Ziua Armatei Române este ziua când în România  se sărbătorește ARMATA ROMÂNĂ, armată care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat Transilvania de Nord de sub ocupația hortystă, ultimele orașe eliberate fiind Satu Mare și Carei. 

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august – 25 octombrie 1944, dintre care au fost uciși sau răniți aproximativ 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Manifestări culturale și religioase au avut loc și la Lipova, unde la Monumentul Eroilor din Parcul Libertății, începând cu ora 11:00, în data de 25 octombrie a.c., s-a desfășurat un ceremonial religios și militar, în cadrul căruia s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor, urmată fiind de acțiunea de depunere de coroane, cu participarea instituțiilor locale reprezentative. Au depus coroane: Primăria și Consiliul Local al Orașului Lipova, Poliția și Jandarmeria Orașului Lipova, ACMRR Lipova (Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Lipova), Cultul Eroilor – Filiala Lipova,  Liceul „Sever Bocu” Lipova și reprezentanții partidelor politice.

Un moment special în cadrul manifestărilor din acest an a fost reprezentat de slujba religioasă de sfințire a noului „Monument al Eroilor Lipovani din timpul celui de-al II- lea Război Mondial”, monument ridicat în toamna acestui an, în Parcul Libertății din Orașul Lipova, la inițiativa reprezentanților Bisericii Ortodoxe Lipova, sustinuți în acțiunea lor de Primăria și Consiliul Local al Orașului Lipova și diverși colaboratori, sponsori și parteneri.

Manifestările s-au desfășurat în prezența oficialităților locale, dintre care amintim prezența primarului Iosif Mircea Jichici, Marius Sulincean – consilier județean, reprezentanților Consiliului Local al Orașului Lipova, reprezentanților ACMRR Lipova (Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere) și Cultul Eroilor Lipova,  reprezentanților Poliției Orașului Lipova, ai Jandarmeriei Române, precum și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din Orașul Lipova – Liceul ” Atanasie Marienescu” Lipova reprezentat prin Ioan Herrling – director adjunct și Liceul „Sever Bocu” Lipova, reprezentat prin Oviduța Berindei – director, prof. Emanuela Angheluș și prof. Simona Constantinescu, care au venit însoțiți de un număr mare de elevi, care au dorit să aducă câte o floare în memoria eroilor neamului românesc.

Slujbele religioase de pomenire și sfințire au fost oficiate de preoții din cadrul Parohiei Ortodoxe Lipova – preot Raul Moț și preot Alexandru Neicu, alături de care a fost prezent Corul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” Lipova – Corul „Doina”, care a încântat auditoriul cu o suită de cântece bisericești.

Respect și mă inclin în fața actelor de sacrificiu, curaj, îndârjire și iubire de țară și popor, de care militarii de atunci – eroii noștri de azi, au dat dovadă și de care dau dovadă și  urmașii lor – militarii de azi, care duc mai departe moștenirea strămoșilor și își servesc țara sub drapel, ca și cadre active, în rezervă sau retragere.

La mulți ani, Armatei Române! Glorie eternă și veșnică pomenire eroilor neamului românesc căzuți în marile războaie! Onoare, cinste și respect pentru Patria Mamă! „, a transmis Iosif Mircea Jichici – Primarul Orașului Lipova.