În orașul Lipova, s-a inițiat din 2017 o amplă acțiune de curățenie și igienizare pe străzile din cele mai importante zone ale orașului, încercându-se astfel, odată cu sezonul cald, să se creeze o tradiție pentru comunitatea de aici, în a se implica și a desfășura împreună cu autoritățile și firmele orașului activităţi de curăţenie, ecologizare şi igienizare, pe străzi şi în diferite zone ale oraşului şi din împrejurimi, cât mai frecvent este posibil.

O serie de activităţi în aer liber au fost organizate încă din luna martie, în oraşul Lipova, dintre acţiunile care au deschis sezonul de primăvară numărându-se acţiunea de ecologizare dedicată Zilei Mondiale a Apei – „Apa şi apa uzată”,  proiectul de igienizare şi plantare pomi desfăşurat pe raza oraşului, acestea fiind completate  de acţiunea de ecologizare şi igienizare a oraşului, în principal zona centrală – „LIPOVA  CURATĂ”.

Ampla acțiune de curățenie și igienizare ”LIPOVA  CURATĂ”, a cărui start a fost dat în primăvara anului 2017, a continuat și în acest an, cu cea de-a doua ediție, desfășurată tot în colaborare cu autoritățile locale, bisericile și firmele din orașul Lipova și bineînțeles, nu în ultimul rând, cu o mână de ajutor venită din partea câtorva locuitori ai orașului.

Acţiunea de ecologizare „LIPOVA  CURATĂ” a fost iniţiată în luna martie a anului 2017, de către reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local Lipova, în colaborare cu reprezentanţi ai bisericilor, ai unor ONG-uri şi asocații care îşi desfăşoară activitatea în oraşul Lipova, în acest an, la cea de-a doua ediție alăturându-se acțiunii și reprezentanți ai firmelor din orașul Lipova, elevi ai liceelor Atanasie Marienescu Lipova și Sever Bocu Lipova, voluntari din cadrul unor grupuri de tineri, reprezentanți ai SVSU LIPOVA, precum și alți locuitori ai orașului.

Acțiunea cu numărul 2 „LIPOVA CURATĂ” s-a desfăşurat vineri, 27 aprilie 2018, începând cu orele 17:00, când timp de mai bine de 4 ore, echipe de voluntari au fost împărţite pe toate străzile din zona centrală a oraşului Lipova, în vederea ecologizării şi igienizării acestora.

Iniţiativa a fost foarte bine primită de către toţi cei la care s-a apelat pentru colaborare, în total fiind peste 200 de voluntari, care au spus prezent în ziua şi la ora stabilită, toţi voluntarii participanţi fiind împărţiţi în 6 echipe, fiecare echipă având alocată o parte din străzile cuprinse în cadrul acţiunii de ecologizare.

Pentru acest proiect amplu şi pentru ca activităţile desfăşurate să fie unele bine organizate şi de calitate, fiecare echipă a venit pregătită cu uneltele necesare, saci menajeri, mănuşi de protecţie şi cu multă determinare. Echipele de voluntari au măturat străzile, au curăţat rigolele şi au strâns gunoiul și resturile menajere de pe străzi, iar în final străzile curăţate au fost udate cu sprijinul echipajelor de pompieri din cadrul SVSU Lipova.

S-a reuşit astfel în cele câteva ore de muncă să rămână în urma echipelor de voluntari străzi mai curate, un aer mai proaspăt şi un alt peisaj pentru oraş şi locuitorii săi.

Acţiunea a fost una foarte amplă şi a fost posibilă la iniţiativa Primăriei şi Consiliului Local al Oraşului Lipova, care însă nu ar fi reuşit să realizeze toate acestea, fără sprijinul venit din partea AMC Betleem Lipova, Asociaţiei AS Caritas BSG Lipova, reprezentanţilor Bisericii Catolice Lipova, Bisericii Penticostale „PE STÂNCA” Şoimoş, Bisericii Baptiste Radna şi Ocolului Silvic Lipova. De asemenea, un ajutor foarte important a venit din partea tinerilor voluntari care formează ONG-ul ”Firimiturile se dăruiesc”, ai elevilor Liceului Atanasie Marienescu Lipova – coordonați de prof. Donțu Lucian – director, elevilor Liceului Sever Bocu Lipova – coordonați de prof. Oviduța Berindei – director, reprezentanților firmelor OECHSLER  ROMÂNIA SRL și ROBAC  INDUSTRIES  SRL și pompierilor din cadrul SVSU LIPOVA. Tuturor celor menționați mai sus le sunt transmise pe această cale mulţumiri speciale pentru implicarea atât de mare şi importantă de care încă o dată au dat dovadă.  

Acţiunea a fost una de un real succes, forţa de muncă inclusă fiind una foarte mare, mult mai mare, puternică și organizată decât la prima ediție, dat fiind numărul voluntarilor prezenţi (peste 200 de voluntari), iar rezultatele au fost unele foarte frumoase şi vizibile, pe măsura muncii depuse.

„Rolul acestei acţiuni a fost de a se demonstra că există un mare interes pentru sănătatea mediului în care trăim, pentru calitatea mediului înconjurător şi pentru că ne pasă de peisajul oraşului, de nivelul de trai al comunităţii oraşului Lipova, ne pasă de mediul în care trăim şi de toţi cei care trăiesc în acest mediu. Ne dorim ca oraşul Lipova să fie un oraş curat, un oraş frumos, cu spaţii verzi, aducătoare de sănătate, această acţiune fiind doar una dintre acţiunile care se doresc a fi organizate periodic, în vederea ecologizării şi igienizării oraşului Lipova, astfel încât acest peisaj curat să devină unul permanent“, ne-a declarat Mircea Jichici – primarul Oraşului Lipova, prezent de asemenea, în echipa de voluntari, care a participat din partea Primăriei şi Consiliului Local la această acţiune de curățenie și igienizare a orașului Lipova.