul liceelor ”Atanasie Marienescu” Lipova și ”Sever Bocu” Lipova, alături de ei fiind prezenți profesorii coordonatori și directorii celor două instituții de învățământ, Oviduța BERINDEI – Director Liceul ”Sever Bocu” Lipova și Lucian DONȚU – Director Liceul ”Atanasie Marienescu” Lipova.

Înaintea momentului depunerii coroanelor, col.(r) Damian Natalia Doina – inițiatoarea acestor manifestări, alături de celelalte doamne reprezentante ale Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, prezente la Radna, au adus în fața auditoriului o scurtă prezentare a celei care a fost Elena Chiriță, precum și un moment emoționant și special, recitând câteva versuri dedicate eroinei-sergent.

Pentru organizarea și desfășurarea manifestărilor, a fost asigurat sprijin din partea Primăriei și Consiliului Local al Orașului Lipova, precum și din partea instituțiilor de la nivelul județului Arad .

Deviza „Pe aici nu se trece!“, sub care au luptat tinerii elevi ai Şcolii de subofiţeri în rezervă nr. 5 din Radna, alături de care a luptat și eroina sergent Elena Chiriță, la graniţa de vest a României, a reprezentat un imbold de suflet şi de sacrificiu….