Una dintre cele mai vechi  şi frumoase prietenii a oraşului Lipova continuă să se dezvolte, să evolueze  şi să aducă beneficii în diverse domenii importante din viaţa celor două comunităţi. 

Cu fiecare an care trece, tradiţia legăturii începute de mai bine de un sfert de secol între Lipova şi Saarland, ajutorul reciproc, relaţia de prietenie extraordinar de frumoasă care a crescut în toţi aceşti ani, sunt duse mai departe de reprezentanţii celor două părți: Jichici Iosif Mircea – Primarul Oraşului Lipova şi Willi Gehring – Preşedintele Asociaţiei de prietenie germano-română.

Această tradiţie, bazată pe prietenie şi ajutor, a fost construită pas cu pas în aceşti ani (peste 25), prin acţiuni de ajutorare şi colaborare în diferite domenii de viaţă (educaţie, sănătate, social etc.), vizite periodice ale reprezentanţilor români şi germani şi o dorinţă foarte mare de a crea mereu ceva frumos, de a aduce beneficii şi implicit bucurii în viaţa  oamenilor.

De-a lungul timpului, au fost făcute în acest sens diverse donaţii din partea delegaţiei germane pentru oraşul Lipova, în special în ceea ce priveşte domeniul educaţiei (pentru copii, şcoli) şi domeniul sănătăţii (dotări pentru secţiile Spitalului Orăşenesc Lipova).

În fiecare an, prietenii din Saarland nu au uitat de oraşul Lipova şi au ajutat foarte mult comunitatea de aici, cu diverse ajutoare şi donaţii foarte necesare pentru un trai mai decent al copilaşilor şi oamenilor cu situaţii mai dificile şi pentru condiţii foarte bune create pentru bolnavii care ajung să fie trataţi în toate secţiile din cadrul Spitalului care funcţionează în oraşul Lipova.

O nouă vizită a fost făcută de către delegaţia germană în această lună la Lipova, scopul principal fiind de această data realizarea unui material de promovare a zonei şi implicit creşterea turismului, în delegația prezentă la Lipova fiind de această dată şi un regizor de la televiziunea din landul Saar, precum şi un redactor al ziarului Saarbrucken Zeittung.

În cele câteva zile petrecute la Lipova, delegaţia din Saarland s-a deplasat în diferite părţi ale oraşului şi ale zonei, pe lângă scopul de a realiza un material de promovare, ei având în plan şi câteva acţiuni de donaţii şi umanitare.

Una dintre aceste acţiuni a constat în donaţia pregătită pentru Pompierii Voluntari din oraşul Lipova (SVSU Lipova), donaţie care a constat în echipament caracteristic, necesar în intervenţiile pompierilor (aparate de respirat), care a fost înmânată Şefului SVSU Lipova – Filip Ciprian. 

Cea de-a doua acţiune programată pentru această vizită a fost una umanitară, fiind vizată zona socială. Această acţiune a constat în donaţii de rechizite şcolare, care au ajuns la mai multe familii cu probleme sociale.

Delegaţia prezentă la Lipova a fost primită şi însoţită pe toată perioada şederii  de primarul Mircea Jichici şi Lucian Feneşan – Centrul de Informare şi Promovare Turistică a oraşului Lipova. Dintre membrii delegaţiei germane, prezenţi la Lipova, îi amintim pe: Willi Gehring (preşedintele asociației), Alexander Kern (reprezentant televiziune), Michelle Hartmann (jurnalist / reprezentant presa scrisă), Alfons Ley, Norbert Zech, Jurgen şi Rita Ludwig (vechi membri ai asociaţiei de prietenie germano – române).

Vizita vechilor prieteni din Landul Saar – Germania a fost la fel ca de fiecare data una foarte frumoasă şi mult aşteptată, fiind deja plănuite de către reprezentanţii celor două oraşe viitoare vizite şi acţiuni.

Pe această cale, se transmit, din nou, cele mai sincere şi speciale mulţumiri, atât lui Willi Gehring – preşedintele asociaţiei de prietenie germano-române, cât şi întregii delegaţii, toţi aceşti oameni formând o echipă deosebită şi specială, care reuşește de fiecare data să aducă un strop de bucurie şi speranţă în viaţa oamenilor pe care îi ajută.