Luna septembrie a marcat, la fel ca în fiecare an, un eveniment important pentru reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene: comemorarea eroilor din Detaşamentul Păuliş.

Manifestările comemorative organizate pe raza judeţului Arad, dedicate luptelor eroilor de la Păuliş din septembrie 1944, au avut loc în acest an, în ziua de sâmbătă, 15 septembrie.

S-a marcat împlinirea a 74 de ani de la luptele eroice din septembrie 1944 care s-au purtat împotriva trupelor inamice invadatoare pe teritoriul judeţului Arad, pentru apărarea Defileului Mureşului, dar şi a suveranităţii şi integrităţii patriei.

Şi de această dată, manifestările au fost concretizate în diverse ceremonii, organizate la Radna și Păuliș – sâmbătă, 15.09.2018 și la Arad – duminică, 16.09.2018.

Toate acestea au fost organizate de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Secţiunea «Detaşamentului Păuliş», în sprijinul căreia au venit, ca de fiecare dată, următoarele instituţii locale şi judeţene: Instituţia Prefectului Arad, Consiliul Judeţean Arad, Primăria oraşului Lipova, Primăria comunei Păuliş, Arhiepiscopia Aradului, Unităţile militare 01249, 01221 şi 02526, precum şi  Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Arad.

Programul manifestărilor comemorative a început cu un ceremonial militar şi religios la Cimitirul Eroilor din Radna, unde s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor, precum şi o acţiune de depunere de coroane din partea instituţiilor locale și județene prezente la această desfăşurare. Slujba religioasă a fost oficiată de mai mulţi preoţi, prezenţi la Lipova cu ocazia desfăşurării acestor manifestări.

În continuarea acestor acţiuni desfăşurate în oraşul Lipova, manifestările s-au mutat în localitatea Păuliş, unde a avut loc o liturghie arhierească, cu parastas pentru eroi la Biserica Ortodoxă din localitatea Păuliş, precum şi un ceremonial religios şi militar cu depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş.

Programul complet al manifestărilor din 15 septembrie 2018 a cuprins următoarele momente: ora 8.30, Ceremonialul cu depuneri de coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Radna, apoi, de la ora 9.40, a fost oficiată o slujbă religioasă de comemorare cu parastas, la Biserica Ortodoxă din Păuliş, iar de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor din Păuliş a avut loc o ceremonie religioasă şi militară.

La această amplă acţiune au participat şi s-au implicat reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene, reprezentanţii partidelor politice, dar şi reprezentanţi ai altor organizaţii din oraşul Lipova şi localitatea Păuliş. Alături de toţi aceştia au fost prezenţi şi câţiva veterani de război, militari care au luptat în anul 1944 în aceste lupte de la Păuliş şi care azi, în vârstă de peste 90 de ani, au dorit să ia parte la aceste manifestări și au împărtășit cu toți cei prezenți aceste momente solemne, ținând chiar câteva discursuri și rememorând astfel în câteva cuvinte ceea ce au trăit în anul 1944 pe aceste meleaguri, în apărarea patriei.

Dintre oficialitățile județene și locale care au participat la aceste acţiuni de comemorare amintim pe: Florentina Horgea – Prefectul Jud. Arad, Vasilică Damian – Subprefectul jud. Arad, deputat de Arad Dorel Gheorghe Căprar – Președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională,  deputații de Arad Florin Tripa și Adrian Todor, generalul de brigadă Nicolae Tonu – locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, Arhiepiscopul Aradului – ÎPS Timotei Seviciu, Mircea Iosif Jichici – primarul Orașului Lipova, Petru Cociş – Administrator public al Oraşului Lipova, consilieri locali din cadrul Consiliului Local al Oraşului Lipova, veterani ai luptei de la Păuliș, cadre militare active, în rezervă și retragere, reprezentanți ai autorităților locale și instituțiilor deconcentrate, elevi ai școlilor din Lipova și Păuliș.

Finalul manifestărilor a fost unul fastuos, fiind marcat prin depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor de la Păuliș şi defilarea detaşamentului de onoare compus din militarii prezenţi la manifestările organizate.

Ceremoniile desfăşurate în această zi de 15 septembrie 2018, în Anul Centenarului Marii Uniri, au fost cele mai ample manifestări organizate până în prezent, de către autoritățile județului Arad, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, Grupul de lucru Centenar, constituit la nivelul Județului Arad prin ordinul prefectului, Primăria orașului Lipova, Primăria comunei Păuliș și Primăria comunei Ghioroc.