Acțiunile voluntare au fost mereu unul dintre principalele obiective în orașul Lipova, aceste acțiuni vizând toate domeniile importante din comunitate: sănătate, educație, social, cultural. În ultimii ani, echipe de voluntari tot mai numeroase au dus voluntariatul la un înalt nivel, reușind să realizeze lucruri minunate pentru oraș și pentru cetățeni.

Acest gen de acțiuni nu a ocolit în primul rând domeniul sănătății, cel mai important pentru locuitorii orașului și nu numai și astfel Spitalul Orășenesc Lipova, unde mai existau unele secții care mai aveau nevoie de ajutor și îmbunătățiri a primit o mână de ajutor din partea voluntarilor.

În anul 2018 a venit rândul secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Orășenesc Lipova să se bucure de o astfel de acțiune de voluntariat, fiind vorba despre o parte din Secția de Pediatrie a Spitalului din Lipova, care, la inițiativa lui Valentin Căldăraș, o persoană deosebită, implicată în acțiunile de voluntariat de mulți ani, cu multe acțiuni de acest gen desfășurate până în prezent, a fost parțial igienizată și îmbunătățită. Activitatea voluntară desfășurată la Secția de Pediatrie a cuprins parterul și încăpere de la etaj, acestea fiind igienizate, dotate și îmbunătățite, fiind realizat chiar și un colț de joacă pentru copii, cu dotările necesare.

Acțiunea a fost începută în luna octombrie, timp de două luni echipe de voluntari muncind cot la cot pentru finalizarea până înaintea finalului de an 2018 a acestor părți din secția de Pediatrie.

În urma lucrărilor desfășurate, în luna decembrie, la exact două luni de la inițierea proiectului, acesta a fost dus la bun sfârșit, în urma acestor lucrări existând un rezultat extraordinar. În prezent, pacienții care ajung în această secție se pot bucura de nouă încăperi renovate (zugrăvit, vopsit, decorat, schimbare gresie, dotare băi, schimbare ușă la intrare cu ușă termopan și un loc de joacă pentru copii, creat la etajul clădirii). Suma totală care a fost adunată pentru realizarea acestui proiect a fost în valoare de 7500 lei, pe lângă această sumă fiind de asemenea obținute și materiale necesare pentru toate lucrările, toți banii și materialele fiind obținute din sponsorizări și colaborări.

În total au participat la acest proiect peste 40 de sponsori, diverse instituții locale și echipe de voluntari din Lipova și Arad, toți formând o mare echipă pentru realizarea unui vis, după cum spune chiar inițiatorul proiectului, Valentin Căldăraș: „De-a lungul celor două luni de zile am reușit împreună cu peste 40 de sponsori,  conducerea tuturor instituțiilor locale din orașul Lipova, să ducem la bun sfârșit un proiect mic visat de mine, în locul care acum 30 de ani a fost locul meu natal și în care am locuit pentru o bună perioadă de timp, semnificând trei ani de zile în care cadrele medicale mi-au fost îngerii mei păzitori, ca eu sa cresc și astăzi să fiu om”.

În luna decembrie, înainte de Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, în prezența tuturor voluntarilor participanți, a sponsorilor, reprezentanților instituțiilor locale și colaboratorilor, a avut loc inaugurarea Secției de Pediatrie, proaspăt igienizată și îmbunătățită datorită inițiativei frumoase lansată de Valentin Căldăraș, susținut de echipele voluntare și reprezentanți ai diverselor asociații locale și județene, pentru a pune în aplicare toate planurile și pentru ca lucrările să poată fi realizate.

Dintre asociațiile și instituțiile nonguvernamentale, care au participat cu echipe de voluntari la realizarea acestui proiect, amintim: ASOCIAȚIA A.M.C. BETLEEM  LIPOVA;  ASOCIAȚIA „PENTRU MAI MULTĂ  UMANITATE” – ȘIMAND; ASOCIAȚIA  „FIRMITURILE SE DĂRUIESC” – LIPOVA;  CENTRUL TERITORIAL DE VOLUNTARIAT LIPOVA;  ASOCIAȚIA „HAND4 HAND”; ASOCIAȚIA „MARIA DIN DRAGOSTE PENTRU COPII” –  PÂNCOTA; Echipa de Voluntari ai Liceului „Regele Mihai” din Săvârșin.

De asemenea, o susținere foarte mare a fost asigurată de către Primăria Orașului Lipova, Fabrica de pensule – Lipova , Echipa Spitalului  Pediatric din Lipova și  Asociația Caritas Lipova. Nu în ultimul rând toate acestea au fost posibile prin asigurarea materiilor prime și bugetului necesar de către o serie de sponsori, din orașul Lipova, reprezentanți ai diverselor firme din orașul Lipova, ai Ocolului Silvic Lipova, precum și ai unor partide politice din Lipova și Arad.

Tuturor acestor oameni deosebiți, le sunt adresate, și pe această cale, cele mai sincere mulțumiri și recunoștință deplină, fiind considerați fiecare, ca parte din acest vis devenit realitate, a transmis Valentin Căldăraș, inițiatorul proiectului de reigienizare a parterului secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Orășenesc Lipova.