Noul spital al orașului Lipova, o construcție în valoare de peste 5 milioane de euro, finanțată de Compania Națională de Investiții, începe să prindă contur. Din păcate, lucrările la această clădire ar fi trebuit demarate încă anul trecut, însă la proiect au intervenit o serie de modificări, cauzate de tragedia de la clubul Colectiv. În urma acelui tragic eveniment, s-au modificat cerințele pentru diferite avize, în special cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ceea ce a necesitat modificări și la proiect. Totul a durat un an de zile, iar în cele din urmă, după multe eforturi, multe drumuri la București și la Arad ale primarului Mircea Jichici, iată că în această lună au demarat efectiv lucrările mult așteptate.

Firma care a câștigat proiectul a săpat deja fundația și a turnat placa de beton la finalul săptămânii trecute, urmând să se ridice stâlpii de susținere. Atât cât vremea va permite, muncitorii vor lucra la ridicarea acestei construcții în următoarele luni, iar în cel mult doi ani de zile spitalul va fi finalizat.

Săptămâna aceasta am turnat placa de temelie a noului spital. El va avea trei nivele: subteran, parter și etajul unu. De asemenea, va fi prevăzut cu lift. Acest spital va deservi nu mai puțin de 60.000 de cetățeni, de pe toată Valea Mureșului.
În proiect este prevăzut tot ce trebuie, de la mobilier, la băi, morgă, instalație de oxigen, instalații solare pe acoperiș. Spitalul va beneficia pe lângă secțiile pe care le avem deja, de secții de chirurgie, obstetrică-ginecologie, dar și un compartiment de primire urgențe. Practic, vom avea un corp nou de clădire, în formă de L, care va fi legat de cel vechi printr-o pasarelă. Am avut foarte multe piedici la acest proiect, însă nu mă voi lăsa până nu îl văd terminat
“, spune primarul Mircea Jichici.

Proiectul primarului Mircea Jichici este apreciat și de parlamentarii arădeni, care prin vocea deputatului Dorel Căprar a dorit să felicite administrația din Lipova pentru această reușită. „Conducerea orașului Lipova se dovedește a fi un exemplu pentru alte administrații din județ, în special pentru Primăria Arad și Consiliul județean Arad. Spre deosebire de cei din fruntea celor două instituții, care se plâng toată ziua că nu reușesc să atragă fonduri guvernamentale sau europene, ba chiar pierd bani europeni destinați sistemului de sănătate din Arad, cum s-a întâmplat la spitalul județean, primarul Lipovei, Mircea Jichici, demonstrează că se poate, reușind să obțină o finanțare în valoare de 5 milioane de euro pentru construcția unui nou spital, atât de necesar Văii Mureșului.

Foarte important, noul spital va avea și un centru de primire urgențe, care sunt convins că va salva multe vieți. Este binecunoscut numărul mare de accidente ce au loc pe Valea Mureșului. Prin construcția acestui spital, victimele accidentelor vor avea o șansă în plus, beneficiind de intervenții mult mai rapide față de cele realizate în prezent, când răniții trebuie transportați la Arad.

Guvernul României dovedește încă o dată că Sănătatea reprezintă o prioritate absolută, iar creșterile salariale substanțiale, de care au beneficiat cadrele medicale, sunt dublate de investiții importante în sistemul sanitar, iar județul Arad nu face excepție. Pe lângă cele 5 milioane alocate prin CNI noului spital din Lipova, Ministerul Dezvoltării finanțează alte două proiecte importante în județul Arad. Este vorba despre Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, pentru care s-au alocat 17.008.200 lei, și despre construirea unui nou Spital de Psihiatrie, la Căpâlnaș, în valoare de 26.992.839 lei, ambele investiții fiind finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală“, spune deputatul Dorel Căprar.

Foto jichici spital: Spitalul din Lipova începe să prindă contur