În fiecare an, liantul prieteniei dintre orașul Lipova și localitatea franceză Salindres se consolidează prin schimburi de experiență și prin activități educative interculturale. Înfrățirea franco-română a debutat în anul 1990 cu o frumoasă colaborare între școala noastră și Colegiul ,,Jean-Baptiste Dumas” din Salindres, care s-a extins prin semnarea unui acord de parteneriat între primăriile celor două comunități. Inițiatoarele acestei prietenii durabile sunt doamnele profesoare Doina Lungu și Josette Duny, care au promovat pe parcursul celor 28 de ani respectul reciproc și spiritul de colaborare, constituindu-se asociația denumită sugestiv ,,Le Pont de l’Amitié Salindres-Lipova”, al cărei președinte actual este domnul Lionel Veyrier.  

Recent, o delegație formată din 47 de persoane, dintre care 27 de elevi și 9 cadre didactice de la Liceul ,,Atanasie Marienescu” din Lipova, a vizitat meleagurile franceze, poposind timp de o săptămână în departamentul Gard din sudul Franței. Fiecare participant român a fost găzduit de către o familie franceză, având ocazia să descopere îndeaproape limba, cultura și civilizația acestei țări. Programul pregătit de prietenii noștri francezi a fost unul extrem de variat, cuprinzând vizite turistice, evenimente cultural-artistice, activități educative, dar și recreative, precum vizitarea Muzeului Préhistorama și a fermei pedagogice din Rousson, picnicul pe malul Mării Mediterane, în stațiunea Grau du Roi, plimbarea cu vaporașul Le Pescalune pe canalul Camargue, vizitarea orașelor Nîmes, Aigues Mortes, Uzès și a celebrului apeduct roman Pont du Gard.

Grupul român a fost întâmpinat cu deosebită considerație de către reprezentanții oficiali ai orașelor Alès, Salindres şi Méjannes-lès-Alès, care au apreciat prietenia statornică și colaborarea constructivă dintre cele două comunități. Celebrarea a 20 de ani de înfrățire franco-română s-a realizat într-un cadru festiv, în prezența distinsei doamne Iulia Buje, consul general al României la Marsilia. La ceas aniversar, în semn de respect și aleasă prețuire, s-a acordat medalia simbolică a localității Salindres domnului Mircea Jichici, primarul orașului Lipova, domnului Lucian Donțu, directorul Liceului ,,Atanasie Marienescu”, și domnului Petru Gherman, semnatar al actului de înfrățire în anul 1998. Într-o atmosferă de sărbătoare, elevii români, alături de elevii francezi, au susținut un program artistic deosebit, împletit cu muzică și dansuri tradiționale, spre încântarea publicului francez prezent. Elevii noștri talentați au excelat pe scenă, promovând peste hotare frumuseţea portului popular, a dansului şi a cântecului românesc.

Pe parcursul sejurului, elevii și cadrele didactice de la Liceul ,,Atanasie Marienescu” au beneficiat de un real schimb de experiență educațională, având ocazia să participe la diverse cursuri și să interacționeze cu elevi sau profesori din cadrul unor instituții de învățământ, precum Colegiul ,,Jean-Baptiste Dumas”, Școala primară ,,Marcel Pagnol” din Salindres și Grădinița din Méjannes-lès-Alès. Cu acest prilej, participanții și-au exersat abilitățile de comunicare în limba franceză și au descoperit particularitățile sistemului de învățământ francez.

Schimbul intercultural a fost încununat cu premierea participanților la Concursul de artă plastică ,,Locuri și curiozități specifice regiunii, localității sau țării mele”. După o săptămână plină de activități inedite, care ne-au îmbogățit atât sufletește, cât și cultural, ne-am despărțit de gazdele noastre, cu speranța de a ne revedea anul viitor și cu promisiunea de a păstra vie această frumoasă relație de prietenie. 

Periplul nostru a cuprins și alte orașe încărcate de istorie, cultură și farmec, precum Veneţia, Maranello, Modena, Milano, Monaco, Paris și Viena. Demnă de menționat este vizitarea Muzeului Ferrari din Maranello, unde am avut ocazia să explorăm fascinanta lume a automobilelor. Invitația venită din partea prietenilor italieni de a participa la o competiție sportivă a fost primită cu mult entuziasm de către elevii noștri fotbaliști, care au dat dovadă de mult profesionalism pe teren, fiind coordonați de domnul director Lucian Donțu. Premierea echipelor participante s-a desfășurat într-un cadru festiv organizat de către reprezentanții oficiali ai orașului Castelvetro di Modena, la inițiativa doamnei Titiana Chisbac, reprezentanta Asociației pentru Înfrățiri.

Implementarea acestui amplu proiect s-a realizat cu sprijinul Primăriei orașului Lipova și al Consiliului local, care au susținut, de-a lungul anilor, dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre cele două comunități, încurajând astfel și tânăra generație să prețuiască această punte a prieteniei care s-a construit în timp,  dovedindu-se trainică și valoroasă.

Participarea elevilor și a cadrelor didactice la activități de anvergură internațională contribuie la transferul de bune practici educaționale și permite deschiderea către dialogul intercultural, reprezentând o modalitate eficientă de promovare a imaginii școlii, a orașului și a țării noastre în contextul european actual. Atât elevii, cât și profesorii însoțitori au avut parte de o adevărată aventură multiculturală care s-a transformat într-o experiență de neuitat.

Director prof. Donțu Lucian

Profesori coordonatori: Ianculescu Cristina, Ionescu Cristina, Iovescu Corina, Maier Claudia, Medințu Gabriela, Novăcescu Naomi, Onete Liliana, Pancu Emilia.