Perioada care precede Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului nu putea să fie marcată într-un mod mai frumos, decât cu un act caritabil de amploare, care a adus o mare bucurie în sufletele celor nevoiaşi, dar şi în sufletele celor care au pus la cale totul şi au ales să dăruiască.

În preajma sărbătorilor, suntem cu toții mai aproape de nevoile celor din jur, cu atât mai mult a celor care au cu adevărat nevoie de o mână de ajutor. Suntem mai îngrijorați de problemele celor de lângă noi, mai afectați de necazul celor de lângă noi, mai bucuroși de binele celor care ne înconjoară sau pe care îi întâlnim în drumul nostru, pentru că, așa cum spunea şi marele scriitor rus Tolstoi: Bunătatea înfrumusețează viața, împăcând toate neînțelegerile, ea limpezește ceea ce e  încurcat, ușurează ceea ce e greu, înveselește ceea ce e trist.”

Cu fiecare sezon care a trecut, cu fiecare nou an care a început sau s-a apropiat de final, indiferent de momentul din an sau  ocazia ivită, au apărut noi provocări, noi idei și totodată noi acţiuni şi evenimente diverse, în peisajul socio-cultural al oraşului Lipova.

Cu fiecare astfel de ocazie specială, Primăria oraşului Lipova, prin tot ceea ce organizează alături de toţi partenerii şi sponsorii care se implică în viaţa culturală şi socială a oraşului, încearcă să aducă ceva nou şi în special benefic în imaginea Lipovei, dar mai ales în viaţa locuitorilor săi.

Şi cum unele dintre cele mai speciale ocazii sunt marile sărbători din an, atât Crăciunul, cât şi Paştele reprezintă momentul ideal pentru a se demara acţiuni frumoase, pentru cei care au nevoie de acestea.

În acest sens, anul 2017 a început promiţător, sau mai bine zis a continuat ceea ce s-a început încă din luna Decembrie a anului anterior, în ceea ce priveşte acţiunile şi evenimentele dedicate familiilor nevoiaşe din oraş, precum şi celor aflaţi în situaţii mai puţin de dorit şi pentru care încetul cu încetul se doreşte realizarea cât mai multor lucruri şi ajutorarea acestora din toate direcţiile posibile şi cu toate resursele existente.

Plecând de la toate acestea şi din dorinţa de a ajunge acolo unde este cu adevărat nevoie, în perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale, a luat naştere o noua campanie, foarte amplă, cu scop caritabil, derulată sub numele de „Iepuraşul cu Suflet – Mâini care ajută!” – Ediţia 2017. Datorită faptului că această primă ediţie organizată de Paşte a fost un real succes şi peste 100 de familii au fost ajutate prin ceea ce s-a dăruit în cadrul campaniei, s-a dorit continuarea acesteia şi cu ocazia Crăciunului, ceea ce a dus la organizarea unei noi campanii de ajutorare, desfăşurată sub numele de „Moş Crăciun cu Suflet – Mâini care ajută!” – Ediţia 2017.

La fel ca şi în cazul primei campanii, şi această acțiune, iniţiată de Primăria oraşului Lipova, în colaborare cu reprezentanţii bisericilor, ONG-urilor, Crucii Roşii Lipova, Clubului Sportiv „Şoimii” Lipova şi nu în ultimul rând cu sprijinul marilor firme din oraşul Lipova, a avut ca principal scop donarea de alimente şi ajutorarea  persoanelor vârstnice, a celor cu handicap sau probleme de sănătate şi cazurilor sociale cu situaţie desosebit de gravă.

Startul campaniei a fost dat încă din prima parte a lunii decembrie, timp de aproape două săptămâni, fiind strânse donaţiile de alimente, care au venit din partea tuturor sponsorilor şi partenerilor care au spus DA şi au ales să fie parte şi de această dată din această campanie extraordinară.

Pe toată perioada campaniei, reacţiile  şi răspunsurile venite din partea tuturor celor la care s-a apelat pentru sprijin şi cooperare, au fost unele pozitive, acest lucru vâzându-se şi prin cantitatea de alimente, produse de panificaţie şi apă, care au fost strânse până la final. Toate produsele alimentare donate de firmele participante au fost duse la primărie, unde, o parte dintre angajaţii primăriei, implicaţi în această campanie, au pregătit plasele care urmau a fi duse la familiile nevoiaşe.

În final, au fost pregătite 100 de plase, de peste 10 kg fiecare, în care au fost împărţite în mod egal toate produsele donate, acestea curpinzând alimente precum zahăr, orez, făină, diferite conserve, ulei, dulciuri, pâine şi cozonaci. Fiecare familie vizitată, a primit o astfel de plasă, un bax de apă minerală, suc şi chiar diverse lucruri utile, jucării şi haine pentru familiile cu copii, acestea din urmă fiind asigurate de AMC Betleem Lipova, cu sprijinul doamnei Monica Urs.

