Tradiția organizării binecunoscutului KIRCHWEIH, în rândul comunității romano-catolice din orașul Lipova, a fost dusă mai departe și în acest an cu o nouă ediție deosebită a acestui eveniment unic în zonă.

Sâmbătă, 11.05.2019, începând cu ora 15, în fața Parohiei Romano-Catolice din orașul Lipova, a fost dat startul mult așteptatului Kirchweih, eveniment organizat de Parohia Romano-Catolică Lipova, în colaborare cu AS Caritas Lipova, comunitatea romano-catolică din Lipova și cu sprijinul Primăriei Orașului Lipova și Centrului Recreativ Orășenesc Lipova.

Alături de organizatori, invitații de peste hotare și comunitatea romano-catolică, din partea autorităților locale au fost prezenți la deschiderea festivă  primarul Mircea Jichici, Adrian Antoche,  Șef Birou Cultură-Sport, și Andrei Neda, viceprimarul comunei Șiștarovăț.

Pentru organizarea acestor festivități  deosebite, instituțiile locale s-au bucurat de un sprijin foarte mare din partea mai multor autorităţi publice: Centrul Cultural Banat-Ja şi Forumul German Arad JA-E.R, Forumul Democrat al Germanilor din România şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice la Secretariatul General al Guvernului României, Asociaţia Formaţiunea Bănăţeană de Cooperare Internaţională „Banatia” Timişoara, precum şi diverși parteneri şi sponsori.

Perechile în port popular au ajuns la Lipova, în fața Bisericii Romano-Catolice, acolo unde o oră mai târziu a avut loc slujba festivă. 

După finalizarea ceremoniei religioase, perechile au pornit în pas de marş prin oraş, iar de la ora 18, la Centrul de Recreaţie de pe strada Bugariu a avut loc un program cultural, urmat de o cină. Tot acolo, de la ora 20, a fost dat startul balului de Kirchweih, la care, printre alte momente foarte frumoase prevăzute în program, a cântat orchestra Die Eber Kapelle din Ungaria.

Programul complet al festivităților care au prilejuit ediția anului 2019 al Kirchweih-ului la Lipova a fost următorul:

  • Ora 15:00 – sosirea perechilor în port popular la Biserica romano-catolică din Lipova
  • Ora 16:00 – Slujba festivă – religioasă
  • Ora 17:10 – defilarea perechilor prin Orașul Lipova
  • Ora 18:00 – program artistic –cultural la Centrul Recreativ Orășenesc Lipova, cu următorii invitați: Grupul de dansuri populare maghiare ”Margareta” din Oiejedea – jud. Alba, Grupuri de dansuri populare germane din Banat, Ansamblul folkloric de cântece și dansuri populare ”Lipovana” din Lipova
  • Ora 20:00 – Balul de Kirchweich – cu invitații speciali, Orchestra ”Die Eber Kapelle” din Ungaria

„Mulţumim tuturor acelora care ne-au sprijinit, în mod deosebit le mulţumim perechilor în port popular care păstrează şi promovează patrimoniul cultural şi tradiţiile populaţiei germane”, au transmis organizatorii evenimentului.