Odată cu sosirea toamnei vine şi sezonul recoltelor, iar roadele adunate de mâinile pricepute ale agricultorilor şi gospodarilor  sunt în acest sezon, dintre cele mai variate şi mai ales cele mai sănătoase pentru consumatorii de toate vârstele.

Şi pentru că toamna este anotimpul recoltelor, al roadelor, cel mai potrivit mod pentru a sărbători aşa cum se  cuvine acest anotimp şi pentru a promova producţia locală de fructe, legume, cereale, flori şi alte diverse plante cu proprietăţi benefice pentru sănătatea omului, este crearea unui târg de produse locale, autohtone , care să le ofere, în primul rând producătorilor ocazia să iasă în faţă, să-şi prezinte, să-şi promoveze produsele pentru care au muncit tot anul şi în al doilea rând, cumpărătorilor, ocazia de a avea posibilitatea să cumpere produse de calitate, produse autohtone, originale, naturale 100% , obţinute din munca oamenilor şi nu din diverse procese complexe de fabricaţie.

În judeţul Arad, la fel ca şi în alte zone ale ţării, acest târg de produse a luat naştere acum ceva timp în urmă, sub denumiea de „Ziua Recoltei”, sărbătoarea fiind organizată în mai multe localităţi de pe Valea Mureşului.

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, „Ziua Recoltei” a ajuns şi la Lipova, în acest an fiind organizată aici, de către Primăria Oraşului Lipova, prima ediţie a acestui târg de produse autohtone locale de pe Valea Mureşului.

Încă de la orele dimineţii, în ziua de sâmbătă, 14 octombrie, pe platoul din faţa Pieţei Agroalimentare din Lipova, au fost prezenţi  producători de legume şi fructe, artizani şi mici fermieri din apropierea Lipovei.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, toţi cei care au călcat pragul târgului de produse autohtone,   au avut  ocazia să cumpere produse de sezon, la prețuri de producător, legume și fructe produse de localnicii din județul Arad, miere și produse apicole, diverse tipuri de murături de casă, zacuscă, dulceţuri şi gemuri, cătină, dulciuri făcute după rețetele bunicilor, flori şi diverse plante aromatice produse în serele din zona Văii Mureşului, precum şi să deguste o bucăţică de slănină sau brânză de casă şi chiar un păhărel de vin sau ţuică direct din cele mai bune crame ale zonei.

La standurile prezente la  Lipova, cu ocazia  Ediţiei 1 a „Zilei Recoltei”, au fost  prezenți cultivatorii, dar şi legumicultorii din Lipova şi bineînţeles din comunele şi localităţile cu tradiţie în domeniu din zonă: Cuvin, Păuliş, Miniş, Bârzava, Pâncota, Almaş, Şiria, Fântânele, precum şi din alte localităţi din zonă.

Deşi a fost prima ediţie, organizată la Lipova,  aceasta a avut un mare succes în rândul vizitatorilor, care s-au bucurat că au avut ocazia să cunoască producători din zonă, despre care nu ştiau până acum şi bineînţeles că au şi cumpărat diverse produse dintre cele expuse, preţurile şi calitatea acestora fiind foarte bune.

Prima ediţie a târgului de produse locale de pe Valea Mureşului – „Ziua Reoltei” la Lipova, a reprezentat o veritabilă sărbătoare a toamnei, a recoltelor, a roadelor atât de preţioase. A fost  încă un pas foarte mare şi benefic pentru promovarea oraşului, a zonei, pentru încurajarea şi susţinerea consumului de produse autohtone, dar mai ales de susţinere a celor mai valoroşi producători – producătorii locali, producătorii autohtoni, cu mâini de aur.