Pentru împărţirea tuturor donaţiilor, au fost formate 5 echipe de voluntari, din care au făcut parte reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Lipova, ai Crucii Roşii Lipova, AMC Betleem Lipova, Clubului Sportiv „Şoimii” Lipova, precum şi reprezentanţi din partea fiecărei firme participante în cadrul campaniei. Cele 5 echipe formate au fost împărţite pe diferite zone atât din Lipova, cât şi din Radna şi Şoimoş, fiecare echipă având aproximativ un număr de 20 de familii.

Acţiunea de împărţire a alimentelor a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

Ca urmare a dăruirii și bunătății de care au dat dovadă toţi cei care au participat la campania „Moş Crăciun cu Suflet – Mâini care ajută”, mai multe persoane vârstnice, cu probleme de sănătate şi persoane aflate în situaţii deosebit de grave sau cu situație materială dificilă, în total fiind peste 100 de persoane,   au beneficiat de diverse alimente de bază, conserve, dulciuri, apă, jucării şi haine.

Anul 2017 a fost anul în care a luat naştere acest minunat proiect, iar faptul că merită ca acest proiect să fie derulat și în continuare în anul 2018 şi în anii ce vor urma, a fost dovedit pe deplin, dovezi foarte clare fiind sentimentele de bucurie din ochii copiilor, din ochii fiecărei persoane care a primit darurile oferite de oamenii cu suflet din oraşul Lipova.

„De-a lungul timpului şi cu această ocazie, am avut mereu bucuria colaborării cu foarte multe persoane inimoase, cu dragoste față de cei nevoiași și cu dorința de a promova și de a susține nevoile și interesele oamenilor din orașul Lipova. În acest sens dorim să transmitem mulţumiri speciale tuturor celor implicaţi, fără de care această campanie nu ar fi fost posibilă:

  1. Reprezenanţilor Primăriei şi Consiliului Local Lipova –MIRCEA JICHICI – Primarul Oraşului Lipova, VASILE DODON – Viceprimar, COCIŞ  PETRU – Administrator Public, ADELA  POPESCU – Consilier Cabinet Primar, RANCU EMANUEL, SPĂTAR  ALEXANDRA, ANCA  STEI, PERA  DANIELA, RAŞCĂ  ALINA, RAŞCĂ  CRISTIAN, ARDELEAN  ALIN,  RADU  POP, POPA  MIRELA – Consilier local, PANDELEA GHEORGHE – Consilier local;
  2. Reprezentanţilor firmelor, bisericilor, Clubului Sportiv „Şoimii” Lipova – secţia fotbal şi asociaţiilor de tip ONG care au susţinut această campanie: SC OECHSLER ROMÂNIA SRL, SC EVEREL ROMÂNIA SRL, SC ROBAC  INDUSTRIES SRL, SC PLETL SRL, SC STACO SRL, SC LIPOMIN SA, SC CIUTAR  MARKET SRL – PRĂVĂLIA NOUĂ, RESTAURANT „ALEX-DORIS”, ASOCIAŢIA CARITAS BSG LIPOVA – Dlui. Lorand Wonerth, AMC BETLEEM LIPOVA şi CENTRUL DE VOLUNTARIAT  LIPOVA  – coordonator – Monica Urs, CRUCEA ROŞIE LIPOVA – preşedinte, Adrian Antoche, D-lui EDWIN  ZABAN, RADU POP – preşedinte şi echipei de fotbal din cadrul CS „Şoimii” Lipova şi nu în ultimul rând tuturor oamenilor minunaţi care ne-au deschis uşa casei lor şi ne-au primit pentru a le face o mică bucurie în prag de sărbătoare, bucurie care a fost la fel de mare şi pentru noi cei care am dăruit, pe cât a fost pentru ei, cei care au primit.

În numele Primăriei şi Consiliului Local al Oraşului Lipova, precum şi al tuturor partenerilor şi sponsorilor implicaţi, nu putem decât să transmitem din suflet cele mai sincere mulţumiri, tuturor celor care au făcut posibil acest proiect atât de măreţ, special şi important pentru cei cărora le-a fost dedicat şi să sperăm la un viitor frumos, un viitor al actelor de binefacere, un viitor care să fie o continuare cât mai frumoasă şi fructuoasă a evenimentelor şi acţiunilor caritabile de acest gen, a tuturor faptelor şi iniţiativelor realizate din suflet pentru suflet”, a fost mesajul transmis de reprezentanţii Primăriei Oraşului Lipova.