Pentru iubitorii de artă și frumos, luna iulie a acestui an a fost încă de la început una plină de evenimente frumoase, interesante, adresate tuturor vârstelor, atât pe placul celor mai mici cât și a celor mai mari dintre cetățenii orașului Lipova și nu numai.
Evenimentele tematice, fie că dedicate Centenarului Marii Uniri sau pur și simplu artei în diversele ei forme, nu au lipsit nici în această lună de la Muzeul Orașului Lipova, unde în colaborare cu Centrul Cultural Județan Arad, Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad și alte instituții sau organizații locale sau județene, în ultima perioadă s-au organizat aproape săptâmânal activități și evenimente care au atins subiecte, domenii sau momente din istorie dintre cele mai diversificate.
- ”ȘCOALA DE VARĂ – proiect educațional, Arad 1918. Locuri unde s-a scris istoria”
Primul dintre evenimentele desfășurate recent la Muzeul Orașului Lipova, eveniment cuprins în lista proiectelor culturale educaționale finanțate prin AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și Consiliul Județean Arad, a fost proiectul educațional intitulat ”Arad 1918. Locuri unde s-a scris istoria”, desfășurat la Muzeul Orașului Lipova, sub forma unei Școli de Vară, cu ateliere de creație organizate tematic, pentru copiii din Orașul Lipova.
Proiectul a fost organizat în perioada 12-13 iulie, toate activitățile desfășurându-se în încăperile Muzeului din Lipova sau mai bine zis, Casa ”Ministrului Banatului” Sever Bocu, promotor al Marii Uniri și a României Mari.
Acest loc deosebit și foarte frumos nu a fost ales la întâmplare pentru desfășurarea proiectului care are ca subiect principal evidențierea și cunoașterea locurilor care au avut o mare însemnătate pentru Marea Unire de la 1918, a locurilor unde, așa cum spune și titlul proiectului, ”s-a scris istoria”.
Odată ce au pășit pe porțile muzeului din Lipova, casa celui care a fost Sever Bocu, toți cei prezenți, atât copii, cât și părinți, bunici, profesori, muzeografi sau alți invitați speciali au avut ocazia să se întoarcă puțin în timp și să se întâlnească cu istoria și cu arădenii care au construit România Mare.
S-a dorit organizarea acestui proiect educațional, în acest mod și în aceste locuri, dintr-un motiv foarte simplu și anume, după cum au spus și organizatorii: ”Cu ajutorul acestei expoziții didactice ”Arad 1918. Locuri unde s-a scris istoria” am învățat că, azi, nu am putea sărbători Centenarul României Mari fără implicarea, în urmă cu un secol, a Aradului și a arădenilor din zona Lipovei: Vasile Goldiș (deputat de Radna), Ioan Suciu, născut la Șiștarovăț, Ștefan Cicio-Pop (Conop), Sever Bocu și Marilina Bocu din Lipova.”
Principalii actori vizați ai evenimentului, desfășurat sub forma unei școli de vară, au fost bineînțeles copiii, în număr de 40, de la Liceul Sever Bocu din Lipova. Aceștia, alături de părinți, bunici, profesori și muzeografi din Lipova și Arad și pregătiți cu toate cele necesare conform tematicii evenimentului, au muncit împreună, în echipe și au creat cele mai frumoase brățări și cocarde tricolore, pe care le vor putea purta cu mândrie în acest an de mare sărbătoare pentru România, dar și în anii ce vor urma. Deși vacanța de vară și-a intrat în drepturi de ceva timp, copiii au fost foarte entuziasmați de acest eveniment, fiind prezenți în număr mare la muzeu, alături de părinții și profesorii lor, fapt pentru care organizatorii au fost foarte plăcut surprinși și au transmis mulțumiri speciale, spunându-le tuturor celor implicați că a fost un proiect foarte reușit și că vor mai urma și alte proiecte de acest gen, pe tema Centenarului Marii Uniri, în toamna acestui an, la ”Școala de toamnă” de această dată.
”Mulțumiri speciale tuturor celor care au răspuns ”prezent” la școala de vară din vacanța mare, părinților, bunicilor, profesorilor, penru implicare și sprijin, iar colegilor de la DGASPC Arad și Lipova, mulțumirile și felicitările noastre, sunt exprimate pentru educația frumoasă pe care o oferiți copiilor și pentru tot ceea ce faceți la Lipova!”, au transmis organizatoarele acestui frumos proiect, echipa Complexului Muzeal Arad și Muzeul Orașului Lipova: Corina Dubeștean, Corina Ghilea și Adelina Stoenescu.
- ”DUO CROMATIC” – Expoziție de pictură Ana Maria Chira și Maria Lucan
Dacă luna iulie a început la muzeul din Lipova cu un eveniment cultural dedicat Centenarului Marii Uniri, istoriei și personalităților marcante pentru România Mare, a doua jumătate a lunii iulie a debutat cu un alt eveniment, de data aceasta dedicat artei cromatice, picturii și culorilor care mai de care mai frumoase și captivante.
Vernisajul Expoziției de pictură ”DUO CROMATIC”, a artistelor în arta picturii Ana Maria Chira și Maria Lucan, a avut loc duminică, 15 iulie, începând cu ora 17:00, în sala muzeului aflată în gangul de lângă intrarea principală a Muzeului Orașului Lipova.
Vernisajul expoziției ”DUO CROMATIC” s-a bucurat de prezența unui public numeros, iubitori ai artei plastice, iubitorii de culori, cromatică și povești spuse prin tehnica pensulei și culorilor, fiind prezenți într-un număr destul de mare la Muzeul Orașului Lipova, pentru a vedea lucrările expuse și pentru a le felicita personal pe cele două artiste deăvârșite care au făcut posibilă această expoziție deosebită: Ana Maria Chira și Maria Lucan.
În urma deschiderii oficiale a expoziției și a cuvintelor de bun venit transmise de gazdele acestui eveniment, toți cei prezenți s-au bucurat și de un moment boem, fiind transpuși în lumea poeziei, de către membrii Cenaclului Literar-Artistic ”Muza” Lipova, printr-un recital de poezie pe care l-au susținut începând cu ora 17:30, o surpriză foarte frumoasă, apreciată și binevenită pentru întreg publicul prezent.
Expoziția ”DUO CROMATIC” a artistelor Ana Maria Chira și Maria Lucan este deschisă publicului până la data de 20 August a acestui an, această expoziție fiind după cum spune și Corina Dubeștean – muzeograf al Muzeului Orașului Lipova, ”o frumoasă și interesantă expoziție de pictură, unde senzațiile cromatice evidențiază diversitatea modalităților și libertatea de exprimare. Prin urmare, nu putem decât să vă invităm cu toată încrederea, să pătrundeți în lumea de culori și contraste cromatice, creată de cele două artiste arădence: Ana Maria Chira și Maria Lucan !”